Woensdag 22/01/2020

Salariskompas

Zoveel verdient een Belg gemiddeld

Beeld Shutterstock

Belgen zijn harde werkers en daar worden ze doorgaans ook naar betaald. 40 procent ziet maandelijks meer dan 2.000 euro op zijn rekening verschijnen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Salariskompas van vacature.com en KU Leuven.

Het gemiddelde brutoloon bedraagt voor een voltijds werkende Belg 3.401 euro. Een gehuwde bediende houdt hier netto 2.049 euro van over. De mediaan ligt in ons land echter op een netto maandloon van 1.873 euro. 50 procent van de Belgen krijgt dus meer, de andere helft minder. Slechts 10 procent verdient evenwel minder dan 1.531 euro en niet meer dan 5 procent ontvangt iedere maand een inkomen dat hoger is dan 3.100 euro.

Het Salariskompas-onderzoek onder meer dan 66.000 landgenoten leverde volgende resultaten op:

Bovengemiddeld verdienen? Hier moet je zijn:

De sector waar werknemers gemiddeld het meest opstrijken is nog steeds de chemie. Daar ligt een brutoloon na 5 jaar ervaring op 3.156 euro. Kaderleden met 20 jaar anciënniteit rijven hier zelfs gemiddeld 6.194 euro binnen. Branches waarin het goed boeren is zijn onder andere het wetenschappelijk onderzoek en de rechtspraak, met gemiddelde starterslonen van respectievelijk 3.106 en 3.004 euro. Beginnende ingenieurs trekken evenwel de lijst met een inkomen van om en bij 3.128 euro.

Om bij de 5 procent grootverdieners te horen mikt u dan weer best op een managerstitel. Als kaderlid ziet u uw aanvankelijke 3.738 euro bruto doorheen de jaren aangroeien tot 6.373 euro. In een juridische functie ligt het salaris het hoogst: gemiddeld 6.907 euro per maand na 20 jaar werkervaring, wat gelijk staat aan een maandelijks nettobedrag van ongeveer 3.482 euro.

Bruto versus netto

Wat u netto overhoudt van een brutoloon verschilt naargelang uw situatie. Uw statuut, burgerlijke staat en de extralegale voordelen die u ontvangt, spelen zo bijvoorbeeld een rol bij de verrekening. Zo is het mogelijk dat een collega met hetzelfde brutoloon toch meer verdient dan u. Met de bruto/netto calculator van vacature.com kan u uw netto-inkomen meer precies berekenen.

Wilt u uw loon toetsen aan de huidige situatie op de arbeidsmarkt en checken of u wel 'marktconform' verloond wordt? Surf dan naar www.vacature.com/salariskompas en vul alle gegevens in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234