Zondag 25/08/2019

'Zulte-Waregem is rijp voor promotie'

Voorzitter Naessens: 'Sint-Truiden let maar beter op. Het verschil tussen de top in tweede en de staart in eerste is klein'

De tijd van toen

Wat Wembley is voor het collectieve geheugen van de Antwerp-supporter, is San Siro voor de fans van SV Waregem. Op 11 december 1985 schakelde 'Essevee' daar grootheid AC Milan uit in de derde ronde van de Uefabeker met 1-2. Het avontuur eindigde later in de halve finale tegen Keulen. Van die generatie blijft bij Zulte-Waregem niet veel meer over buiten hoofdscout Daniël Declerck, die in de jaren tachtig onder meer hulptrainer was. Volgens hem zijn er twee architecten van die glorieperiode: manager (en huidig penningmeester van de voetbalbond) Germain Landsheere en trainer Urbain Haesaert.

Waar liep het mis?

Ondanks die sterke basis slaagde Waregem er in de jaren negentig niet in om aan de Belgische top te blijven. De ex-bekerwinnaar werd in 1993 nog vierde in de competitie, maar degradeerde een jaar later. Een tweede degradatie in 1996 luidde het definitieve einde in van Waregem, dat steeds verder wegzonk in het financiële moeras.

Toen Landsheere zijn clubfunctie ruilde voor een zitje bij de voetbalbond, was de machtsoverdracht compleet. Declerck: "Een ramp voor de club, want Landsheere leidde alles nog een beetje in goede banen. Nu kwamen er mensen op posten waarvoor ze niet in de wieg gelegd waren. Het ging enkel nog bergaf onder voorzitter Vanneder."

Na enkele vereffeningen moest het ooit zo trotse Waregem zelfs weer in vierde klasse beginnen. Een fusie bleek de enige oplossing.

Toekomst

De reddende engel werd de Oost-Vlaamse derdeklasser Zulte, die in 2001 de buren uit West-Vlaanderen als het ware opslokte. Waregem had de supporters en het stadion, Zulte liet de frisse wind door een volledig vernieuwde beheerraad waaien. Als trainer maakte Francky Dury mee de overstap naar het Regenboogstadion. Drie jaar later staat SV Zulte-Waregem aan de leiding in tweede nationale en haalde het al de eerste periodetitel binnen. "De tijd is rijp om naar eerste klasse te gaan", vindt voorzitter Willy Naessens. "We hebben een investering van 24 miljoen euro gespreid over drie jaar. In die tijd willen we promoveren. We kiezen ervoor om nu al te investeren en niet straks als we in eerste zijn, omdat we een volwaardige eersteklasser willen worden. Ik sta ook altijd open voor nieuwe fusies."

Weer tegen eersteklasser

Sint-Truiden is bij deze gewaarschuwd voor het bekerduel van vanavond. Zowel Declerck als Naessens geven hun club evenveel kans op kwalificatie als de Limburgers. "Ik denk dat Sint-Truiden maar beter oplet, want het verschil tussen de top in tweede en de staart in eerste is klein", waarschuwt Naessens. Volgens het rapport van Declerck heeft Sint-Truiden de laatste wedstrijden wel vooruitgang geboekt. "Er is een betere organisatie omdat de spelers hun opdracht beter uitvoeren. Bovendien heeft Sint-Truiden met Benjamin De Ceulaer een aanvaller in bloedvorm", zegt de hoofdscout.

Op wie moeten we letten?

In aanvallend opzicht moet de fusieclub niet onderdoen voor de Truienaars. Ibrahim Tankary, ex-Lommel, scoort dit seizoen aan de lopende band: elf treffers in veertien wedstrijden. De ruggengraat van het team wordt verder gevormd door een hoop spelers die al ervaring opdeden in eerste klasse: Steven Wostijn, Sébastien Stassin, Frederic Dupré en de ex-Antwerp-spelers Stefan Leleu en Tony Sergeant.

Een spelerskern die Aalst voor langere tijd aan zich bond en bij promotie in elke linie nog wil versterken. Een scenario zoals bij rode lantaarn Oostende wil de preses echter vermijden. Declerck: "Als je zoals Oostende maar een handvol spelers behoudt bij je overgang naar eerste klasse, komt daar alleen maar ellende van." En dat kan de oude Waregem-aanhang na jaren in de woestijn missen als kiespijn.

Jonas Coertjens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden