Zaterdag 05/12/2020

AchtergrondWoon-zorgcentra

Zorgkundigen moeten verder werken ondanks positieve coronatest: ‘We moeten voortdoen’

Coronavirus demorgen hospital ziekenhuisBeeld Getty Images

Door gebrek aan personeel moeten zorgkundigen in woon-zorgcentra soms verder blijven werken als ze positief testen op corona. Ze mogen dan enkel coronapatiënten verzorgen. Zowel een vakbond als viroloog Marc Van Ranst maken zich daar zorgen over. ‘Ik vind het niet slim. Dat mag enkel een uiterste redmiddel zijn.’ 

“Een dikke week geleden heb ik positief getest op het coronavirus”, zegt een zorgkundige uit het Gentse die anoniem wil blijven. “Maar toch werd ik gevraagd om verder te werken. Ook als collega's van mij positief zijn, moeten ze voortdoen. De reden is dat er anders simpelweg niet genoeg personeel overblijft om de bewoners te verzorgen. We mogen weliswaar geen symptomen hebben. Elke ochtend wordt daarom onze temperatuur gemeten. En als dan blijkt dat je koorts hebt, moet je wel thuis blijven.”

Het is een noodrichtlijn, die bij het begin van de coronacrisis door Sciensano is opgesteld. Maar maanden later blijft de uitzonderingsmaatregel van kracht. Rusthuispersoneel dat positief test op corona, mag blijven verder werken, als er een personeelstekort dreigt. Maar het personeelslid in kwestie mag dan enkel op een aparte corona-afdeling tewerkgesteld worden en moet beschermend materiaal krijgen. 

“Op mijn verdieping zijn er zo’n dertig bewoners met corona”, zegt de zorgkundige. “We hebben wel een masker, maar zeker niet genoeg beschermkleding. Iedereen klaagt daarover. Ik werk dus in een coronacohorte, maar we blijven niet volledig apart van de rest van het personeel. In de kleedkamer, bijvoorbeeld, komen we samen.” 

Onderbezetting 

Bij de vakbonden zijn er weliswaar nog niet veel dergelijke verhalen binnengekomen. Maar toch neemt de ongerustheid toe. De enorme schade die het virus in de eerste golf heeft aangericht, zit nog vers in het geheugen. En onderbezetting is iets waar veel woon-zorgcentra nog steeds mee kampen. 

“Het is inderdaad zo dat werkgevers daarom hun personeel soms verplichten gewoon aan de slag te blijven”, zegt Johan Van Eeghem, federaal secretaris van de socialistische vakbond BBTK. “Ook in de gezinszorg en de gehandicaptenzorg horen we dat, trouwens. Ook worden sommige werknemers gedwongen om verlof of overuren op te nemen, zodat ze in quarantaine kunnen gaan.”

De grote piek van de crisis ligt ondertussen achter ons. Maar in april gaf bijna de helft van de deelnemers in een enquête van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen aan dat ze zouden moeten doorwerken, als ze milde coronasymptomen hadden. Een kleine vijfhonderd zorgkundigen namen deel aan de bevraging. 92 procent vond dat toen “onverantwoord”. 

 “Als je nu kijkt naar het aantal besmettingen bij bewoners in woon-zorgcentra, lijkt me dit niet echt nodig”, zegt Steffen Van Roosbroeck, de woordvoerder van Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V). “Er is ook een zekere terughoudendheid waardoor er minder bewoners in de rusthuizen bijkomen. Daardoor zou er verhoudingsgewijs meer personeel moeten zijn.” 

Opmars 

Anderzijds is het virus de laatste maand natuurlijk wel aan een sterke opmars bezig. De voorbije week waren er gemiddeld 1.561,3 nieuwe besmettingen per dag in heel het land. Sciensano merkt ook een sterke toename van nieuwe besmettingen bij 70-plussers. 

In september – tot de 29ste – meldden de woonzorgcentra 224 positief geteste bewoners en 276 positief geteste personeelsleden, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Voor beide categorieën is er een stijging op te merken ten opzichte van de maand ervoor.  

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt het “niet slim” om personeel dat positief is getest in te blijven zetten, zelfs al is aan de voorwaarden van de richtlijn voldaan. “Zoiets mag echt enkel een uiterst redmiddel zijn in het midden van een pandemie”, zegt Van Ranst. “Maar in een relatief rustige periode, waar we ons nu in bevinden, doe je dat echt liever niet. Enkel als je echt van geen enkel hout meer pijlen weet te maken, kan je dat doen.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234