Donderdag 22/04/2021

Zuid-Afrika laat Franse wapenindustrie links liggen

Johannesburg investeert ongeveer 200 miljard frank in modernisering defensie

Johannesburg / Brussel.

Eigen berichtgeving / persagentschappen

De regering van Zuid-Afrika heeft beslist om ongeveer 200 miljard frank extra te besteden aan de modernisering van zijn zee-, land- en luchtmacht. Opvallend is dat de Franse wapenindustrie geen enkel groot contract in de wacht wist te slepen. Dit tot grote ergernis van firma's zoals vliegtuigbouwer Dassault, die een order ter waarde van meer dan 30 miljard frank aan zijn neus zag voorbijgaan.

De nauwe banden die het Franse militair-industrieel complex in het verleden onderhield met het blanke minderheidsregime zijn daar niet vreemd aan. Parijs was destijds ook een politiek steunpunt voor het apartheidsregime. De moord op de ANC-vertegenwoordiger Dulcie September in Parijs in de jaren '80 werd nooit opgehelderd. Tijdens de zittingen van de Waarheidscommissie werden nogmaals de vermoedens bevestigd over de op zijn minst indirecte betrokkenheid van Franse geheime diensten bij die moord.

Om in de gunst te komen van het regime in Zuid-Afrika, reisde de Franse president Jacques Chirac in juni naar Johannesburg. Het bezoek van Chirac, aan het hoofd van een delegatie met vertegenwoordigers van de Franse defensie-industrie, volgde vrijwel onmiddellijk op de intentieverklaring van de Zuid-Afrikaanse regering omtrent het afsluiten van een reeks megadefensiecontracten met Europese wapenbedrijven. Het bezoek leverde Parijs geen deel van de koek op en dat heeft volgens insiders te maken met politieke motieven.

Op de internationale wapenbeurs van Johannesburg (Dexsa) werden eind vorige week de namen van de bedrijven bekendgemaakt die wel zullen deelnemen aan de modernisering van het Zuid-Afrikaanse leger in de komende zes jaar. Bonn en London kregen de meeste orders toegewezen. Ook dat wordt als een bevestiging gezien van de goede politieke relaties die al enkele jaren bestaan tussen Johannesburg, Duitsland en Groot-Britannië.

Zo zullen de nieuwe trainings- en gevechtsvliegtuigen voor de Zuid-Afrikaanse luchtmacht door British Aerospace geleverd worden in nauwe samenwerking met het Zweedse Saab. De Britse firma Westland mag zware helikopters voor de marine verkopen en de ons vertrouwd klinkende Italiaanse firma Agusta verwierf het contract voor de bouw van helikopters van het lichtere type. Een Duits consortium zal aan Zuid-Afrika nieuwe duikboten en fregatten mogen slijten. Al deze contracten zijn gekoppeld aan economische of technologische compensaties. Zuid-Afrika beschikt met Armscor al sedert vele jaren over een erg belangrijke nationale wapenindustrie. De regering in Johannesburg gaat er van uit dat het nieuwe bewapeningsprogramma ook de eigen industrie ten goede zal komen. De nu afgesloten contracten zullen, volgens de Franse krant Le Monde, voor de Zuid-Afrikaanse economie een injectie opleveren van naar schatting 350 miljard frank en 65.000 nieuwe arbeidsplaatsen scheppen. (WDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234