Maandag 08/08/2022

NieuwsCriminaliteit

Zuid-Amerikaanse en Albanese maffia slaan handen in elkaar voor cocaïnehandel vanuit België

Vroeg in de ochtend valt de politie een verdacht pand binnen. Beeld Photo News
Vroeg in de ochtend valt de politie een verdacht pand binnen.Beeld Photo News

Na jarenlang onderzoek en de kraak van cryptofoondienst Sky ECC hebben de speurders een ferme klap uitgedeeld aan de internationale drugsmaffia. Het middelpunt van dit alles: ons land. De cocaïne kwam via de haven binnen en werd met wagens, privéjets en schepen doorheen Europa verspreid.

DJG

Gisterochtend, vijf uur. Zevenhonderd agenten staan klaar om binnen te vallen op 49 locaties in ons land. Het zwaartepunt van de operatie ligt in Brussel, ook Antwerpen, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Niklaas staan op de planning. Het wordt een van de grootste internationale politieoperaties vanuit België en is het resultaat van jarenlang onderzoek.

Het onderzoek naar de internationale drugsbende ging van start nadat in 2018 in Spanje een kopstuk van de bende werd opgepakt. De tweede hint kregen de Belgische speurders toen ze in september 2020 een huiszoeking deden in een garagebox in het Brusselse gewest. De federale gerechtelijke politie vond er een enorme hoeveelheid aceton (om cocaïne te verwerken), meerdere kilo’s cannabis en valse politie-uniformen. Hierdoor werd het Belgische luik van het onderzoek geopend.

En toen kwam de kraak van de cryptofoondienst Sky ECC in maart 2021. Plots nam het onderzoek enorme proporties aan want de bende bleek heel wat vertakkingen te hebben, zowel in Europa als daarbuiten. Zo werden contacten vastgesteld in onder meer Brazilië, Colombia en Peru.

In ons land bleek vooral de Albanese maffia de plak te zwaaien, vanuit onze hoofdstad. Die kreeg in oktober vorig jaar al een eerste klap te verwerken. De federale politie voerde toen 114 huiszoekingen uit, 64 personen werden daarbij opgepakt. Velen van hen zitten nog altijd in de gevangenis. De speurders ontdekten ook zes extractielaboratoria om cocaïne te verwerken. In die laboratoria waren Colombianen aan het werk.

Basis rond haven

Onze hoofdstad blijkt de pijler te zijn in een van de meeste actieve cocaïnesmokkelnetwerken in Europa. Zo had de Albanese maffia een woonst in Brussel en maakte ze gebruik van uitvalsbasissen in de buurt van de Antwerpse haven. Kortom, de ideale plek om de cocaïne uit containers te halen en zo te transporteren naar andere Europese landen als Italië en Spanje. Daarvoor werden verschillende middelen gebruikt, zowel voertuigen met verborgen ruimtes als transportbedrijven, vracht- of privévliegtuigen, maar ook containervervoer via de havens van Le Havre en Hamburg.

Opvallend: bloedbanden, rivaliteit of clans deden er niet meer toe. De Albanese maffia en de Zuid-Amerikaanse kartels besloten om samen te werken.

Een huiszoeking in Jette. Beeld Photo News
Een huiszoeking in Jette.Beeld Photo News

“Het zijn joint ventures, naar het model van klassieke handelsvennootschappen, die worden gevormd naargelang de behoeften van de organisaties”, zegt het federaal parket. Zo keken ze zelfs naar wie de beste mannen kon leveren voor elke job, iedereen droeg zijn steentje bij. De ‘koks’ kwamen bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika, anderen zorgden dan voor productie, vervoer of distributie.

Hun doel was simpel: zo weinig mogelijk kosten en zo veel mogelijk winst maken. Die winst besloten ze dan wit te wassen via onroerend goed, legale bedrijven en cryptomunten. De operatie kreeg de naam ‘Black Eagle’, een verwijzing naar de Albanese vlag en de Antwerpse wijk Zwarte Arend, waar zeventien huiszoekingen plaatsvonden. Het merendeel van de huiszoekingen (een dertigtal) vond plaats in het hart van ons land, Brussel. Er werden vijftien wapens, cocaïne, geld, luxehorloges, diamanten en voertuigen in beslag genomen.

Renpaarden

De speurders volgden ook het spoor van de cocaïne. Gelijktijdig vonden een zestigtal huiszoekingen plaats in Spanje, Italië, Duitsland, Kroatië en Nederland. Zelfs de Zuid-Amerikaanse bron werd gisteren aangepakt: in Brazilië werden twee drugsbendes opgerold die cocaïne smokkelden vanuit Bolivia en Peru naar Europa. Een van de bendes stond erom bekend renpaarden te kopen en verkopen om zo geld wit te wassen. En dan is er nog de criminele organisatie No Limit Soldiers, die ontstond ​​op Curaçao en in Nederland gekend is om haar liquidaties, huurmoorden en drugsmokkel.

In ons land werden in totaal dertig personen opgepakt. Zij worden ondervraagd en moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Die heeft 48 uur om te beslissen of ze al dan niet aangehouden blijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234