Zondag 04/06/2023

Korea

Zuid-Koreaanse president wil ‘herenigd Korea in 2045’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en first lady Kim Jung-sook zwaaien met de nationale vlag tijdens een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de bevrijding van Zuid-Korea in 1945, na een 35-jarige bezetting door Japan. 
 Beeld EPA
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en first lady Kim Jung-sook zwaaien met de nationale vlag tijdens een herdenkingsbijeenkomst ter ere van de bevrijding van Zuid-Korea in 1945, na een 35-jarige bezetting door Japan.Beeld EPA

Als het aan president Moon Jae-in ligt, zullen de Korea's in 2045 herenigd worden. Dat zei het Zuid-Koreaanse staatshoofd tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Koreaanse Bevrijdingsdag.

Redactie

Iedere 15 augustus herdenken beide Korea's het einde van de Japanse bezetting van het Koreaanse schiereiland. Op die datum in 1945 capituleerden de Japanners, waarmee tevens een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog viel het land uiteen in een noordelijk deel dat onder communistisch bewind kwam, terwijl Amerikaanse troepen de onafhankelijkheid van het zuidelijke deel van het schiereiland garandeerden. Het is de enige feestdag die door beide Korea's wordt gevierd.

Ondanks de recente spanningen vanwege rakettesten van Noord-Korea enerzijds, en militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Korea anderzijds, blijft Moon optimistisch over de toekomst: “Ik zal de fundering verstevigen zodat Pyongyang en Seoel in 2032 gezamenlijk de Olympische Spelen kunnen organiseren. Tegen 2045 zullen de Korea's herenigd zijn, op de honderdste herdenkingsdag van onze bevrijding”.

Ook was de president lovend over de toenadering tussen de VS en Noord-Korea. Hij noemde de pogingen van Washington en Pyongyang om een werkbare relatie op te bouwen “waarschijnlijk het belangrijkste knooppunt” in de de nucleaire ontwapening en voortzetting van het vredesproces.

Japan

Moon was ook opvallend mild over voormalig bezetter, Japan. De relaties tussen beide landen verslechterden de afgelopen jaren aanzienlijk. Koreanen werden door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal als dwangarbeider ingezet. Hoewel de relaties tussen de landen sinds 1965 officieel ‘genormaliseerd’ is, eiste het Koreaanse Hooggerechtshof in 2018 opnieuw herstelbetalingen van Japan vanwege de dwangarbeid. Ook hebben de landen onderling steeds meer handelsbeperkingen opgelegd.

Zuid-Koreanen protesteerden dinsdag 13 augustus tegen de handelsbeperkingen die Japan aan Korea heeft opgelegd.  Beeld AP
Zuid-Koreanen protesteerden dinsdag 13 augustus tegen de handelsbeperkingen die Japan aan Korea heeft opgelegd.Beeld AP

“We hopen dat Japan een leidersrol pakt in het werken aan vrede en welvaart in Oost-Azië, rekening houdend met haar rol in het verleden die haar buurlanden veel ellende heeft bezorgd", zei Moon in de toespraak die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. “Beter laat dan nooit. Als Japan de weg inslaat van dialoog en samenwerking, dan zullen wij die uitgestoken hand aannemen.”

De Japanse premier Shinzo Abe had donderdag al laten weten dat Japan nooit de gruwelijke oorlogsdaden zou herhalen. “De les die de geschiedenis ons heeft geleerd staat in ons hart gegrift", aldus Shinzo Abe. De minister-president beloofde daarnaast samen met de internationale gemeenschap te werken aan een nieuw tijdperk “van vrede en hoop”.

Premier Shinzo Abe tijdens de herdenkingsdienst van de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog. Beeld REUTERS
Premier Shinzo Abe tijdens de herdenkingsdienst van de Japanse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog.Beeld REUTERS

Volgens media in zowel Japan als Zuid-Korea zullen de ministers van Buitenlandse Zaken uit beide landen elkaar later deze week ontmoeten op neutraal terrein.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234