Donderdag 24/09/2020

Opinie

Zot van Midden-Brabant? Nee, gewoon zot

Bart Somers stelt voor dat we Antwerpen voortaan Midden-Brabant noemen.Beeld Photo News

Harry Demey is reclamemaker en auteur van Zot van A, 10 jaar stadscommunicatie. Hij stond mee aan de wieg van de campagne 't Stad is van iedereen.

De wonden na de betoging van vorige week zijn nog maar net gelikt, de volgende staking komt er al aan, er moet nog een ei gelegd worden over vermogensbelasting, de Lux Leaks zijn nog niet verteerd en de index moet nog een sprong wagen. Allemaal dingen die niet opwegen tegen het voorstel van drie partijen en door ons betaalde politici om een historische kans te grijpen door de provincie Antwerpen haar oorspronkelijke naam terug te geven: de provincie Midden-Brabant.

Harry Demey.Beeld kos

We gaan dus iets dat ten dode opgeschreven is van naam veranderen. Kafka. Ongeloof. Een soort van tristesse overvalt me wanneer ik dit nieuws hoor. De halve wereld staat in brand en mensen van rang en stand halen het verdomme in hun hoofd om dit idee te lanceren. Ik ben beschaamd. Geen plaatsvervangende schaamte, want die eer gun ik de bedenkers van deze grap niet.

Ik vraag me af hoe zo'n grap nu bedacht wordt. Zijn de drie politici in kwestie - Bart Somers (Open Vld), Koen Van den Heuvel (CD&V) en Kris Van Dijck (N-VA) - dan een paar weken geleden een pint gaan pakken? En hoe verloopt zo'n gesprek dan?

"Zeg Kris en Koen, ik heb een idee. Kris, jij bent van Dessel en Koen, jij van Puurs. Vinden jullie het ook niet vervelend dat jullie je ganse leven lang al moeten zeggen dat jullie van de provincie Antwerpen zijn?"

"Ja, Bart! Ik wil niet meer geassocieerd worden met die dikke nekken en die crapuleuze dokwerkers. Met die gasten met hun stralende A die denken dat ze heer en meester zijn van Vlaanderen. Die toch maar vinden dat wij parking zijn. Je hebt gelijk! Maar wat is je idee juist?"

"Dat we de naam van die provincie veranderen. Wat zeg ik? Veranderen? Ik bedoel eigenlijk een historische vergissing rechtzetten. Terug naar de goede oude tijd! Niet zomaar een naam dus maar wel zoals vroeger: Midden-Brabant."

"Ja", roept Kris, "dat is een superidee! Een naam waar niemand zich ooit mee zal vereenzelvigen. En laat ons daar een logo voor maken en een huisstijl en ook een campagne die iedereen, behalve die van Antwerpen zelf, ervan moet overtuigen dat er nieuwe tijden aanbreken. Wij van Midden-Brabant tegen die van 't Stad."

"En wanneer binnen een paar jaar de provincies dan toch afgeschaft worden", fluistert Kris, "dan steken we de koppen weer bij elkaar en stellen we voor om Vlaanderen om te dopen in Midden-Brabant. Want zeg nu zelf, wie wil er nu van Limburg, Oost- of West-Vlaanderen zijn? Ik gok erop dat, wanneer we ons werk goed doen, ze zelfs komen solliciteren om bij ons te horen. En dan hebben we ons eigen land."

"Mag ik daar dan baas van zijn?", vraagt de oudste van het gezelschap. "Ik zou dan rond Gent en Antwerpen muren zetten. Zij mogen niet meedoen. Het is hoog tijd dat we de rollen omdraaien. Want zij zijn groot en wij zijn klein."

"Oké, vooruit dan maar", klinkt het bij de twee kompanen. "Maar als we dat idee nu al lanceren, zullen we daar dan op korte termijn ook mee in de krant komen?"

"Misschien jongens", spreekt de wijze onder hen, "maar waarschijnlijk niet in Gazet van Antwerpen. En nu ga ik voortdoen. Effe een regiootje besturen."

Zot van Midden-Brabant? Neen, gewoon zot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234