Woensdag 24/07/2019

Onderwijs

Zoveel studenten sjoemelen in hun masterproef

Beeld Photo News

34 van de 627 studenten Economische en Sociale Wetenschappen die vorig academiejaar een masterproef aan de VUB indienden, kopieerden citaten uit andere wetenschappelijke onderzoeken. Eentje ging dit jaar zelfs zo ver dat hij woord voor woord een Griekse student plagieerde, dat meldt de krant Het Nieuwsblad vandaag.

De plagiaatcijfers liggen bij de andere universiteiten in Vlaanderen veel lager. De Universiteit Gent spreekt van tien sjoemelende studenten vorig jaar, aan de Antwerpse universiteit waren dat er slechts zes.

Joël Branson, de decaan van de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen, zegt dat de grondige screening bij de VUB de reden is waarom zoveel studenten betrapt worden op gesjoemel. De universiteit werkt niet alleen met een ander computerprogramma, maar voert achteraf ook nog een extra controle uit. Universiteiten spreken van plagiaat als er citaten overnemen zonder de bron te vermelden, maar sommige studenten gaan zelfs zo ver dat ze hele lappen tekst van anderen kopiëren.

Hoe gaat de Gentse universiteit te werk om oneerlijke studenten op te sporen? Elke thesis of masterproef wordt eerst gecontroleerd door een softwareprogramma. En vervolgens nemen werknemers van de universiteit het ingeleverde werk nog eens onder de loep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden