Zaterdag 27/02/2021

Smartphone-interview

Zouzou Ben Chikha: "Ik blijf rustig als iemand niet antwoordt"

Zouzou Ben Chikha Beeld Wouter Van Vooren
Zouzou Ben ChikhaBeeld Wouter Van Vooren

Is een smartphone een spiegel? Strookt het online­leven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Zouzou Ben Chikha (1969), acteur/theatermaker.

Zouzou Ben Chikha, het is een wonder dat ik met u kan praten over uw smartphone, want het duurde maanden vooraleer ik u op dat toestel te pakken kreeg.

“Mijn excuses! Dat ik niet antwoordde op berichten of mijn telefoon niet opnam, had niks met jou te maken. Ik slaag er gewoon niet in om meteen te reageren. En eigenlijk wil ik dat ook niet.”

Ik ben kennelijk niet de enige en zie veel rode bolletjes: 35 gemiste oproepen,135 sms’en en 91 nieuwe e-mails.

“Ik ga iedereen antwoorden, beloofd. (lacht) Tja, ik ben een ramp op dat vlak, maar ik wil niet plooien. Veel mensen begrijpen niet dat ik soms oproepen of sms’en laat voor wat ze zijn. Dat is mijn keuze.”

Een keuze om u niks te laten opdringen?

“Zoiets ja. Als kind stond er bij ons thuis één telefoon op de kast, zoals bij iedereen. Belde een vriend en was ik niet thuis? Dan was dat maar zo. Ik hoorde bij thuiskomst wel wat die vriend had ingesproken en belde dan terug. Of ook niet.

“Dat principe is volledig verdwenen. Er wordt nu verwacht dat je instant op alles reageert. Maar waarom toch? We hebben ons geduld verloren en willen iedere behoefte meteen bevredigd zien: mails, oproepen, sms’en, WhatsApp-berichten… Dat is vervelend, maar tegelijk ben ik natuurlijk Mister Everybody, want ook ik heb een smartphone en verstuur berichten. Maar ik blijf rustig als iemand niet antwoordt. Ook als het druk is, zoals het dit hele jaar al het geval is.” (
‘Le Chicon’, de nieuwe voorstelling van Ben Chikha’s theatergezelschap Action Zoo Humain, is net klaar, MD.)

Wat is Radiooooo?

“De beste app van mijn telefoon. Radiooooo is een app die muziek verzamelt van over de hele wereld. Kijk, hier zie je de wereldkaart. Druk je op een willekeurig land, neem nu Zuid-Afrika, dan kun je naar typische Zuid-Afrikaanse muziek luisteren. Plaatjes uit 1950, maar ook uit 1900 of 2000. Het is fan-tas-tisch.

“Wim Willaert (regisseur/acteur, MD) heeft me die app aangeraden en sinds twee jaar ben ik dus op een muzikale wereldreis vertrokken. Van India over Japan tot Rusland: wonderbaarlijk hoeveel goede, onbekende muziek in die app schuilt.”

Vindt u daarin ook muziek voor uw ­voorstellingen?

“Ja. Tijdens repetities zet ik mijn koptelefoon op en kijk naar de bewegingen van de acteurs. Ondertussen speelt de app random nummers van over de hele wereld, uit alle mogelijke decennia. Hoor ik een nummer of een genre dat past bij de beelden die ik op scène zie, dan gaat er een lichtje branden. Prachtige ervaring: de versmelting van beeld en klank.”

Wat is ’Fietsknoop’?

“Een gps-app voor fietsers. Fietsknoop is de Nederlandse variant op de Vlaamse knooppunten­route. Handige app om niet verloren te rijden als ik de ‘taalgrens’ oversteek. Dan klik ik mijn smartphone vast op de stuurpen.”

En Plantnet laat weten wanneer u de bloemen water moet geven?

“Die app identificeert planten. Het is mijn schuchtere poging om meer te weten te komen over de natuur om me heen. Ver ben ik er nog niet mee geraakt.”

Leest u boeken op de smartphone?

“Nee, altijd op papier. Recent las ik Sapiens (van de Israëlische auteur Yuval Noah Harari, een schitterend boek dat de geschiedenis van de mens vertelt. Daarin las ik dat de mens altijd al op zoek is geweest naar verbeteringen, naar de optimalisatie van zijn leven. Maar door zo nadrukkelijk op zoek te gaan naar verbeteringen, heeft de mens het zich net moeilijker gemaakt. Vroeger schreef je een brief en verstuurde die met de post. Dat duurde in totaal misschien een week. En nadien wachtte je een week op antwoord. Dus vond de mens de typemachine uit, en later ook e-mails, waarna we alles hebben samengeperst in een smartphone. Dus sturen we nu de hele tijd mails en raken de draad kwijt. Eigenlijk is de smartphone onze mobiele computer geworden. Beeld je dat maar eens in: dat we in de jaren 80 overal met een zware rugzak met daarin onze computer rondliepen. Raar, hè?”

Le Chicon gaat zaterdag 14 juli in première in NTGent Arca. actionzoohumain.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234