Donderdag 02/04/2020

Zorgambassadeur pleit voor brede basisopleiding voor alle zorgberoepen

Archiefbeeld.Beeld PHOTO_NEWS

"Om in de toekomst voor iedereen kwaliteit van zorg te blijven verzekeren, moeten alle zorgverleners vertrekken vanuit een gemeenschappelijke visie en dezelfde taal". Dat zegt Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer in haar boek 'De 7 privileges van de zorg' dat vandaag verschijnt.

In het boek 'De 7 privileges van de zorg' gaat Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer in gesprek met een hele groep mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij de zorgsector, gaande van zorgverleners en mantelzorgers tot economen en beleidsvoerders. Zo bevat het boek onder meer getuigenissen van Mieke Van Hecke, Inge Vervotte. Dirk Geldof en Fons Leroy.

Een heel pakket onderwerpen passeert de revue. Zo schrijft ze bijvoorbeeld over het soms moeilijke evenwicht tussen zorg aanbieden en het respecteren van de autonomie en zelfbeschikking van de zorgvrager. Ook 'moeilijke' thema's zoals multiculturaliteit en lijden en dood komen aan bod. Rode draad door het boek is dat het volgens Holtzer "een privilege" is in de zorg te mogen werken.

Maar dat maakt een aantal uitdagingen niet nijpender. Zo is er het tekort aan verpleegkundig personeel, een tekort dat de komende jaren enkel groter dreigt te worden. Ook de opleiding zelf moet onder de loep genomen worden, meent Holtzer. Zelf pleit ze herhaaldelijk voor een brede basisopleiding in de zorg. "Een brede basisopleiding voor alle zorgberoepen kan zorgverleners beter voorbereiden op de noodzakelijke multidisciplinaire samenwerking vanuit een gemeenschappelijke taal en visie op zorg", schrijft ze.

Langere opleiding
Om studenten verpleegkunde een betere en bredere basisvorming te geven, moet de bacheloropleiding verpleegkunde geen drie maar vier jaar duren. "Een generieke verpleegopleiding op bachelorniveau van vier jaar is noodzakelijk om de kwaliteit van de zorg te verhogen", aldus Holtzer. "Zo wordt een brede, generieke opleiding mogelijk en komen we tegemoet aan de 2.300 uur stage die Europa terecht oplegt", aldus Holtzer. Daarnaast wordt ook best de HBO5-opleiding bijgestuurd. "Niets doen is geen optie meer", luidt het.

De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) is alvast gewonnen voor een verlenging van de bacheloropleiding Verpleegkunde. Met name de vraag van Europa naar voldoende uren praktijk speelt daarbij een belangrijke rol. Volgens Marc Vandewalle, secretaris-generaal van de VLHORA, is het nog niet uitgemaakt of het om een studieduurverlenging van 30 of 60 studiepunten moet gaan. "Het overleg met de overheid en het werkveld over deze problematiek is lopende", aldus Vandewalle.

"De 7 privileges van de zorg" van Lon Holtzer is uitgegeven bij Uitgeverij ACCO en kost 22,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234