Vrijdag 09/12/2022

Zorgwekkend: aantal insecten in Europa drastisch gedaald

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Een club van Duitse insectenkenners die op een wetenschappelijke manier insecten meten in een natuurreservaat in Noordwest Duitsland, heeft in 24 jaar tijd een achteruitgang met 78 procent vastgesteld. De resultaten van hun onderzoek staan in Science, zo meldt Natuurpunt.

De 'Krefelder Entomologischen Vereind maakte voor de studie in het 'Naturschutzgebied Orbroicher Bruch' gebruik van zogenaamde malaisevallen. Dat zijn tentvormige vallen waarbij alle insecten die per toeval in de tent komen, in een pot met een alcoholoplossing terecht komen.

Terwijl men in 1989 in bloemrijke hooilanden nog één tot anderhalve kilo insecten ving, was dat in 2013 nog 300 gram. Ook de soortenrijkdom ging achteruit: in 1989 werden 143 soorten zweefvliegen gevangen, in 2013 waren er dat nog 104.

"Ook elders in Europa horen we onrustwekkende signalen", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "In Groot-Brittannië gebeurt er al lang gestandaardiseerd onderzoek naar insecten. Uit het nachtvlindermeetnet dat daarvan deel uitmaakt, blijkt dat een aantal nachtvlindersoorten die nog steeds (vrij) algemeen zijn, een achteruitgang van meer dan 70 procent kenden. En ook bij ons is er niet veel reden voor optimisme."

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Oorzaken

Als redenen voor de achteruitgang denkt Veraghtert onder meer aan veranderingen in landgebruik en verlies aan leefgebied. "Ook de kwaliteit van de overgebleven leefgebieden staat sterk onder druk. Enerzijds door de massa stikstof die neerdaalt op onze natuur. Anderzijds door de pesticiden die gebruikt worden en waarvan de exacte impact moeilijk te bepalen lijkt. (...) Tel daar nog klimaatverandering bij, en je hebt een dodelijke cocktail."

Veel insectensoorten zijn bestuivers: belangrijk voor landbouwgewassen en onmisbaar voor de biodiversiteit. Maar er zijn ook insecten die dood hout opruimen of een prooidier zijn voor minder aangename insecten zoals bladluizen. Ook vormen insecten een belangrijke voedselbron voor andere dieren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234