Zaterdag 28/05/2022

Column

Zorgde de taxshift voor de sterke stijging van de tewerkstelling in België? Dat slik ik niet zomaar

Premier Michel op de nieuwjaarsreceptie van de MR. Sinds het aantreden van zijn regering zijn er 95.000 nieuwe banen gecreëerd. Beeld BELGA
Premier Michel op de nieuwjaarsreceptie van de MR. Sinds het aantreden van zijn regering zijn er 95.000 nieuwe banen gecreëerd.Beeld BELGA

Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.

Paul De Grauwe

De stelregel van elke regering is dat het goede economische nieuws het gevolg is van het gevoerde beleid; het slechte economische nieuws is te wijten aan de ongunstige internationale conjunctuur. Dat was het geval toen ik nog in de politiek zat. Dat is vandaag evenzeer het geval.

Neem het goede nieuws van de voorbije twee jaar in België: de groei van de tewerkstelling. De regering-Michel trad aan in oktober 2014. Sinds het begin van 2015 nam het aantal jobs in België flink toe. In 2015 werden 42.000 nieuwe banen gecreëerd; in 2016 waren het er 53.000. 95.000 nieuwe banen dus sinds het bestaan van Michel I. Dit zijn de cijfers die de Europese Commissie publiceert. Een mens, en dus ook een politicus, zou voor minder tevreden zijn.

Paul De Grauwe. Beeld Tim Dirven
Paul De Grauwe.Beeld Tim Dirven

Wat is de oorzaak van deze sterke toename van de tewerkstelling in België? Uit de Wetstraat horen we dat deze positieve ontwikkeling in grote mate het resultaat is van het beleid, met name van de taxshift die deze regering heeft doorgevoerd. Die heeft de patronale bijdragen tot de sociale zekerheid verlaagd, in ruil voor een toename van indirecte belastingen. Op die manier zijn de loonkosten gedaald en het resultaat daarvan is dat de competitiviteit van de Belgische ondernemingen is verbeterd. En dat heeft op zijn beurt geleid tot meer tewerkstelling.

Teleurstellend

Maar is dat wel zo? Is de taxshift verantwoordelijk voor de sterke stijging van de tewerkstelling in België sinds 2015? Als onafhankelijke econoom slik ik niet zomaar de goednieuwsboodschap van de Wetstraat. Dus even wroeten in de statistieken van de Europese Commissie.

De eerste vraag die ik mij stel, is hoe de stijging van de Belgische tewerkstelling eruitziet tegenover die van de ons omringende landen en van de eurozone in haar geheel? De extra 95.000 banen sinds 2015 betekenen dat de totale tewerkstelling in België steeg met 2,03 procent. Hier zijn de groeicijfers voor de ons omringende landen: Duitsland: 2,03; Nederland: 2,42 en Frankrijk: 1,59. Gemiddelde van die drie landen: 2,02 procent. Het aantal banen is in België dus met hetzelfde percentage gestegen als in onze drie buurlanden. Naar mijn weten heeft geen van die drie landen een vergelijkbare taxshift ingevoerd in dezelfde periode. In vergelijking met de eurozone in haar geheel is de Belgische tewerkstellingsgroei zelfs teleurstellend: slechts 2,03 procent in België tegenover 2,42 procent in de eurozone.

Het lijkt er dus op dat de groei van de tewerkstelling sinds 2015 een algemeen Europees fenomeen is. De groei in de eurozone trekt weer aan en dat vertaalt zich in de meeste landen tot een sterke toename van de tewerkstelling.

Algemeen fenomeen

De competitiviteit van de Belgische economie dan. Is die verbeterd? Opnieuw naar de statistieken van de Europese Commissie. Wanneer we 2014 als basis nemen (het jaar dat Michel I het leven zag) blijkt dat de Belgische loonkosten met 3,9 procent zijn gedaald ten opzichte van de landen van de industriële wereld (de eurolanden en negen andere industriële landen). Een flinke verbetering van de competitieve positie dus. Maar onze buurlanden verbeterden eveneens hun competitieve positie. Duitsland en Nederland iets minder, met respectievelijk 2,1 en 2 procent, Frankrijk iets meer, met 4,3 procent. Dat is een fenomeen dat we in de meeste eurolanden terugzien. Het gemiddelde land zag zijn competitieve positie verbeteren met 4 procent.

De verbetering van de competitiviteit is dus een algemeen fenomeen in de eurozone, vooral te verklaren door de sterke daling van de euro sinds de ECB haar monetaire beleid versoepelde (januari 2015). De ondernemingen die exporteren buiten de eurozone hebben daar flink van geprofiteerd.

Conclusie: de taxshift heeft nauwelijks een invloed gehad op de competitiviteit van de Belgische economie en op de sterke groei van de tewerkstelling. Het goednieuwsverhaal uit de Wetstraat is slechts een verhaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234