Zaterdag 06/03/2021

Zowel bij ACV als ABVV staat nu een dame aan de top

Dielen: 'Dat vrouwen een kans bij de vakbond zouden krijgen, omdat het vandaag ook over softere thema's gaat, maakt mij kwaad. Ik kan ook serieus hard op tafel slaan als het om uren en euro's gaat'

Alle macht aan de vrouwen

Caroline Copers wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week verkozen tot Vlaams secretaris van de socialistische vakbond. Met haar benoeming worden zowel het ACV als het ABVV straks op Vlaams niveau geleid door een vrouw. Is er eindelijk een definitieve barst geslagen in het mannenbastion dat de vakbond lange tijd was? Of is het niet toevallig dat juist nu vrouwen naar de vakbondstop doorstromen?

Brussel

Eigen berichtgeving

Janine Meijer

Na Ilse Dielen, die sinds januari 2004 Vlaams voorzitter van de christelijke vakbond ACV is, krijgt nu ook de Vlaamse socialistische vakbond vanaf volgende week een vrouwelijke voorzitter. Carolien Copers wordt naar alle waarschijnlijkheid maandag door het Vlaamse ABVV verkozen tot de nieuwe topvrouw. Een dag later zal het federale bureau dat bevestigen en haar opnemen in het federale secretariaat van het ABVV.

Copers volgt Xavier Verboven op, die algemeen secretaris is geworden. Een functie die vrij kwam na het vertrek van Mia De Vits, die lange tijd voorzitter was bij het ABVV en een voortrekkersrol speelde in de emancipatiestrijd bij de vakbond. Bij het zoeken naar een nieuwe Vlaamse voorzitter is er niet specifiek gezocht naar een vrouw, zeggen de socialisten. Maar toen er een geschikte vrouwelijke kandidate zich aanbood, was dat toch mooi meegenomen. Per slot van rekening is ook de helft van de leden van het vrouwelijke geslacht en is het belangrijk dat de vakbondstop een goede afspiegeling is van de achterban.

Copers begon haar carrière op de juridische dienst van het ABVV en stroomde daarna door naar de functie van secretaris van de algemene centrale Antwerpen-Waasland voor de sectoren schoonmaak, bewaking, tabak en de Zoo. Ook Ilse Dielen heeft een universitaire achtergrond. Toevallig is dat niet, zegt Dirk Schoeters, die voorzitter is van het gewest Antwerpen bij het ABVV en intensief met Copers samenwerkte. "De taak van de vakbond is sterk veranderd en daarmee ook de eisen die er aan zijn leiders wordt gesteld. Vroeger waren het vaak arbeiders die via de functie van vakbondsvertegenwoordiger op de werkvloer tot secretaris of voorzitter opklommen. De onderhandelingen met de werkgevers draaiden toen ook vooral om loonsverhoging. Nu zijn daar ook andere thema's, zoals de combinatie arbeid en gezin, diversiteit op de arbeidsvloer en opleidingsmogelijkheden, bij gekomen. Het is belangrijk dat een vakbondsleider de juiste vorming heeft om die onderwerpen bij de werkgevers aan te kaarten en dichter bij de mensen weet te brengen." Maar een universitair diploma is niet noodzakelijk, benadrukt Schoeters, want iemand van de werkvloer kan zich nog steeds door middel van vorming opwerken.

Behalve de belangrijke thema's zijn ook de gesprekpartners van de vakbond veranderd. Er is een heel middenveld van organisaties van de jeugdbeweging tot ngo's en de vredesbeweging bijgekomen. En ook de internationale context speelt een grotere rol. De fabrieksdirecteur is niet langer diegene die de touwtjes in handen heeft, maar is slechts een marionet van een internationale multinational geworden. Ook dat vergt een andere aanpak van de vakbondsleider. Volgens Schoeters beschikt Copers over de juiste kwaliteiten. "Ze heeft een zeer brede kijk op het vakbondswerk en weet hoe ze dat op muziek moet zetten."

Maar of haar benoeming ook te maken heeft met het feit dat het vakbondswerk vandaag meer inhoudt dan hard op tafel slaan en een grote mond opzetten en dus misschien beter aansluit bij de kwaliteiten van een vrouw, wil Schoeters niet bevestigen. "Het feit dat er nu twee vrouwen aan het hoofd staan van de twee grootste Vlaamse vakbonden komt in de eerste plaats omdat deze organisaties sterke vakbondsvrouwen in hun midden hebben. Zij hebben op een heel natuurlijke manier carrière gemaakt en zijn vandaag op de juiste plaats terechtgekomen. Maar ik kan niet ontkennen dat het ook een belangrijk signaal is naar onze achterban. Je kunt het als moderne organisatie niet maken om alleen nog mannen op leidinggevende functies te hebben."

Ilse Dielen van het ACV wil absoluut niet weten van het idee dat de opkomst het voorzitterschap van vrouwen bij de vakbond mogelijk ook te maken heeft de veranderde eisen die er gesteld worden. "De veronderstelling dat vrouwen bij de vakbond een kans krijgen, omdat het vandaag ook over softere thema's gaat, maakt mij kwaad. Ik kan ook serieus hard op tafel slaan als het om uren en euro's gaat. Natuurlijk gaat het vandaag meer dan vroeger om kwaliteit van leven. Maar dit is een maatschappelijke evolutie. Eerst werd er geknokt om in leven te blijven, nu wordt er gevochten om goed te kunnen leven."

Dielen zit de opkomst van vrouwen aan de vakbondstop meer als een natuurlijke ontwikkeling. "Sinds 1970 is de deelname van vrouwen op de arbeidsmarkt stelselmatig gestegen. Logisch dat wij de laatste jaren ook op vakbondsvlak steeds meer verantwoordelijkheden hebben genomen."

Vorig jaar ondertekenden het ACV, ABVV en de liberale vakbond ACLVB een charter waarin ze zich engageren om het werkklimaat vrouwvriendelijker te maken en aantal vrouwen binnen de vakbond op te trekken. Dielen: "De talrijke avondvergaderingen en het weekendwerk maakt het voor vrouwen niet makkelijk om bij de vakbond te werken. Maar dat geldt ook voor mannen. Ook zij geven aan dat ze op tijd naar huis willen om de kinderen van school te halen."

Maar dat er nog genoeg over blijft om voor te strijden, bewijst het feit dat het algemeen secretariaat van het ACV slechts twee vrouwen en zes mannen telt. In het federaal secretariaat van het ABVV zetelen zes mannen en één vrouw. En de twee belangrijkste en invloedrijkste functies, die van voorzitter en algemeen secretaris, worden bij beide vakbonden ook vandaag nog bekleed door mannen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234