Vrijdag 27/01/2023

zonnewijzers

Op zondag 30 juni om 15 uur organiseert de Egelantier in Otegem een voordracht over zonnewijzers met Julien Lyssens van de Zonnewijzerskring Vlaanderen.

Info: De Egelantier, Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem, 056/77.63.96,

info@egelantier.be

festival international des jardins

Tot 20 oktober loopt in het Franse Chaumont-sur-Loire opnieuw het ruim tien jaar geleden door de toenmalige cultuurminister Jacques Lang opgerichte Festival International des Jardins. In een door de Belgische tuinarchitect Jean Wirtz ontworpen park legt een internationaal gezelschap van kunstenaars, architecten en tuinarchitecten elk jaar een dertigtal buitengewone tuinen aan. Naast de efemere tuinexperimenten kunt u ook een bezoek brengen aan de beste tuinen die in de loop der jaren werden gerealiseerd en die bewaard zijn gebleven, en aan de collectie varens en Japanse planten in de schaduwvallei. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 9.30 uur tot zonsondergang.

Info: Conservatoire international des Parcs et du Paysage, Ferme du Château, 41150 Chaumont-sur-Loire, 0033-2/54.20.99.22.

rozenfestival coloma

Op 28 en 29 juni organiseert de rozentuin van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw de jaarlijkse Rozendagen. Er zijn doorlopend rondleidingen, tentoonstellingen en allerlei demonstraties in verband met de roos. Ook wordt het nieuwe Rozenmuseum geopend, waar de geschiedenis van de roos wordt geëvoceerd en waar ook een digitaal infocentrum kan worden geraadpleegd. Bovendien loopt er een tentoonstelling 'Nederzettingen', met werk van Steven Vermeyen. Ten slotte wordt in samenwerking met Het Beschrijf een literair programma georganiseerd over 'De roos in de wereldliteratuur'. Sabine De Vos en Warre Borgmans lezen resp. op zaterdag- en zondagmiddag rozensprookjes voor van Grimm en Andersen. Zondag om 17 uur lezen Stefan Hertmans, Peter Verhelst, Paul Bogaert en Johan de Boose rozengedichten.

Info: Bezoekerscentrum Gaasbeek, 02/532.20.38, of Kasteel Groenenberg, 02/454.86.30, info@Bruegelproject.be, www.breugelproject.be

rozengeur en maneschijn

Op maandag 24 juni om 20 uur organiseert het provinciaal Groendomein Vrijbroek in Mechelen een avondwandeling in de rozentuin. Een ideaal moment om te genieten van de rozengeuren en -kleuren.

Info: www.vrijbroekpark.be

open tuinenweekend

In het weekend van 29 en 30 juni organiseren de Landelijke Gilden van de Boerenbond voor de tiende keer een Open Tuinenweekend. Meer dan 305 privé-tuinen in heel Vlaanderen kunnen dan worden bezocht. Een aantal tuinen zijn ook op andere tijdstippen te bezoeken. Een gids met een korte beschrijving van de deelnemende tuinen en de adressen kan worden besteld bij de Landelijke Gilden, Minderbroederstraat 8, 3000 Leuven door storting van 5 euro op rek.nr. 736-0004773-84 met vermelding 'Open Tuinen 2002'.

Info: Tuinenwerking Landelijke Gilden, 016/24 21 57,

carine_santermans@boerenbond.be

open tuindag in evergem

In Evergem en omstreken wordt op zondag 30 juni 2002 van 10-17 uur een open tuinendag georganiseerd. Info: Marc Vermeulen, 09/357.63.70.

hosta-wandeling

Op zaterdag 29 juni organiseert Arboretum Trompenburg in Rotterdam een geleide wandeling in de tuin met speciale aandacht voor de hosta-laan waar de nationale collectie Hosta's met meer dan 600 verschillende soorten en cultivars is ondergebracht. De wandeling start om 14 uur. Ook op zaterdag 13 en op zondag 28 juli zijn er begeleide wandelingen langs de bloeiende borders en de hosta-verzameling.

Info: Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, 3062 NX Rotterdam,

0031-10/233.01.66, www.trompenburg.nl

tuincursus voor

de morgen-lezers

Op donderdag 4 juli organiseert Arboretum Kalmthout speciaal voor lezers van De Morgen een 'Basiscursus tuinieren'. De cursus wordt gegeven door Claire Hertoghe. Zij is niet alleen gids in het arboretum en een van de sterkhouders van de vzw Open Tuinen/Jardins Ouverts, maar ook en vooral een begenadigd tuinierster. In de voormiddag krijgen de deelnemers tekst en uitleg over grondsoorten en grondverbetering, over planttechnieken, snoeien en plantenkeuze. In de namiddag volgt een rondleiding in het arboretum waar de theorie getoetst wordt aan de praktijk.

De cursus kost 50 euro, inclusief koffie en middagmaal. Er zijn maximaal 25 plaatsen, dus snel inschrijven is de boodschap.

Info: Arboretum Kalmthout, Heuvel 2, 2920 Kalmthout, 03/666.67.41,

arboretum.kalmthout@skynet.be, www.arboretumkalmthout.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234