Woensdag 22/09/2021

Zoon Joseph Goossens: 'De opdracht kwam van Moyen zelf'

Was François Goossens gewoon impulsief en gek, zoals André Moyen hem beschrijft? Niets van, zegt zoon Joseph Goossens. 'Misschien is Moyen seniel aan het worden, maar ik vrees van niet. Mijn vader heeft Lahaut vermoord, dat is waar. Maar in opdracht van Moyen. Daar ben ik zeker van.'

DOUGLAS DE CONINCK

Zijn vriendjes speelden op school met knikkers en tollen. Hij verkoos een machinegeweer. "Mijn vader vond het prima dat we daarmee een muur te lijf gingen op het verlaten schietterrein van de Duitsers, hier in Halle, waar nu de GB is. Mijn vader vond het goed dat we daarmee leerden omgaan, want je wist nooit wat de toekomst zou brengen. Bij ons thuis slingerden altijd wapens rond. Op het sterfbed van mijn vader, die stierf in 1977, hebben we nog een revolver teruggevonden, onder zijn hoofdkussen."

Zijn zus was vijf toen François Goossens haar toonde wat een handgranaat is. "Die is toen ter plekke ontploft en daardoor speelde hij een paar vingers kwijt. Mijn zus bleef gelukkig ongedeerd. Ik mag zeggen dat ik een spannende jeugd heb gekend. Vader was streng, maar zorgde er wel voor dat er altijd wat te beleven was. Schoolstrijd, Koningskwestie, opkomst van de Volksunie... Telkens als er op politiek vlak wat gebeurde, zat onze keuken, tussen benedenverdieping en kelder, eivol met mannen die plannen smeedden."

In het centrum van Halle runt de kettingrokende Joseph Goossens (64) het verzekeringskantoor dat nog steeds de initialen draagt van zijn flamboyante vader: Fr. Goossens. Het was eind 1950, enkele maanden na de moord en in de periode van het 'geheime proces' in het klooster van de conventuelen in Halle, dat de kleine Joseph erachter kwam dat de meest gezochte moordenaar van het land zijn eigen vader was. Hij was toen twaalf jaar oud. "Ik had een gesprek afgeluisterd in de keuken, waar hij weer eens zat te vergaderen. Ik heb daar toen iets over gezegd aan een vriendje op school. Die vertelde erover aan zijn vader, waarna die op zijn beurt mijn pa aansprak. Ik kreeg een paar lappen: 'Daar gade gij nóóit van ze levens nog met iemand over spreken, verstaan?!' Sindsdien heb ik gezwegen."

Uw vader blijkbaar niet. Hij schepte daarover op op café, zegt men ons.

"Ja, maar die verhalen dateren toch van iets later. En ik betwijfel of het echt zo vaak is gebeurd. Aan mij heeft hij bijvoorbeeld nooit het hele verhaal gedaan. Ik denk dat hij een paar keer zijn mond voorbij heeft gepraat op café en men daar dan een paar scheppen bovenop heeft gedaan. Wat ik weet, weet ik van mijn broer Kamiel, maar die wil niet met de pers praten. Ik ben er niet fier op dat mijn pa die Lahaut heeft vermoord. Beschaamd ben ik evenmin. Het is allemaal heel lang geleden, de tijdgeest in België was heel anders. Er heerste politieke spanning, de oorlog zat nog in vele hoofden."

Volgens André Moyen handelde uw vader impulsief en op eigen houtje.

"Onzin. Misschien is Moyen seniel aan het worden, maar ik vrees van niet. Mijn vader heeft Lahaut vermoord, dat is waar. Maar hij deed het in opdracht van Moyen. Daar ben ik zeker van. Mijn vader keek heel erg op naar Moyen, beschouwde hem als zijn beste vriend en eerste vertrouweling. Als hij aan iemand alles heeft verteld, dan is het Moyen. Niet uit berouw of angst. Omdat de opdracht van hem kwam."

Wat maakt u zo zeker?

"Ik kan en wil u niet alles vertellen. Mijn vader was tijdens en na de oorlog katholiek, en voor alles Belg. Pas na de oorlog is hem dat anticommunisme aangepraat. Door Moyen, en in mindere mate door zijn vriend Jean Peeters (de immer met 120 medailles getooide ceremoniemeester van de stad Halle, ddc). Hij sprak veel over Moyen en zag hem als de man die 'van hogerhand' bevelen kreeg over wat er zoal moest gebeuren. Dat zegt mijn broer en dat is ook wat ik onthield van wat ik thuis zoal opving. Hij deed mijn vader in de streek 's nachts anticommunistische affiches ophangen en provocatieacties ondernemen tijdens bijeenkomsten van communisten. Al die opdrachten kwamen van Moyen, en dat was pal midden in de periode van de moord op Lahaut. Moyen heeft ooit een boek geschreven en signeerde een exemplaar voor mijn vader met 'En souvenir de notre guerre'. Onze oorlog. Waarop zou dat kunnen slaan?"

Volgens Moyen blies uw vader in maart 1946 ook de IJzertoren op.

"Ik zal niet zeggen dat hij daar helemaal niets mee te maken had, maar hij heeft de explosieven niet aangebracht en de toren ook niet doen ontploffen. Dat was een Waal die hij aan het eind van de oorlog heeft ontmoet in een ziekenhuis. Die Waal, klein van gestalte, kwam in de maanden na de oorlog vaak bij ons aan huis. Hij werkte bij de ontmijningsdienst van het leger en had maar één been. Ik ben zijn naam vergeten. Hij heeft de IJzertoren opgeblazen. Met steun van anderen."

Onder wie uw vader?

"Laat ons zeggen dat hij daarvan heel goed op de hoogte was en deze actie niet afkeurde (lacht)."

Een (kort) gesprek met de zoon van de moordenaar van Julien Lahaut

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234