Zaterdag 24/10/2020

Zorgsector dreigt met acties

In de federale gezondheidszorg dreigt het opnieuw tot acties te komen. Ondanks de ondertekening door vakbonden en werkgevers begin oktober van vier cao's, liep het gisterenavond mis wat een vijfde cao betreft. Die moet de harmonisering van de barema's voor zorgkundigen regelen. Maar Santhea, een Franstalige ziekenhuisorganisatie, weigerde ondanks een principeakkoord te tekenen, zo hekelen de socialistische en de christelijke vakbond.

Begin deze maand werd een nationale actiedag op 8 oktober in de federale non-profit afgewend toen vakbonden en werkgevers na een marathonvergadering een akkoord bereikten over vier cao's over brugpensioen, opleiding en tijdskrediet. Voor de harmonisering van de barema's werd een protocolakkoord gesloten. De bedoeling was om dit laatste akkoord gisterenavond te ondertekenen.

Bijkomende middelen
Het uitstel kwam er omdat er voor de harmonisering onvoldoende middelen waren voorzien wat betreft de ziekenhuissector, aldus Mark Selleslach van de christelijke vakbond LBC. Die bijkomende middelen werden inmiddels toegekend, vervolgt de vakbondsman, nadat de algemene raad van het Riziv maandagochtend de begroting 2014 had goedgekeurd. "Dit betekent definitieve zekerheid voor die middelen." Maar Santhea stelt volgens Selleslach dat het niet duidelijk is op wie de baremaregeling van toepassing is en op wie niet.

"Gisterenavond (maandag, nvdr) werd het akkoord niet getekend, ondanks de extra middelen en het akkoord van vorige week. En de andere werkgevers willen niet tekenen zolang Santhea dat niet doet", aldus de LBC'er.

De komende dagen zal LBC bekijken of er nog schot in de zaak komt. Is dat niet het geval, dan "volgen er onvermijdelijk acties". "Er wordt 14 miljoen euro gegeven aan de werkgevers, die daarmee niet doen wat ze behoren te doen", klinkt de verontwaardiging.

"Cynisme en incompetentie"
De Franstalige christelijke bediendebond CNE en de socialistische collega's van SETCa/BBTK hekelen het "cynisme" van en de "incompetentie om tot een akkoord te komen" bij Santhea. In een mededeling vraagt BBTK bovendien aan minister van Gezondheidszorg Laurette Onkelinx om de enveloppe van 14,2 miljoen euro niet vrij te geven zolang er geen akkoord is.

De federale non-profit omvat onder meer de ziekenhuizen, ouderenzorg, thuisverpleging en revalidatie. De zorgkundigen zijn een relatief nieuwe beroepsgroep, zij staan verpleegkundigen bij met zorgtaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234