Zaterdag 24/10/2020

'Zou Woestijnvis Geen Poets man zoeken?'

Power aan het potlood! Geraakt door de aanslag op Charlie Hebdo zocht De ideale wereld een huiscartoonist. Dat werd Tom Borremans (28), tot voor kort nog aan de slag als schoonmaker. Zijn Sociaal Incapabele Michiel is de televisieheld van dit voorjaar.

"Ik was al een dik jaar aan het werken, voor ik bij Woestijnvis kon beginnen", vertelt Tom Borremans. "Eigenlijk heb ik nooit serieus gesolliciteerd, omdat ik ervan uitging dat ik in die sector nooit aan de slag zou kunnen. Ik ben afgestudeerd als beeldend humorist. De kans dat je daar werk in vindt, is heel erg klein. Ik was ook nooit de beste tekenaar. Mijn jury's waren altijd slecht, maar de humor zat wel goed. Dus werd ik schoonmaker."

Borremans poetste als studentenjob, maar vond de moed om het te blijven doen na het halen van zijn diploma. "Op de redactie werd mijn verhaal ook op ongeloof onthaald", zegt Borremans. "Maar het was al mijn plan sinds mijn masterjaar. Ik was bang voor het zwarte gat na mijn studie. Daarom had ik het idee opgevat om deeltijds te gaan werken, om zo met mijn overige tijd op mezelf te kunnen beginnen. Om dingen te maken die dan hopelijk ooit opgepikt zouden worden. Dus ook al was het schoonmaken, ik voelde me in een luxepositie. Ik kon doen wat ik wou."

Op 2 februari kon Borremans aan de slag bij Woestijnvis. Als bij toeval. "Er was een vacature bij De ideale wereld als fotoshopper, iemand die wat technische zaken kon doen. Ik heb gesolliciteerd en mocht een test doen. Aan de telefoon achteraf werd er niets meer gezegd over die proef, maar ging het alleen nog over mijn filmpjes. Ik mocht twee dagen mee brainstormen over het nieuwe seizoen, maar mijn gevoel zei me dat ik ze niet had kunnen overtuigen. Dan heb ik een mail gestuurd met de vraag of ik misschien een dagelijkse animatie kon doen, en ik mocht terugkomen. Ze hebben me aangenomen als 'mislukte' huiscartoonist, in de nasleep van Charlie Hebdo."

Borremans is dus geen gewoon redactielid van het programma. "Ik kom om 10 uur aan in Vilvoorde, na de redactievergadering. Dan bespreek ik het onderwerp van de dag met Koen De Poorter (van Neveneffecten, RB), Dirk Van den Houte (eindredacteur, RB) en Jelle De Beule."

Pijpmarathon

Op geen enkel moment heb ik de indruk dat Michiel tegenover mij zit. Maar Borremans zegt wel dingen als "ik ben echt niet goed in netwerken", of "ik had nooit kunnen poetsen in een school, daar zijn te veel mensen, dus deed ik trappenhallen".

"Dat sociaal incapabele zit hoe dan ook in mij. Dus omgekeerd zit er ook een groot deel van mij in Michiel, op een of andere manier. Soms zeg ik iets in groep waardoor het gesprek helemaal stilvalt. Dat is nooit zo extreem, maar soms vind alleen ik dat dan grappig." En dat zorgt vandaag in zijn job soms voor tunnelzicht. "Ik twijfel sowieso aan de dingen die ik maak. Aan zo'n filmpje ben ik de hele dag bezig, zo lang dat ik niet meer kan inschatten of het nu goed of slecht is. Dus dan vind ik het maar slecht. (lacht) Maar dan blijf ik weleens tijdens de liveshow en blijkt het publiek toch mee te zijn."

De zaken die Michiel meemaakt lijken soms heel vergezocht. En toch. "In de derde aflevering gaat Michiel op date. Wanneer het meisje even naar toilet gaat, neemt hij haar gsm en schrijft hij iets op haar Facebook. 'Just een goei kakske gedaan.' Dat is iets wat een vriend van mij ooit echt gedaan heeft bij een vriendin. En om eerlijk te zijn: het was mijn idee. (lacht) Nog eens mijn excuses. Maar goed, hij heeft het wel gedaan.

"Vorige week heb ik een aflevering gemaakt over de vogelclub van Michiels vader. Mijn eigen vader zit ook in zo'n vereniging. Zijn naam is Guido, zijn vogelvriend heet Pierre, net als de personages in mijn filmpje. Achteraf kreeg ik een sms van mijn broer: 'Ik heb onze papa nog nooit zo gelukkig gezien'. Dat was overdreven, maar het doet deugd dat ze trots zijn."

Of hij Michiel ook zelf inspreekt, wordt beantwoord met het ietwat hoge Michielstemmetje. "Mensen geloven da soms ni, ma ik doen da allemaal zelf. Eigenlijk is dees mijn echte stem. Ik doen keihard mijn best om gewoon over te komen." Om dan vermoeid weer over te gaan naar zijn gewone stem. "Ik stoot wel eens op ongeloof. Vaak denken mensen dat Michiel door een klein meisje wordt ingesproken. (lacht) Maar dan zeg ik dat ik een implantaat heb."

Want momenteel heeft Borremans de job van zijn leven. Nog tot mei, wanneer De ideale wereld in zomerstop gaat. "Ik heb een contract voor een seizoen. Dus als ik na die drie maanden onder een auto beland, kan ik vredig sterven. (lacht) Dit is de eerste keer dat ik betaald word om iets te doen wat ik graag wil doen. Daarna, daar hebben we het nog niet over gehad. Ik maak alleen Michiel, ik weet niet of ik klaar zou zijn om andere dingen binnen Woestijnvis te gaan doen. Misschien hebben ze tegen de zomer wel een schoonmaker nodig?"

Toch zitten er nog meer ideeën in het hoofd van Borremans. Een nieuw personage: Kriske Toebak, een man met een lage, inhalerende stem. "Ik ben beginnen roken op mijn vijf jaar, maar heel gepassioneerd. (weer met normale stem) Schrijf maar tussen haakjes 'klinkt als Hot Marijke, de dag na een pijpmarathon'. Vermoeiend om zo te spreken, maar ook een moeilijk personage om te animeren. Hij vertelt gewoon, dat wordt snel saai. Maar misschien moet ik hem gewoon zelf spelen. We zien wel."

www.tomborremans.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234