Maandag 18/10/2021

Gorilla

Zoo van Antwerpen heeft er een nieuwe ster bij: babygorilla trekt alle aandacht naar zich toe

Mama Mayani met haar baby. Beeld Jonas Verhulst
Mama Mayani met haar baby.Beeld Jonas Verhulst

38 jaar was het geleden, maar afgelopen nacht was het zover: er is een babygorilla in de Zoo van Antwerpen geboren. Of het een jongen of een meisje is, kunnen de verzorgers nog niet zien. “Moeder Mayani doet het fantastisch. We laten de natuur haar werk doen.”

Een paar tientallen bezoekers drummen samen voor de grote ramen van het gorillaverblijf in de Zoo van Antwerpen. Ze hebben maar oog voor één dier: vrouwtjesgorilla Mayani (17), en dan vooral in het kleintje dat ze overal meedraagt. Mayani is zich maar al te bewust van de starende mensen: ze showt haar baby met grote trots tijdens haar ronde langs de ramen. Het is trouwens haar tweede jong: in 2011 kreeg ze al een dochter, Kambiri, in de dierentuin van Dublin.

Geweldig nieuws uit de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: gisteren is vrouwtjesgorilla Mayani bevallen van een gezonde baby! Beeld Zoo Antwerpen
Geweldig nieuws uit de nieuwe Mensapenvallei in ZOO Antwerpen: gisteren is vrouwtjesgorilla Mayani bevallen van een gezonde baby!Beeld Zoo Antwerpen

Dat Mayani - sinds september 2017 in Antwerpen - zwanger was, wisten ze natuurlijk in de Zoo. Maar dat de baby in de nacht van maandag op dinsdag geboren zou worden, hadden ze niet zien aankomen. «We hadden ons gebaseerd op de laatste paring die we tussen onze zilverrug Matadi en Mayani hadden gezien. Vermits gorilla’s 8,5 maand zwanger zijn, hadden we de geboorte uitgerekend rond 18 december. Het is dus een paar weken vroeger geworden. De baby is gezond en volgroeid - gorillababy’s zijn ongeveer 40cm groot en wegen 1,5kg bij de geboorte - dus misschien hebben Matadi en Mayani achter het hoekje eerder al eens gepaard - we kunnen niet àlles zien, hé”, legt verzorgster Julie Van Assche uit.

null Beeld Zoo Antwerpen
Beeld Zoo Antwerpen

38 jaar geleden

Ze straalt trouwens net zo hard als moeder Mayani. Want ook voor haar is de geboorte van een gorillababy een grote gebeurtenis. “Het is 38 jaar geleden dat er in de Zoo nog eens gorilla is geboren. Toen ik dinsdagochtend aan het werk ging, zag ik Mayani in een hoekje zitten. Ze had haar armen over haar borst gekruist, en plots zag ik een minihandje. Ik heb meteen mijn collega eens goed vastgepakt.”

Jongen of meisje?

De baby - voorlopig is nog niet duidelijk of het een jongen of een meisje is - vastpakken, zit er voorlopig nog niet in voor de dierenverzorgster. “Dat is ook niet nodig: we laten de natuur haar werk doen. Meten en wegen hoeft niet. Mayani doet het uitstekend en we zien de baby drinken. We gaan de dieren niet storen nu. Mocht binnenkort blijken dat Mayani niet genoeg melk produceert of er een ander probleem opduikt, zullen we natuurlijk wél ingrijpen. Het is belangrijk dat deze baby overleeft en later ook in het kweekprogramma kan worden opgenomen.”

Er zijn in het wild nog 90.000 westelijke laaglandgorilla’s - dat is een andere soort dan de bekendere en bedreigdere hooglandgorilla’s in Congo die bekend zijn geworden dankzij Diane Fossey. Toch is ook de laaglanggorilla ernstig bedreigd door ontbossing, ebola en illegale jacht. In dierentuinen wereldwijd leven zo’n 550 gorilla’s. Op 11 november werd ook in de zoo van Moskou een laaglandgorilla geboren

In het gorillaverblijf is alles rustig, baby of niet. “Gorillababy’s huilen zelden, behalve als ze alleen gelaten worden. En dat doet Mayani voorlopig niet. Ze zal haar baby nog een aantal maanden bij zich dragen - eerst op de borst, daarna verhuist het naar haar rug. Pas na zes maanden zal het jong zich voorzichtig eens een metertje van zijn of haar moeder wagen”, zegt Julie.

Het dagelijkse ritme van de gorilla’s - eten, siësta, eten, nog wat rusten, nog wat eten en dan een nest maken voor de nacht - blijft doorgaan. Af en toe werpt één van de andere dieren een blik op moeder en baby. Vooral Mambele, twee jaar ouder dan Mayani maar nog geen moeder, is bijzonder geïnteresseerd. Vader Matadi - die twee jaar geleden zijn vrouwtje Kiki verwondde toen ze een epilepsie-aanval kreeg, waarna ze ondanks een geamputeerde arm toch moest worden afgemaakt - slaat alles rustig gade. “Hij was wel moe, zag ik. Een gorillabevalling is een familiegebeuren: alle dieren staan er dan op te kijken. Op de camerabeelden hebben we achteraf gemerkt dat om half één ‘s nachts alle dieren zeer actief waren, en dat zijn ze ‘s nachts anders nooit.”

Sinds de gorilla’s vorig jaar hun nieuwe verblijf kregen - liefst 1.000 vierkante meter jungle - zijn de grote mensapen één van de attractiepolen van de Zoo. Het lijdt geen twijfel dat een baby - fluffy, speels en schattig - de bezoekers nog méér zal lokken. Maar of dat er nòg meer zullen zijn dan nu, daar gaan ze bij de Zoo niet vanuit - de Zoo en Planckendael hebben zo’n 240.000 abonnees en krijgen jaarlijks 1 miljoen mensen op bezoek. “We houden sowieso niet bij welke dieren het populairst zijn, of waarvoor de mensen naar het park komen”, zegt woordvoerster Ilse Segers. Commercieel hebben ze dan ook nog geen plannen met de gorillababy - zoals met de geboorte van olifant Kai-Mook in 2009 wel het geval was. “Het belangrijkste is dat de baby gezond blijft. De mensen kunnen Mayani en haar baby zien, en hopelijk kan hij of zij in de lente al wat buiten spelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234