Woensdag 21/08/2019

Zuid-Korea slaagt erin voor het eerst zelf een satelliet te lanceren

Zuid-Korea heeft voor eerst zelf een satelliet met een eigen draagraket gelanceerd. Minister van Wetenschappen Lee Ju Ho gewaagde van een "succes voor ons hele volk". De voorbije twee pogingen mislukten immers. De lancering gebeurde om 16 uur lokale tijd en was rechtstreeks op tv te volgen. Negen minuten na de start kwam de satelliet in de vooropgestelde baan vrij. Seoel hoopt tegen 2021 een volledig eigen drietrapsraket te ontwikkelen. Op 12 december lanceerde buurland en aartsvijand Noord-Korea al succesvol een satelliet. Dat lokte veel internationaal protest uit.

Soldaat zonder ledematen krijgt nieuwe armen

Amerikaans soldaat Brendan Marrocco verloor vier jaar geleden zijn vier ledematen door een bomexplosie in Irak. Nu zijn bij hem beide armen van een dode getransplanteerd. De ingreep in het John Hopkins-hospitaal in Baltimore duurde 13 uur. Maar liefst zestien chirurgen werkten mee aan de operatie. De 26-jarige soldaat staat voor een zeer harde en lange revalidatie. De zenuwen vernieuwen nu zeer langzaam. Marrocco, die al beenprothesen heeft, straalde en riep op nooit de hoop op te geven: "Het leven wordt altijd beter. Je leeft nog, wees hardnekkig en werk hard." Marrocco reed met een pantservoertuig op een bom. Hij is de eerste Amerikaanse soldaat die het verlies van alle ledematen overleefde.

Copiloot Transavia valt in slaap in cockpit tijdens vlucht

Tijdens een vlucht van de Nederlandse lowcostluchtvaarmaatschappij Transavia is een copiloot in slaap gevallen terwijl de gezagvoerder naar het toilet was. Het incident dateert uit september en gebeurde aan boord van een Boeing 737 op weg naar Kreta. De Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) maakte het incident bekend in een rapport. Toen de gezagvoerder de cabine opnieuw binnen wou, kreeg hij geen reactie via de intercom. "Toen het hem lukte om toegang te krijgen, trof hij de eerste officier slapend aan", aldus de onderzoeksraad, die het incident als "ernstig" bestempelt.

Smog in China treft gebied veertig keer zo groot als België

Bijna 14 procent van het Chinese grondgebied, ongeveer 1,3 miljoen vierkante kilometer, is momenteel in smog gehuld, zegt het ministerie voor Milieubescherming. Niet alleen Peking, ook de provincies Hebei, Shandong, Shanxi en Jiangsu zijn momenteel bedekt met een dichte mist van schadelijke stofdeeltjes. Volgens de Amerikaanse ambassade wordt in de hoofdstad een concentratie van meer dan 300 microgram fijn stof per kubieke meter gemeten, maar liefst 15 keer meer dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Milieu-experts wijzen op het belang van de vervuiling door steenkool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden