Maandag 21/09/2020

Formatie

Zoveelste comeback van paars-geel in de maak

Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA).Beeld DM

Het liedje van de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) lijkt stilaan uitgezongen. Sp.a en N-VA voelen te weinig voor de Arizona-coalitie. Meer zelfs: sp.a, PS en N-VA zijn opnieuw aan het praten over het opstarten van paars-geel.

Normaal zouden de sherpa’s van de zes Arizona-partijen Open Vld, MR, CD&V, cdH, sp.a en N-VA zich vanavond opnieuw buigen over een tekst die de basis moet vormen voor een nieuwe regering. Een vergadering donderdag draaide op niets uit. Na input van sp.a en N-VA zou er vandaag een nieuwe poging gewaagd worden om een compromis te vinden, maar volgens informatie van De Morgen is die technische vergadering uitgesteld. De verschillende partijen raken het maar niet eens over de inhoudelijke uitgangspunten voor een Arizona-coaltie.

Sp.a en N-VA voelen nog weinig voor de onuitgegeven Arizona-coalitie, zeker nu PS begin deze week de deur heeft geopend voor een paars-gele regering. Zowel sp.a als N-VA geven de voorkeur aan deze regeringsformule. Sp.a kan zo terugvallen op ‘grote broer’ PS. N-VA denkt dat een paars-gele ploeg stabieler kan besturen. Bovendien lijken de Franstalige socialisten bereid om na te denken over een verregaande hervorming van de Belgische staatsstructuur.

Open Vld

Meerdere bronnen melden De Morgen dat sp.a, PS en N-VA intussen in alle stilte opnieuw discreet overleg hebben over een paars-gele regering. “Er zijn aftastende gesprekken”, zegt een bron. Parallel dus aan de onderhandelingen geleid door de drie koningen. PS heeft in het verleden altijd aangegeven niet toe te treden tot paars-geel als ook Open Vld er deel van uitmaakt. Vanwege de eisen van Lachaert, maar ook vanwege het feit dat de socialisten dan de facto de voormalige Zweedse regering aanvullen. Op deze manier kunnen ze Open Vld omzeilen.

Bij Open Vld en CD&V voelen ze de bui hangen. “De komende dagen moet definitief duidelijk worden of de Arizona-coalitie levensvatbaar is. Als dat niet zo is moet er overgeschakeld worden op een andere formule”, reageert een prominente bron. Ook elders luidt het dat er nu snel opheldering moet komen: “Eerlijkheid is een mooie deugd.” MR lijkt – tegen beter weten in? – wel nog volop te geloven in de Arizona-coalitie. Voorzitter Bouchez noemde het vanochtend op de Franstalige nieuwszender LN24 “de enige ernstige formule”. Hij denkt niet dat PS en N-VA ooit een akkoord zullen vinden. Drie pogingen draaiden het afgelopen jaar op niets uit.

Achterban

De vraag blijft ook nog altijd of PS zijn achterban meekrijgt voor een federale regeringsdeelname met N-VA. De weerstand in de Brusselse afdeling, geleid door rabiate N-VA-tegenstander Ahmed Laaouej, blijft groot. “De partij is nog steeds intern verdeeld”, klinkt het bij een Franstalige socialist. Ook zal Magnette de vakbondsvleugel moeten overtuigen, die midden maart mee aan de noodrem ging hangen toen PS met N-VA een noodregering voor één jaar wilde maken.

Met het groot akkoord over de zorg heeft FGTB gezien dat in coronatijden rechtse partijen zich ook sociaal kunnen opstellen, wat de weerstand al vermindert. In een interview met Le Soir gooit Thierry Bodson, de pas verkozen FGTB-topman, de deur alvast niet toe voor een regering met PS en N-VA. Al trekt hij wel meteen een duidelijke rode lijn: de sociale zekerheid moet federaal blijven, en kan dus geen voorwerp zijn voor de communautaire onderhandelingen.

Hoe de regeringsvorming ook uitdraait, de toekomstige coalitie heeft veel werk op de plank. De begroting van alle overheden in België samen duikt dit jaar 52,8 miljard euro in het rood. Wat overeenkomt met maar liefst 12,31 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234