Vrijdag 27/01/2023

AnalyseCoronavirus

Zullen de nieuwe coronaregels nu wél volstaan? Minister Vandenbroucke oordeelt alvast: neen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld BELGA

Derde keer, goede keer? Zullen de nieuwe coronaregels nu wél volstaan om de alarmerende situatie in de ziekenhuizen te keren? Het Overlegcomité kan zich niet nog eens vergissen in de kracht van het virus, toch? Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) is er niet gerust op: ‘Dit compromis is voor mij een teleurstelling.’

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Politici dachten dat het rijk van de vrijheid in aantocht was. Virologen oordeelden dat de tijd van harde lockdowns ‘sowieso’ voorbij was. De bevolking voelde knaldrang opborrelen. Maar tot ontsteltenis van alles en iedereen lijken we terug bij af: het land moet deels op slot om de vierde coronagolf in bedwang te houden.

Het Overlegcomité zat vrijdagochtend - voor de derde keer in evenveel weken - samen over een reeks nieuwe maatregelen om de situatie in de ziekenhuizen te keren. De afdelingen intensieve zorg raken stilaan vol. Vier op de tien bedden zijn ingenomen door covidpatiënten.

“Deze herfstgolf is veel zwaarder dan we hadden ingeschat. De druk op de zorg is onhoudbaar geworden. Ook in het onderwijs en de bedrijven zien we dat er veel mensen uitvallen”, benadrukte premier Alexander De Croo (Open Vld) na afloop van de vergadering. “De opdracht is dus bijsturen. Hoe graag we het ook anders hadden gewild.”

Scholenstrijd

Een bijzonder verregaand voorstel vanuit de expertenwerkgroep GEMS had de discussie donderdag al op scherp gesteld. De virologen bepleitten een harde lockdown. Met een sluiting van de scholen, een vervroegd sluitingsuur voor de horeca, een forse verlaging van de minimumleeftijd voor het mondmasker (richting zes jaar) en een contactbubbel van vijf mensen voor de feesten.

Het werd een Overlegcomité onder hoogspanning. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deed er alles aan om de scholen open te houden. Sinds de start van de pandemie heeft Vlaanderen, aangespoord door onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), steeds gevraagd om de scholen te ontzien. Tegelijk is de vaststelling dat het aantal besmettingen bij kinderen, zeker zij die in het lager onderwijs zitten, blijft stijgen de laatste weken.

De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waren gewonnen voor een ‘afkoelingsweek’ in het onderwijs, vanaf woensdag. Ze botsten op Jambon, die steun kreeg vanuit Brussel en Wallonië, waar PS de onderwijsdepartementen bestiert. Het zwaarbevochten compromis uit de koker van De Croo: de kerstvakantie wordt met een week verlengd en begint dus al op 20 december. In ruil daarvoor komt er meteen een mondmaskerplicht vanaf zes jaar, om de verspreiding van het virus onder kinderen tegen te gaan.

“Ik denk dat de pedagogische impact van een sluiting tijdens de laatste week voor de kerstvakantie eerder minimaal is”, zegt Jambon. “Uit ervaring met mijn eigen kinderen weet ik dat er dan niet veel meer gebeurt: een feestje of een beetje voorlezen.”

Op andere vlakken hakte het Overlegcomité vlotter knopen door. Een vervroegd sluitingsuur voor de horeca komt er niet. Grote indoorevenementen worden geannuleerd. Van een contactbubbel is geen sprake.

Teleurstelling

De hamvraag nu: volstaat dit om de vierde golf onder controle te krijgen? Of moeten we ons nu al opmaken voor nog een Overlegcomité volgende week? Al bij al gaat het om een eerder bescheiden pakket. Toch wanneer het afgemeten wordt aan het GEMS-advies.

Vandenbroucke is er niet gerust op. De socialist noemt het compromis “een teleurstelling”. “We bereiken stilaan een plateau in het aantal besmettingen, dat is goed nieuws, maar de hoeveelheid virus in de maatschappij blijft te hoog. Zoals altijd kom je (na een Overlegcomité, JVH/RW) uit op een compromis. Ik zal dat stipt en nauwkeurig uitvoeren. Maar vanuit het oogpunt om het vuur te blussen waar het brandt en de pijn van de zorgsector weg te nemen, is dit teleurstellend. Ik moet dat zeggen als bevoegd minister.”

Een stevige charge van Vandenbroucke - zelfs naar diens standaarden. De boosheid na een heftig Overlegcomité zinderde nog na. Toen op het einde van de vergadering Jambon ook nog even pleitte voor een versnelde vaccinatie voor het lerarenkorps ontplofte hij helemaal, zegt een aanwezige.

Op tandvlees

De virologen zijn op hun hoede. Eind vorige week leken ze afwachtend positief over het pakket nieuwe maatregelen dat werd afgeklopt. Dit keer wordt er meer voorbehoud aangetekend. Vooral over de scholen.

“Ik ben bezorgd”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Hij vindt dat de politiek verschillende kansen heeft laten liggen. “Waarom gaan de scholen pas na twee weken dicht? Als je huis in brand staat, maak je toch geen afspraak met de brandweer om op het eind van de maand te komen blussen?”

Ook het ongewijzigde sluitingsuur in de horeca begrijpt hij niet. “We moeten het aantal contacten terugdringen”, zegt hij. “Maar in al die cafés blijft de besmettingstrein doorrazen.” Hij wijst erop dat België in Europa bij de soepelste landen is, terwijl we na Slovakije en Tsjechië het meeste besmettingen hebben. Zeker met de omikronvariant die om de hoek loert, is het zaak geen risico te nemen, vindt hij. “Eén incident in Noorwegen was voor dat land al genoeg om restricties in de horeca in te voeren.”

Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, geeft de maatregelen “het voordeel van de twijfel”. “Ik besef dat het niet evident is om nog eens extra inspanningen te vragen aan de bevolking, maar eigenlijk is ons richtsnoer het advies van de GEMS. Daar wijkt de politiek opnieuw van af.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234