Zoo-directeur Van Eysendeyk: 'Ik heb zeker niets tegen dieren'
Directeur-generaal van het Vlaams Parlement is nu directeur van een andere zoo
Brussel
Eigen berichtgeving
Jan de Zutter
Rudy Van Eysendeyk (54) is vanaf vandaag de nieuwe directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), die de Antwerpse Zoo en het dierenpark Planckendael uitbaat. Van Eysendeyk was directeur-generaal van het Vlaams Parlement: "Ja, er zijn overeenkomsten. Het zijn beide bedrijven die geen direct economisch nut hebben."
Plichtsgetrouw was hij gisteren nog aanwezig op het Vlaams Parlement, waar Rudy van Eysendeyk, als directeur-generaal, een van de topambtenaren was. "Het Vlaams Parlement is een productiebedrijf", zegt van Eysendeyk. "Wij maken onder meer regeringen. Ik runde een facilitair bedrijf. Ik zorgde dat er koffie was, dat het licht brandde, maar ook dat de parlementsleden betaald werden. Wij hebben normaal een jaarlijkse omzet van zo'n 2 miljard frank."
U hebt diplomatieke wetenschappen gestudeerd, maar u hebt altijd managementtaken uitgevoerd.
"Ik heb altijd aan veranderingsmanagement gedaan. Eerst in het bankwezen, daarna in het Vlaams Parlement. In tegenstelling tot crisismanagement, waar je op korte tijd orde op zaken moet stellen, begeleidt de veranderingsmanager bedrijven bij het zich aanpassen aan veranderende omstandigheden."
De Zoo is een bedrijf in moeilijkheden. Het is allicht geen toeval dat de raad van bestuur van de KMDA iemand selecteert die op goede voet staat bij de Vlaamse politici?
"Ik heb zelf niet de indruk dat dat de reden is voor mijn benoeming. Het kan natuurlijk geen kwaad als je de mensen kent waarmee je rond de tafel moet zitten. Maar uiteindelijk zullen we toch gewoon onze missie moeten verduidelijken aan de overheid. De overheid heeft ons in het verleden steeds gesubsidieerd. De rest van onze werking financierden we met de inkomsten uit onze recreatieve activiteiten. Maar de Zoo doet wel wat meer dan recreatie aanbieden. Wij doen aan natuurbehoud en natuureducatie, wij leveren cultuur in de Elisabethzaal en doen aan monumentenzorg omdat onze tuin en de meeste gebouwen beschermd zijn. In de toekomst kunnen we dat zelf niet allemaal betalen."
Dus moet er meer geld komen van de overheid.
"Dat zeg ik niet. Misschien moeten we taken afstoten, misschien vinden we andere oplossingen. Maar omdat de overheid ons subsidieerde, moeten we eerst met hen rond de tafel gaan zitten. We gaan er van uit dat de gemeenschap enige waarde hecht aan de opdrachten die we vervullen. Het is geen geheim dat we financiële moeilijkheden hebben. Dat heeft te maken met de hst-werken aan het Centraal Station, met de vorige slechte zomers, maar ook met een toenemende concurrentie op de toeristische markt. Waar we in het verleden onze extra taken konden betalen met de inkomsten uit toerisme, zullen we dat in de toekomst niet meer kunnen. We zullen dus moeten zien hoe belangrijk onze andere taken voor de overheid zijn. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat wij meer geld moeten geven aan moderne dierenverblijven, omdat we die moeten inpassen in beschermde gebouwen. Vindt de gemeenschap het belangrijk dat we aan monumentenzorg doen? Daarover zullen we moeten praten."
Moet de Zoo een natuurreservaat zoals de Zegge beheren? Kan de vzw Natuurreservaten dat niet doen?
"Precies, dat is ook bespreekbaar. Maar weet wel dat natuurbehoud een van onze doelstellingen is en dat het beheer van een reservaat sowieso betaald moet worden. Wij voeren nu een audit uit die moet verduidelijken wat alles precies kost. Maar u moet wel weten dat we de enige wetenschappelijke zoo zijn in ons land en dat andere wetenschappelijke zoo's in het buitenland zes tot acht keer meer overheidssteun krijgen."
Iemand met uw voorgeschiedenis lijkt niets met dieren te maken te hebben. Of vergis ik me?
"Ik heb zeker niets tegen dieren. Maar ik heb nooit de tijd gehad om op de barricaden te staan voor natuurbehoud."
Weet u bijvoorbeeld wat een ocelot (een kleine katachtige) is?
"Nee. Ik vrees dat ik op dat gebied nog veel moet leren. Het is duidelijk dat men mij niet geselecteerd heeft om mijn overweldigende kennis van de biologie."
Zijn er op het eerste gezicht nog overeenkomsten tussen het Vlaams Parlement en de zoo?
"Daar zijn al heel wat grapjes over gemaakt. Maar ernstig, er zijn natuurlijk overeenkomsten. Zowel het Parlement als de KMDA zijn instellingen die niet in eerste instantie een economisch nut hebben. En voor beide geldt dat dat niet betekent dat je ze daarom niet goed moet managen."