Maandag 02/08/2021

Zoveel zullen de begrotingsscenario's u kosten

Om lastenverlagingen te kunnen financieren, denken de partijen uit de regering-Di Rupo aan verschillende scenario's. Voor zeven verschillende typevoorbeelden werd nagegaan wat dat in centen en procenten zal kosten.

In regeringskringen circuleerde gisteren een nota waarin de concrete impact wordt berekend van de verschillende denksporen waaruit Di Rupo moet kiezen. Want als er geld wordt uitgetrokken om zuurstof in de economie te pompen, dan moet dat ergens vandaan komen.

Omdat de impact afhankelijk is van het inkomen, werden zeven verschillende categorieën opgelijst. Het gaat om een werkloze die vier jaar zonder job zit en een uitkering van 900 euro per maand ontvangt, een gepensioneerde met een nettopensioen van 1.210 euro, een werknemer met een nettoloon van 1.400 of 1.600 euro, tweeverdieners met twee kinderen en een gezinsinkomen van 3.500 of 8500 euro en ten slotte een alleenstaande die met een nettoloon van 12.500 euro.

In het eerste scenario stijgt het btw-tarief van 21 naar 22 procent. Om na te gaan welk deel van het inkomen gemiddeld naar consumptie gaat, werd gebruik gemaakt van het Flemosi-databestand van André Decoster (KU Leuven). In centen betekent dit een extra uitgave van 3,3 euro per maand voor een werkloze. Een bedrag dat geleidelijk oploopt tot 56 euro voor de topverdiener. Procentueel gezien is de impact voor iedereen ongeveer even groot (0,3 of 0,4 procent) van het beschikbaar inkomen.

Wordt er uitgegaan van een verhoging van het hoogste tarief en een verlaging van het tarief van 6 procent naar 5,5 procent, dan is de impact iets kleiner. Zowel in centen als in procenten. Dit denkspoor laat een lastenverlaging met 585 miljoen euro toe.

Het scenario van een indexsprong - de volgende indexering van de salarissen wordt overgeslagen - laat een daling van de loonlasten voor bedrijven met 975 miljoen toe. De uitkeringen en de minimumlonen zouden wel geïndexeerd worden, de lonen in de typevoorbeelden niet. Hier zie je een geleidelijke impact van 13 tot 237 euro per maand of 0,9 tot 1,9 procent van het inkomen.

De laatste piste is een anticrisisbijdrage. Ook hier wordt van de opbrengst 585 miljoen voor lastenverlagingen voorzien. De bijdrage zou de vorm aannemen van een heffing van 17,5 procent op de betaalde belastingen of een verhoging van het belastingtarief met 1,75 procentpunt.

Concreet komt dit neer op een impact van 0 euro voor een werkloze die geen belasting betaalt tot 453 euro voor de alleenstaande grootverdiener.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234