Zaterdag 29/02/2020

politiek

Zuhal Demir (N-VA): "Schaf dubbele nationaliteit Belg-Turk af"

Zuhal DemirBeeld BELGA

Belgen van Turkse origine die in ons land geboren zijn, moeten kiezen welke nationaliteit ze aannemen. De dubbele nationaliteit is geen optie. Daarvoor pleit N-VA-Kamerlid Zuhal Demir in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. “Ik kan alleen maar vaststellen dat de integratie mislukt is."

Demir, zelf van Turks-Koerdische origine, spreekt zich voor het eerst uit sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van twee weken geleden. Die verhitte ook de gemoederen binnen de Turkse gemeenschap in ons land. Onder meer in de Limburgse gemeente Beringen kwamen heel wat Turkse Belgen op straat. Aanhangers van de Turkse president Erdogan raakten slaags met Gülenisten, die zelfs moesten onderduiken. "Ik heb gezwegen uit bezorgdheid voor mijn familie. De gemoederen in de gemeenschap laaien zo hoog op dat ik ervan schrik."

Nu spreekt Demir dus wel, en haar analyse is keihard: “Ik kan alleen maar vaststellen dat de integratie mislukt is." De N-VA-politica verduidelijkt dat ze het niet zozeer over de eerste generatie Turken in ons land heeft. "Maar wie zie je nu op straat komen? Dat zijn mensen van de tweede en derde generatie. Mensen die hier geboren zijn. Zijn dit Belgen of Turken?"

Demir reikt ook een oplossing aan: Turkse Belgen zullen moeten kiezen. "Nu hebben ze nog de dubbele nationaliteit, maar dat moeten we eens herbekijken. In Duitsland is die dubbele nationaliteit ook afgeschaft. Politici hebben een voorbeeldfunctie. Wel, ik roep onze politici van Turkse origine ook op om te kiezen."

Zelf heeft Demir ook de dubbele nationaliteit. Het is dan ook niet eenvoudig die zomaar af te schaffen, erkent ze. "Daar word je nu mee geboren, je kunt niet eens kiezen. Dat je die dubbele nationaliteit automatisch krijgt, moet veranderen. In Duitsland zijn ze daar ook mee gestopt."

Demir haalt ook uit naar de andere politici van Turkse origine in ons land. "Toen in het parlement over de erkenning van de Armeense genocide werd gestemd, was ik ook de enige van Turkse origine die aanwezig was. De anderen durfden niet, uit schrik om stemmen te verliezen. Partijen als CD&V en sp.a gebruiken hun Turkse mandatarissen puur voor hun stemmen, vind ik."

Drang naar zuiverheid

Dries Lesage, Turkijespecialist aan de UGent, is niet te spreken over het voorstel. "Ik huiver hiervan. Die dubbele nationaliteit betekent heel wat voor de betrokkenen. Zij hebben een sterke band met hun moederland", zegt hij in een gesprek met De Morgen. "Wat is het probleem dat mensen meeleven met wat daar gebeurt? Dat is ook zo bij Amerikanen of Fransen die in ons land wonen. Zolang dat niet betekent dat men zich tegen België verzet, is dat geen enkel probleem."

Dries Lesage.Beeld Eric de Mildt

Volgens Lesage gaat Demirs voorstel een pak verder dan enkel het Turkse paspoort schrappen. "Niet enkel het papier wordt geviseerd, maar ook de betrokkenheid. Men wil de banden met Turkije volledig doorknippen. Dat is de drang naar zuiverheid, naar assimilatie. Dat is de agenda van N-VA."

Mensen met een dubbele nationaliteit hebben ook een dubbele identiteit. Dat is volgens Lesage veeleer een verrijking dan een probleem. "Je kan die twee identiteiten perfect combineren. Door dat altijd als probleem te duiden wordt het ook een probleem. Die dubbele identiteit in vraag stellen, is mensen in vraag stellen. En zo drijf je mensen net weg."

Duitsland

Demir verwijst in haar pleidooi naar Duitsland, waar de dubbele nationaliteit een paar jaar geleden werd afgeschaft en Turkse Duitsers voortaan moeten kiezen. Dat heeft volgens Lesage echter niets opgelost. "Turkije heeft daar iets op gevonden door die Turkse Duitsers nieuwe paspoorten te bezorgen. Zo zijn ze in Turkije Turk en in Duitsland Duitser."

Inkomstenbron

Turkije ziet zijn onderdanen uiteraard niet graag vertrekken. Dat heeft ook een financiële reden. Turkse mannen in de diaspora kopen doorgaans hun legerdienst af. Met enkele miljoenen Turken die in het buitenland wonen, levert dat de Turkse staatskas een aardige stuiver op. "Enkele jaren geleden moesten mannen nog 10.000 euro betalen om hun legerdienst af te kopen", weet Lesage. 

Op aandringen van de Turken in het buitenland deed de Turkse regering de afgelopen jaren echter een toegift, waardoor het bedrag stelselmatig zakte. Op dit moment kost het een Belgische Turk nog zo'n 1.000 euro om van zijn legerdienst af te geraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234