Zaterdag 16/10/2021

Zuid-afrikaan blijkt valse tragemotion

Mijn wijnronde haalt me deze week naar Lier. Ik heb er een afspraak in de 'kantine' van Guy De Clerck op het Zimmerplein. Meteen bij aankomst stelt mijn gastheer onze fles voor: Boekenhoutskloof Syrah 'Cuvée Noa' 2008 Franschhoek, Zuid Afrika. "Over het algemeen ben ik een klassieke wijndrinker. Ook ons assortiment bij Palais Du Vin is gefocust op Frankrijk. Voor Zuid-Afrikaanse wijnen heb ik weinig interesse maar deze wist me toch te bekoren. Toen ik hem voor het eerst blind proefde, was mijn diagnose, zonder een zweem van twijfel: een Franse noordelijke Rhône, waar ik een grote liefhebber van ben. Ik had het mis, maar het druivenras was wel juist", zegt Guy.

"Het label is gepersonaliseerd ter gelegenheid van de geboorte van Noa, de dochter van een bevriende wijnhandelaar uit Lier. Het CWG, Cape Winemakers Guild (vergelijkbaar met de Hospices De Beaune in Bourgogne), organiseert ieder jaar een veiling van enkele vaten topwijnen uit Zuid-Afrika. De deelnemende wijnhuizen moeten hun twee beste vaten aan de commissie voorstellen. Een ervan wordt gekozen. Zo heeft Steven Kempenaerts het 'afgekeurde' vat op de kop kunnen tikken."

Guy heeft weinig tijd en we bestellen enkel een hoofdgerecht: onglet. Een lekker sappig stukje vlees met een vezelachtige textuur. De glazen worden geserveerd en we keuren onze wijn in het binnenvallende daglicht. Hij vertoont haast geen evolutie. De robe is intens kersenrood en in de rand merk ik nog een roze reflectie, wat normaal duidt op de jeugd van de wijn. Een behoorlijk jonge kleur voor een 2008, haal ik aan. "Inderdaad, en dan moet je er nog rekening mee houden dat men op het zuidelijk halfrond een half jaar vroeger oogst dan bij ons. Met een dergelijke kleur na vier vette jaren flesrijping zijn we alvast verzekerd van zijn bewaarpotentieel."

De eerste maal dat ik het kleine wijnglas aan mijn neusgaten breng, ben ik echter teleurgesteld. Door de veel te warme schenktemperatuur ruik ik voornamelijk de alcohol, die mijn sinussen verlamt. We vragen een ijsemmer en na een tijdje verkeert onze wijn in verbeterde conditie. De typische syrahneus breekt nu door. Licht gepeperd en sappig zwart fruit refereert aan kers, vlierbesjes en bramen. De soepele, kauwbare tannine onthult een langere vatrijping. De volmondige smaak en vlezige viscositeit van de wijn omarmt de 'straffe' steak. De tijd is al om en Guy moet er vandoor. Ik blijf wat op mijn wijnhonger achter en beslis de halfvolle fles mee te nemen voor verdere analyse. Het lijkt me een goed idee om nog bij wijnhandel De Kok in Lier langs te gaan.

betonnen eieren

De superenthousiaste Steven Kempenaers installeert me aan een lange houten gastentafel. Oermeubilair dat zelfs de nakomelingen van dochter Noa niet zullen verslijten. Ik haal de fles boven en Kempenaers vertelt: "Boekenhoutskloof is een heel oude Afrikaanse farm gerund door zes investeerders en de gerenommeerde wijnmaker Marc Kent als zevende vennoot.

"De man is bekroond met de titelwinemaker of the year en dit jaar is Boekenhoutskloof uitgeroepen tot winery of the yearin de Platter's South African Wine Guide 2012. Boekenhout is een houtsoort waar vroeger meubelen van werden vervaardigd. De eerste wijn van het gezelschap, de syrah van 1997, is nog steeds een van de icoonwijnen van de Kaap, met een knipoog naar de noordelijke Rhône. De wijngaarden van Boekenhoutskloof liggen her en der verspreid over de Westkaap. Onlangs kochten ze ook wijngaarden in Swartland. Die wijnen zullen op de markt komen onder de naam Porseleinberg. Marc Kent ken ik van de topwijnbeurs 'Swartland revolution'. De harde kern van de beste Zuid-Afrikaanse wijnbouwers, zoals Andrea en Chris Mullineux, Eben Sadie, Adie Badenhorst en Kent zelf zijn de drijvende kracht achter de beurs. Allen zijn wijnbouwers die in de gaarden te werk gaan zoals vijftig jaar geleden. De Swartlandregio staat vol met oude wijngaarden: grenache, syrah, marsanne en rousanne. Dus zien deze wijnbouwers Swartland wel eens als de Rhônestreek van Zuid-Afrika."

Van de 'Swartland revolution' had ik nog niet gehoord, maar Eben Sadie heb ik vorige maand ontmoet. "In de wijngaard creëer je de wijn, in de kelder bewaar je ze alleen maar", is zijn filosofie, die menige wijnbouwer nog niet heeft begrepen. Wat ik bij Eben proefde, heeft me zwaar aangedaan. De meest zuivere grenache die ooit over mijn tong rolde staat op zijn naam. Hij vinifieert zijn Single Vineyard-wijnen in betonnen, eivormige amfora's en zijn druivenpers lijkt wel een herbouwde versie van eentje uit het Romeinse tijdperk. "Het voordeel van die betonnen eieren is dat je koel kunt fermenteren en de juiste rijpheid van de druiven kunt verzegelen zonder verdere confituuraroma's te ontwikkelen", weet Kempenaers.

Terwijl we maar doorkletsen, begint de wijnte evolueren naar een ander stadium. Wat animale tonen als muskus en leder beginnen zich bij het fruit te voegen en al wordt kers eerder kersenpit, hij blijft zijn frisheid bewaren dankzij zijn heel elegante zuren. Deze evolutie in de smaak bewijst dat wijn soms pas lang na het ontkurken kan openbloeien.

• Guy De Clerck van Le Palais Du Vin, en Steven Kempenaers van wijnhandel De Kok

• Wijnhandel De Kok, Hagenbroeksesteenweg 180, 2500 Lier,

www.wijnen-dekok.com

• De fles met het gepersonaliseerde label is er niet te koop, wel de syrah van hetzelfde huis, voor 29.95 euro

• Boekenhouts- kloof Syrah 'Cuvée Noa' 2008,

Franschhoek, Zuid Afrika

• Brasserie Louis

www.brasserielouis.be

Volgende week

We sluiten het seizoen af in restaurant Henri, waar de wijnronde vorig jaar begon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234