Vrijdag 24/01/2020

Zoon FARC-gijzelaarster zegt dat bloedtransfusie dringend is

Ingrid Betancourt 'snelt dood tegemoet'

Volgens haar zoon Lorenzo heeft Ingrid Betancourt dringend een bloedtransfusie nodig. Een Franse humanitaire missie vertrekt ten laatste vandaag om de ontvoerde Frans-Colombiaanse politica terug te vinden.

DOOR LODE DELPUTTE

BOGOTÁ l Parijs wacht op een signaal van de FARC-guerrilla om de doodzieke en hongerstakende Betancourt te mogen verzorgen. In de militair verzwakte FARC-rangen blijft het echter oorverdovend stil.

Volgens alle recente berichten is Ingrid Betancourt (46) op sterven na dood. Het begon met een artikel in de krant Diario del Huila, begin vorige week. Volgens het blad, dat in de geografische invloedssfeer van de FARC-guerrilla uitgegeven wordt, was Betancourt "overleden aan de gevolgen van hepatitis C, in een medische post in San Vicente del Caguán of San José de la Fragua", diep in het oerwouddepartement Caquetá. Alhoewel dezelfde krant het bericht 's anderendaags met klem corrigeerde, bleef het sindsdien onheilsmaren regenen.

"Fysiek lijkt ze op een kind in Somalië," had de Colombiaanse ombudsman voor de mensenrechten, Vólmar Pérez, van een goedgeplaatste bron. Volgens dorpelingen in San José del Guaviare, op een boogscheut van de plek waar ze vermoedelijk vastgehouden wordt, zou Ingrid Betancourt daar samen met enkele guerrillero's verschenen zijn. "Ze oogde bijzonder depressief, uitgeput en onwillig om te eten", aldus de getuigen.

Krachtmeting

Aangenomen wordt dat Ingrid Betancourt op 28 februari, op de zesde verjaardag van haar ontvoering, aan een hongerstaking is begonnen. Terwijl haar zus Astrid van "niet gefundeerde geruchten" gewaagt omdat "Ingrid zichzelf niet van honger zou laten omkomen", stelde Lorenzo Delloye, de zoon van de oud-presidentskandidate, gisteren dat "mama aan een krachtmeting bezig is met zowel de FARC als president Uribe". De guerrilla en de president slaagden er de jongste jaren niet in een humanitair akkoord tot stand te brengen dat tot vrijlating had kunnen leiden en schoven de schuld daarvoor in elkaars schoenen.

Volgens Delloye heeft zijn moeder weliswaar "geen greintje van haar strijdlust en scherpzinnigheid verloren", maar "snelt ze de dood tegemoet".

De student zegt dat Betancourt, die behalve aan hepatitis ook aan een ernstige huidziekte lijdt, bijgevolg "in de eerste uren" een bloedtransfusie nodig heeft. "Anders dreigt dit haar laatste strijd te worden."

Delloye sprak de pers daags nadat ook de Franse president Nicolas Sarkozy, ten tweede male, een oproep gelanceerd had tot Manuel 'Tirofijo' Marulanda, de hoogbejaarde, volgens geruchten zelf aan kanker lijdende nummer één van de FARC. "Ik wacht enkel op uw signaal om een humanitaire missie te sturen die zich over Ingrid kan ontfermen," zei Sarkozy tot Marulanda. En nog: "Het is nu of nooit. Het leven van een vrouw hangt ervan af."

Blij dat het initiatief in de hele zaak niet langer in handen van de Venezolaanse president Chávez maar in die van Frankrijk is komen te liggen, heeft ook de regering-Uribe zich met de humanitaire missie akkoord verklaard. Álvaro Uribe zei dinsdag dat "zodra de coördinaten bekend zijn van de regio waar de humanitaire missie plaats zal vinden, wij onze militaire operaties daar zullen staken".

Geen reactie van FARC

Intussen blijft het aan FARC-zijde echter oorverdovend stil. De interpretaties voor de stilte lopen uiteen. Sommigen zeggen dat de interne communicatie bij de FARC danige klappen heeft gekregen door de voortdurende uitschakeling van of desertie door FARC-rebellen, en dat het front dat Ingrid Betancourt vasthoudt er niet meer in slaagt vlot contact te houden met de top. Anderen stellen dat de marxistisch-leninistische guerrilla geen zin meer heeft in goodwill sinds haar nummer 2, Raúl Reyes, door de Colombiaanse luchtmacht bestookt werd en stierf. Een andere analyse wil dat Frankrijk er eigen geheime contacten met de FARC op na houdt en daarover niets laat uitlekken.

Alleszins vertrekt de humanitaire missie uiterlijk vandaag uit Frankrijk naar Colombia. De bedoeling is dat het doktersteam daar door het Internationale Rode Kruis begeleid wordt richting de plek waar Betancourt zich bevindt. Het wordt er niet met zoveel woorden bij gezegd, maar uiteraard is het de bedoeling de gijzelaarster in één ruk door mee naar huis te nemen.

In Colombia liet Betancourts lot de publieke opinie lange tijd onberoerd omdat het niet anders was dan dat van een duizendtal minder bekende gijzelaars, over wie nooit gerept werd. Toch is de affaire intussen ook daar een halszaak geworden. Nu de Colombianen lucht gekregen hebben van de helletocht die hun oud-presidentskandidate de voorbije zes jaar doorstond, gewaagt de pers van een vrouw "met ongelooflijke morele kracht".

In hun stoutste dromen, gesteld uiteraard dat ze op vrije voeten komt, zien sommigen Betancourt over twee jaar de (verdeelde) linkse partij Polo Democrático leiden en als dusdanig een nieuwe gooi naar het hoogste ambt wagen.

Zoon Lorenzo Delloye:

Moeder heeft geen greintje strijdlust en scherpzinnigheid verloren maar zonder hulp dreigt dit haar laatste strijd te worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234