Dinsdag 26/01/2021

De slimste mens

Zuhal Demir: "Op donderdag zijn sommigen in het parlement zat"

Bio-ingenieur en voormalig geletruidrager Jan Bakelants heeft zijn intrede in 'De Slimste Mens ter Wereld' niet gemist. Al moest ook hij zijn meerdere erkennen in Tom Waes, die met een simpele sprint in de zo vaak allesbepalende filmpjesronde het pleit beslechtte. Kobe Ilsen werd definitief onttroond, Waes mag zich voorlopig de beste speler van het huidige seizoen noemen. Al had hij naar eigen zeggen wel 'peekes' gezweet. Zuhal Demir liet dan weer haar grappige kant zien. "Ik vind dronken mannen heel ambetant. Maar op donderdag zijn sommigen tijdens de plenaire zitting wel zat."

Bakelants -in een speciaal gekocht christelijk T-shirt- begon beresterk en wist zowat alle antwoorden van de 3-6-9-ronde te geven. Het leverde hem 50 seconden op, die door Waes wat later al flink werden ingehaald. In de filmpjesronde kon Waes maar liefst 264 seconden scoren. Bakelants bleef daar steken op 84 seconden, Zuhal Demir op welgeteld 4 seconden. De winnaar was gekend, de afvaller ook. Demir had zoveel achterstand dat de finale eigenlijk zinloos was.

Jurylid Brusselmans was zo zeker van het lot van de politica dat hij plechtig beloofde om N-VA-lid te worden als Zuhal het toch zou halen. Uiteraard tevergeefs. Nu is het enkel afwachten of Bakelants in de volgende aflevering even weinig last zal hebben van de gevolgen van de operatie die hij onderging net voor de opnames van 'De Slimste Mens'...

De leukste quotes
Erik (tegen Jan): "Jij bent heel sterk. Je kwam de cafétest binnen en zei dat je al tien jaar op ons telefoontje had gewacht."

Jan: "Het is een beetje een droom die in vervulling gaat. Ik kijk al naar het programma sinds ik in Leuven studeerde."

Erik (tegen Jan): "Straf, jij bent vanochtend nog geopereerd. Je had evengoed kunnen afbellen..."

Erik (tegen Tom): "Jij bent de Eddy Merckx van deze reeks. Je bent de sterkste speler dit seizoen. Kobe had ook zeven deelnames, maar jij hebt nu al vier keer gewonnen en Kobe drie keer."

Tom: "Ik verwonder mezelf. Ik ben er altijd meer en meer mee bezig. Ik ga mijn huis niet meer uit zonder aan lijstjes te beginnen. Ik word er heel lastig van. Maar het eten is hier beter dan thuis..."

Ruth (over de deelnemers): "Het wordt een speciale aflevering. We spelen met een knappe politica, een man die zijn benen scheert en Jan Bakelants."

Jan: "Mijn vriendin heeft een hond en ik heb die er bij moeten pakken. Ineens was dat beest er. Een Cavalier King Charles. Ik kan niet meer terug. Het was hij of ik."

Tom: "Aangeschoten vind ik de vrouwen schoon. Dronken vind ik de venten schoon en heel dronken begin ik ze ook te kussen (maakt daarop een Pinokkio-neus)

Ruth: "Ik heb ooit biljart gespeeld. Maar ik ben moeten stoppen. Ik had geen keus."

Brusselmans: "Ik verwacht niet veel van Jan Bakelants. Coureurs zijn meestal dommeriken. Ik vroeg eens aan Tom Boonen wie het autobiografisch werk 'Ik, Jan Cremer' had geschreven en hij wist dat niet."

Brusselmans: "Ik ben gestopt met wielrennen omdat ik niet mocht roken tijdens het koersen."

Brusselmans: "Zuhal Demir is een lekker dier. Ik denk dat ze met kleren aan veel schoner is dan veel vrouwen zonder kleren."

Brusselmans: "Ik leer mijn hond geregeld een nieuwe truc. Nu heb ik hem geleerd om zijn poot op te heffen iedere keer als een politicus van de N-VA op tv komt. Dat lukt bij Peumans, Francken en De Wever. Niet bij Zuhal Demir. Dan kan hij niet pissen, want hij heeft een enorme stijve. Juist zijn baasje."

Brusselmans: "Liverpool zou een Belgische trainer moeten nemen. Georges Leekens. Hij zou die Klopp direct een mes in de rug steken, veel te veel geld verdienen en er voor zorgen dat Liverpool zakt."

Brusselmans: "Ik verwacht niet zo veel meer van het leven. Er is 1 ding dat nog op mijn bucket list staat: een date met Danira Bouhkriss Terkessidis. Ik vind dat zo'n lekker wijf. Ik heb haar al 23 keer gebeld, maar het is altijd haar mailbox. Een druk leven, hé."

Brusselmans: "Ik heb de ziekte van Brusselmans. Dat is een uur aan een stuk complete bullshit uitkramen voor een publiek en een presentator en ondertussen zitten denken: 'Ik zou graag de tieten van Zuhal Demir zien'."

De hilarische momenten
Brusselmans en Waes gaan voor een reeks telspelletjes. "Ik ben graag bezig met algebra", aldus Brusselmans. "Dingskes uitvinden. Bijvoorbeeld als je bij een getal 9 optelt kom je altijd opnieuw bij dat getal uit. 8 + 9 = 17, 7 + 1 = 8. Of 23 + 9 = 32. 2 + 3 = 5, 3 + 2 = 5. Als je een getal maal 9 doet, kom je altijd opnieuw bij 9 uit. 3 x 9 = 27, 2 + 7 = 9." Waarop Waes: "Neem allemaal een niet te moeilijk getal. Doe het maal 2, + 16, deel het door 2. Het origineel getal is 8."

De kantelmomenten
Jan Bakelants scoort overtuigend in de 3-6-9-ronde en gaat op dat elan verder in de 'Open deur'-ronde. Tom puzzelt vervolgens heel sterk en snel en haalt achterstand in. Zuhal doet dat niet.

De fotoronde is een sukkelronde voor de drie kandidaten. In de filmpjesronde zet Waes de puntjes op de i. Hij wint met een hoge score.

In de finale is Zuhal Demir geen partij voor Bakelants, die een veel te grote voorsprong heeft. Demir kan op geen enkel moment overtuigen en verliest simpel.

De eindstand (voor het finalespel):
1. Tom Waes 516 sec.
2. Jan Bakelants 399 sec.
3. Zuhal Demir 165 sec.

De stand:
1. Tom Waes 8 deelnames 5 overwinningen
2. Kobe Ilsen 7 deelnames 3 overwinningen
3. Danira Bouhkriss 5 deelnames 4 overwinningen
4. Kevin Janssens 5 deelnames 2 overwinningen
5. Jan Paternoster 5 deelnames 2 overwinningen
6. Siska Schoeters 3 deelnames 1 overwinning
7. Piet Hoebeke 3 deelnames 1 overwinning

De nieuwkomer: Aaron Malinsky (rabbijn)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234