Zaterdag 17/04/2021

Zottegem proeftuin voor strijd tegen kinderarmoede

De Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede staat dit jaar in het teken van kinderarmoede. In Zottegem tekende het OCMW alvast een ambitieus kinderrechtenplan uit. 'Vandaag lijkt armoede wel genetisch bepaald', zegt OCMW-voorzitter en Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (sp.a). Vier Vlaamse ministers bundelen de krachten tegen kinderarmoede.

"De Vlaamse kinderarmoedecijfers zijn alarmerend", liet coördinerend minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a) optekenen in De Zondag. Terwijl in 1997 amper 4 procent van de kinderen werd geboren in een gezin met een armoederisico, is dat cijfer in 2009 verdubbeld tot 8,3 procent. Daarmee lijkt het streefcijfer van 3,8 procent geboortes in kansarme gezinnen, een doelstelling van het Pact 2020 om van Vlaanderen een Europese topregio te maken, nog ver weg. In Zottegem wil het OCMW naar eigen zeggen niet langer lijdzaam toezien. Op 1 september keurde de gemeente het ambitieuze 'kinderrechtenplan' unaniem goed.

Uit cijfers van Kind en Gezin blijkt dat amper 2,6 procent van de Zottegemse kinderen opgroeit in een kwetsbare thuissituatie. Waarom dan een kinderrechtenplan in Zottegem? "Dat cijfer is misleidend, want onze risicogroepen groeien steeds verder aan. Denk maar aan eenoudergezinnen met jonge kinderen, of leefloners. Daarnaast beschikken we over enkele alarmerende indicatoren bij de leerlingen van onze basisscholen: 10 procent van de moeders is laaggeschoold, meer dan 13 procent heeft recht op een schooltoelage en 2,4 procent heeft het Nederlands niet als thuistaal", vertelt OCMW-voorzitter Kurt De Loor (sp.a).

"Armoede is veel meer dan een lege portemonnee", aldus De Loor. "De kinderen missen vaak een veilige thuisomgeving en kampen met een slechte toegang tot onderwijs of gezondheidszorg. Samen ravotten kan ook niet, want een van de eerste dingen die wegvallen is hun sociale netwerk: ze worden niet meer uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes en gaan niet meer mee op schooluitstapjes."

Voor de proeftuin bundelt het OCMW de krachten met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Aalst en het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Zonneheuvel. Eind dit jaar moeten alle initiatieven op poten staan. "Het is niet de bedoeling dat we het warm water heruitvinden, maar wel dat we het laten stromen."

Vrijetijdspas

Zo worden jonge ouders ondersteund tijdens oudergroepen en kunnen ze elkaar ontmoeten in het 'ZIBO-kaffee', een laagdrempelige ontmoetingsplaats. Verder staat een psycholoog paraat voor ouders en kinderen bij echtscheidingen of problemen. Ook is er studiebegeleiding en een antennewerking van de Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen. "Bezoekjes aan de dokter of tandarts, en zeker aan de psycholoog, worden nog te vaak uitgesteld", weet De Loor.

Opmerkelijk: het plan voorziet ook een vrijetijdspas, waarmee kansarme kinderen voor een prijsje bij de lokale jeugd-, sport- en cultuurverenigingen terechtkunnen. "Zij engageren zich ook om hun sociale drempel te verlagen", aldus De Loor. Geschatte prijskaartje van dat alles is 50.000 euro per jaar. Na een jaar wordt het plan geëvalueerd. "Dan hopen we door minister Lieten of door de provincie geselecteerd te worden als 'best practice', zodat ook andere gemeenten ons plan kunnen invoeren", vertelt De Loor.

De totaalaanpak van de Zottegemse proeftuin sluit alvast aan bij die van minister Lieten. Die bundelt de krachten met collega's Jo Vandeurzen (Welzijn), Freya Van den Bossche (Sociale economie) en Pascal Smet (Onderwijs). Samen leggen ze 800.000 euro op tafel om kwetsbare gezinnen met jonge kinderen van advies en ondersteuning te voorzien. "Modelprojecten zijn opvoedingstehuis De Katrol in Oostende of Het Instapje in Genk", vertelt woordvoerster Lot Wildemeersch. De steun is gericht op ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar, "omdat onderzoek aantoont dat in die levensfase een achterstelling ontstaat die maar moeilijk valt om te trekken".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234