Donderdag 13/08/2020

Buitenland

Zuid-Italiaanse burgemeester gearresteerd voor "bevorderen illegale migratie"

De burgemeester van Riace, Domenico Lucano.Beeld Nicola Zolin

De burgemeester van het Italiaanse Riace, Domenico Lucano (60), is gearresteerd wegens het "bevorderen van illegale migratie". Zijn dorp werd de afgelopen jaren een wereldwijd symbool voor gastvrijheid jegens migranten. De minister van Binnenlandse Zaken reageerde opgetogen.

Lucano zit sinds vanochtend vroeg in huisarrest. De Italiaanse financiële politie is met een onderzoek bezig. Hij wordt beschuldigd van het faciliteren van schijnhuwelijken tussen inwoners van Riace en migranten, opdat die laatsten in Italië konden blijven wonen. Ook zou hij hebben gesjoemeld met aanbestedingscontracten voor de vuilnisophaling in zijn regio.

Volgens Lucano zijn vluchtelingen in Riace geen last, maar een antwoord op de aanhoudende ontvolking. "Er is geen vluchtelingenprobleem, er is alleen een vluchtelingenoplossing", zei hij in een interview met de Volkskrant. De vluchtelingen, die in Riace ongeveer een kwart van de bevolking vormen, wonen in leegstaande huizen, proberen mee te draaien in de lokale economie en helpen de stad verjongen.

Het leverde Lucano internationale faam op. In 2016 werd hij door het Amerikaanse blad Fortune uitgeroepen tot een van de vijftig meest invloedrijke personen ter wereld. De prominente Italiaanse journalist Roberto Saviano noemde zijn project een "bewijs dat Utopia bestaat".

Kritiek

Zijn open houding tegenover migranten leverde Lucano echter ook extreem veel kritiek op. Vooral in zijn thuisland Italië, waar een meerderheid van de bevolking juist voorstander is van een veel strenger migratiebeleid. Bovendien twijfelen sommigen over de daadwerkelijke motieven van Lucano, over wie al tijden verhalen rondgaan over door hem gepleegde fraude met overheidsgeld.

Lucano geldt daarnaast als een van de meest prominente tegenstanders van de huidige minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Hij noemde Salvini vlak na zijn aantreden "een nul". Niet lang daarna werden de subsidies die Lucano ontving voor zijn vluchtelingenproject danig teruggeschroefd, waarna Lucano tijdelijk in hongerstaking ging.

Vanochtend reageerde diezelfde Salvini via Twitter opgetogen op de arrestatie: "Verdorie, wie weet wat Saviano en alle andere buonisti (gutmenschen, red.) die Italië willen vullen met immigranten nu zullen zeggen!"

Minister Salvini, tevens leider van de antimigratiepartij Lega, gaat sinds zijn aantreden in juni bijzonder voortvarend te werk. Hij beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne een einde te maken aan de enorme migratiegolf richting Italië en zorgde er sindsdien voor dat er minder bootmigranten aankomen. Hij deelt minder verblijfsvergunningen uit en zet meer migranten zonder papieren het land uit.

Decreet-Salvini

Begin vorige week ging de Kamer akkoord met weer een nieuwe reeks maatregelen, het zogenaamde decreet-Salvini. Het is makkelijker geworden asielzoekers te weigeren en illegalen die moeten worden uitgezet, mogen nu zes in plaats van drie maanden worden opgesloten. Ook is het sinds vorige week veel moeilijker om op basis van humanitaire gronden asiel aan te vragen in Italië. Dat heeft vooral gevolgen voor asielzoekers die niet uit een oorlogssituatie komen, zoals homoseksuelen die in hun Afrikaanse vaderland zouden worden vervolgd.

Al die maatregelen dragen linea recta bij aan het succes van Salvini. Sinds hij vier maanden geleden werd geïnstalleerd als minister wordt hij met de week populairder. Volgens de meest recente peilingen schommelt zijn partij Lega inmiddels rond de 32 procent, bij de verkiezingen in maart was dat nog 17 procent.

Maar tegelijkertijd groeit ook de tegenstand tegen Salvini. "Vanaf het moment dat je havens afsluit en muren optrekt 'in naam van alle Italianen', kun je ervan uitgaan dat er ook tegenstand komt tegen deze barbaarse processen van ontmenselijking", zei burgemeester Lucano een paar weken geleden in een interview. In datzelfde gesprek noemde hij zijn dorp Riace een symbool voor "het Italië dat zich verzet".

Veel medestanders van Lucano spraken na zijn arrestatie van een politieke arrestatie. Dit weekend organiseren zij een tegendemonstratie in Riace.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234