Woensdag 30/09/2020

Standpunt

Zou het niet veel simpeler zijn de regel 'zat is zat' te hanteren?

Beeld BELGA

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil een zo goed als absolute nultolerantie voor alcohol invoeren bij jonge bestuurders.

Je kunt het de minister niet kwalijk nemen dat ze al het mogelijke doet om het nog steeds veel te hoge aantal doden en zwaargewonden naar beneden te krijgen. De kans om een ongeval niet te overleven of zwaar verminkt te blijven, is immers bijzonder veel groter dan die om een IS-terrorist tegen te komen.

Je zou ook nog kunnen volgen dat een zo goed als volledige alcoholstop de nieuwe norm wordt, zelfs al zeggen de strengste politierechters ons dat echte miserie in het verkeer meestal niet veroorzaakt wordt door mensen met twee glazen op, maar wel door hardleerse veeldrinkers. Maar goed, als we een samenleving zonder pleziertjes moeten worden, dan is dat een politieke keuze als een ander.

Yves Desmet.Beeld Wouter Van Vooren

Alleen kan het niet dat Galant hierbij uitsluitend de jongeren viseert. Statistisch blijkt immers dat chauffeurs onder de 25 vandaag al significant minder positief blazen dan oudere bestuurders. Jongeren zijn zich blijkbaar, om welke redenen ook, beter bewust van de gevaren van drank, of kiezen vaker een Bob in hun midden dan oudere chauffeurs. Dat ze desondanks oververtegenwoordigd zijn in ongevallenstatistieken heeft waarschijnlijk dan ook meer te maken met onervarenheid en roekeloosheid dan met alcoholmisbruik.

Waarom moet je dan uitgerekend een groep die zich nu al qua alcoholconsumptie verantwoordelijker toont dan de oudere generaties, gaan bestraffen?

We viseren de jongeren niet, bezweert het kabinet van de minister. Natuurlijk doen ze dat wel, als ze een maatregel leeftijdsafhankelijk maakt.

Bovendien geeft Galant daardoor, en waarschijnlijk niet eens zo bedoeld, net een behoorlijk verkeerd signaal. Met name dat het vanaf een bepaalde leeftijd dan geen probleem meer zou zijn alcohol met rijden te combineren. Eén pintje na school met de vrienden is dan een halsmisdrijf, een fles wijn bij de zakenlunch kan probleemloos.

Hoe dat dan toch geen leeftijdsdiscriminatie zou zijn, moet men nog eens uitleggen.

Misschien dat dit voorstel het goed doet op met schuimwijn overgoten zakenrecepties waar oudere MR-stemmers zich beklagen over de jeugd van tegenwoordig, maar met een rechtvaardige en desnoods strenge aanpak van de problematiek heeft dit niets te maken.

Zou het niet veel simpeler zijn de regel 'zat is zat' te hanteren, wat ook de leeftijd van de chauffeur is? Duidelijk te maken, door een rijbewijs met strafpunten, door strenge controles en stevige straffen dat drinken en rijden nooit samen gaan, welke leeftijd je ook hebt?

Het zou in ieder geval beter zijn dan de jeugd alleen te stigmatiseren en de illusie te creëren dat eenmaal boven de 25 een gematigde hoeveelheid alcohol geen invloed meer heeft op je rijgedrag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234