Dinsdag 18/05/2021

Zonnige groeten uit Zuid-Soedan

Tom Waes over Reizen Waes, vanaf vanavond op Eén: 'De kracht van het programma zit dit keer niet zozeer in het gevaar, maar wel in de schoonheid.' Stilte. 'Of in de absurditeit.' Stilte. 'Of de bevreemding.' Waes geeft acht reisadviezen over zijn acht niet-evidente bestemmingen.

Turkmenistan

Reisadvies Buitenlandse Zaken: "Het toezicht door de veiligheidsdiensten is zeer doeltreffend en streng, zowel ten opzichte van buitenlandse bezoekers als eigen onderdanen."

Tom Waes: "Het was af-schu-we-lijk moeilijk om daar te draaien. Een bezoek aan een lokale markt levert een hilarisch en absurd resultaat op: elke thermos of kartonnen doos die in beeld zou kunnen komen, werd snel aan de kant gezet. Echt Noord-Koreaanse toestanden. Twee keer ben ik heel kwaad geworden, want ik begrijp nog altijd niet waarom ze zo lastig deden. Turkmenistan zou ik dus niet aanraden, het is verre van een vrij land."

Reizen Waes, vanaf vanavond negen weken lang op Eén.

Zuid-Soedan

Buitenlandse Zaken: "Fotograferen is af te raden, vooral in de buurt van regeringsgebouwen, militaire installaties, publieke diensten en andere gevoelige gebieden."

"Dit was allicht de meest frustrerende reis van de acht. Je voelt in alles dat het land nog niet klaar is voor toerisme, de prioriteiten liggen elders. We waren nog maar net gearriveerd of ik werd al gearresteerd. Foto's nemen in de straat van het presidentsgebouw: dat had ik niet moeten doen. Maar de mensen zijn er veel vrijer dan in Turkmenistan of Iran, en de ontmoeting met de olifanten was onvergetelijk. Ik hoop dat het land kan blijven bestaan, hoe chaotisch het ook was."

Colombia

Buitenlandse Zaken: 'Het wordt TEN ZEERSTE afgeraden alleen en zonder begeleiding reizen te ondernemen omwille van de aanwezigheid van illegale gewapende groepen.'

"We zijn tot aan de waterval Cano Canoas geraakt, als eerste toeristen in 35 jaar. Een onwaarschijnlijk mooie plek, maar wel diep in FARC-gebied. Via een tussenpersoon zijn we in contact gekomen met de FARC. Het klinkt ongelofelijk, maar we zijn door een jeep met rebellen tot aan de waterval gegidst. Vriendelijke mannen. De voorwaarde was dat ze niet in beeld kwamen.

"Colombia was een zeer avontuurlijke reis. Bergen, zee, jungle: topland."

Pitcairn

Buitenlandse Zaken: geen reisadvies

"Pitcairn is een van de meest afgelegen plekken ter wereld. De inwoners, alle 52, zijn allemaal rechtstreekse afstammelingen van de muiters van het Engelse marineschip Bounty, dat in 1767 verdween in de Stille Zuidzee. Het eiland ligt op drie dagen varen van het dichtstbijzijnde vasteland en er is geen hotel, wat het dus wel lastig maakt. Bovendien barstte er in 2004 een groot incestschandaal los, waarbij verschillende vrouwen de mannen van verkrachting beschuldigden. Maar niemand wil daarover praten. We hebben er tien dagen gelogeerd en uiteindelijk hebben we toch mooie gesprekken kunnen filmen. Dit is geen voor de hand liggende bestemming."

Iran

Buitenlandse Zaken: 'Voor de reizigers die naar Iran gaan wordt aangeraden de grootste discretie in hun gedrag en verplaatsingen aan de dag te leggen.'

"Ik ben niet akkoord met het regime en je merkt dat de bevolking onderdrukt wordt, maar de mensen zijn zo gastvrij. Op een bepaald moment liepen wij in Teheran tussen een miljoen betogers, als enige westerling. Niks last, nul. We zijn er op die dag, de Dag van de Revolutie, toevallig met Hassan Rohani aan de praat geraakt, een zeer intelligente en vriendelijke mens. Een paar weken geleden zag ik op tv plots diezelfde Rohani terug, als nieuwe president. Ik denk dat Rudi Vranckx zot wordt als hij het ziet.

"Onze camera heeft tijdens de meeste reizen veel deuren geopend, maar heeft hij ook deuren gesloten. We wilden zeer graag filmen tijdens een underground rockconcert, maar dat mocht niet."

Vanuatu

Buitenlandse Zaken: 'Vanuatu is relatief veilig. Er wordt echter een stijging van criminaliteit vastgesteld (agressies, verkrachtingen, inbraken).'

"Orkanen, tsunami's, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen: noem iets en het komt hier voor. Maar zó knap. We stonden op de top van een vulkaan en de lava spoot vlakbij ons naar omhoog: dan voel je je plots heel klein.

"We zijn er ook met stammen in contact gekomen, die een kannibalistische reputatie hebben. Officieel zeggen ze wel dat ze het niet doen omdat het verboden is, maar als je vraagt hoe mensenvlees smaakt, krijg je als antwoord: 'C'est pas bon.' Tja, dan weet je het wel."

Bhutan

Buitenlandse Zaken: "Het land kent relatief weinig criminaliteit. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen en (zeer beperkt) druggebruik of drugshandel, is echter een realiteit."

"De hele gemeenschap hangt er aan elkaar van godencultus, en ze proberen vrij krampachtig het Westen buiten te houden. Ze proberen hun geluk te conserveren, je mag bijvoorbeeld niet roken of een satelliettelevisie in huis halen, maar je voelt dat de jongeren zich steeds meer op het Westen, en dan vooral op Zuid-Korea, aan het oriënteren zijn. Ik vraag mij echt af hoelang ze het nog zullen volhouden, dus het is nu het moment om er naartoe te reizen."

Transnistrië, Zuid-Ossetië en Abchazië

Buitenlandse Zaken: 'Het is mogelijk dat, als er zich problemen voordoen in Transnistrië, men op zichzelf aangewezen is.'

"Zeer moeilijk om binnen te raken, maar de mensen zijn ongelooflijk open. Het is echt nog oude Sovjet. Ook nu dus het moment om te gaan. Het is veilig, maar wel schrijnend. Jarenlang heerste er een burgeroorlog, alles is kapotgeschoten en men heeft geen geld.

"Ik heb er stoofvlees gemaakt. Maar in de supermarkten was er geen rundvlees, varkensvlees, bruin bier. Ik heb vanuit de supermarkt in Transnistrië dan maar naar Jeroen Meus gebeld voor advies en met zijn hulp is het goed gelukt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234