Vrijdag 31/03/2023

Onderwijs

Zoon of dochter niet in de juiste school? Bel deurwaarder of advocaat

De (groot)ouders kamperen van 9 tot 21 uur, de deurwaarder doet de rest. Beeld Wouter Van Vooren
De (groot)ouders kamperen van 9 tot 21 uur, de deurwaarder doet de rest.Beeld Wouter Van Vooren

Kamperende ouders aan de Sint-Maarten Middenschool in Beveren hebben een deurwaarder onder de arm genomen. Die houdt bij in welke volgorde de ouders aanschuiven om hun kind in te schrijven. "Dit is het minst slechte systeem."

Benjamin Van Synghel

Elk voorjaar is het hetzelfde liedje. Aan schoolpoorten in het hele land verrijzen tentdorpjes of lange rijen aan ouders en grootouders. Door vroeg aan te schuiven, hopen ze hun (klein)kind te kunnen inschrijven in een school naar keuze. De ouders van de aspirant-leerlingen van de Sint-Maarten Middenschool in Beveren gaan nog een stapje verder. Daar starten zaterdag de inschrijvingen. Woensdagochtend stond er al een rij van 160 mensen. Die hebben een deurwaarder ingeschakeld, om de 'officiële' volgorde van de wachtenden bij te houden.

"Iedereen heeft vijf euro ingelegd, daarmee worden de kosten gedekt. Aan het einde van de rit wordt de overschot weer verdeeld", vertelt Thierry Van Goethem, negende in de rij. "Het idee komt van een man die hier als een van de eersten stond aan te schuiven. Hij had duidelijk erover nagedacht en kwam op de proppen met volgnummertjes. Daarna groeide het idee van een deurwaarder, zonder ruzie of discussie. Om de vier uur wordt de lijst afgeroepen, nummer per nummer, om te controleren of iedereen er nog is. 's Avonds om 21 uur wordt er een laatste keer afgeroepen, 's ochtends beginnen we weer om 9 uur. Een goed systeem? Eerder het minst slechte. Een goed, structureel inschrijvingsplatform zou beter zijn. Maar dit brengt toch wat gemoedsrust."

Een deurwaarder inschakelen om de inschrijving op school in goede banen te leiden, het klinkt drastisch, maar is niet uniek. De rij wachtende ouders aan het Sint-Victorinstituut in Alsemberg doet het al enkele jaren zo. Katholiek Onderwijs Vlaanderen valt dan ook niet uit de lucht. "We zijn ermee bekend, dat gebeurt af en toe", zegt woordvoerster Marijke Van Bogaert. "We begrijpen dat ouders zich willen organiseren, maar betreuren dat het nodig is. Dit gaat over een tekort aan plaatsen, dan is het belangrijk dat er snel wordt geïnvesteerd in de capaciteitsuitbreiding van deze school."

Advocaat

De deurwaarder houdt een oogje in het zeil, al is dat niet heiligmakend. Een deurwaarder geldt dan wel als een officieel paar oren en ogen, die de volgorde van de lijst kan vaststellen, maar is geen onderzoeksrechter. De lijst is een hulpmiddel in de bewijslast, maar is juridisch niet waterdicht. Het biedt ouders dus geen zekerheid. Zij willen het beste voor zoon- of dochterlief. Daarvoor een deurwaarder inschakelen is dan niet onlogisch. Toch gaan bepaalde ouders nog verder. Sommige gedupeerden, wiens kind uit de boot valt, nemen zelfs een advocaat onder de arm. Zo krijgt onderwijsadvocaat Christophe Vangeel elk jaar een handvol dergelijke dossiers voor de kiezen.

"De normale procedure verloopt via de Commissie Leerlingenrechten of het Lokaal Overlegplatform", zegt Vangeel. "Vaak koelt dat echter zonder blazen, omdat er uiteindelijk toch nog een plaatsje wordt gevonden. Zulke zaken halen de rechtbank zelden. In kort geding kan een rechter enkel voorlopige beslissingen nemen. Die kan dus niet zomaar beslissen dat een kind voortaan naar deze of gene school mag gaan, tenzij er natuurlijk flagrante fouten zijn gemaakt. Als je daarvoor naar een rechter ten gronde moet, ben je vertrokken voor een aantal jaren. En dan is het kind bij wijze van spreken al volwassen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234