Donderdag 08/06/2023

NieuwsZonne-energie

Zonnepanelen mogen nu ook geplaatst worden op Vlaams onroerend erfgoed

null Beeld Kees van de Veen
Beeld Kees van de Veen

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele versoepelt de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op onroerend erfgoed. Die mogen vanaf vandaag op ieder beschermd pand geïnstalleerd worden.

Redactie

“De huidige energiecrisis vraagt ook om praktische oplossingen”, zegt Diependaele. “Daarom zullen vanaf vandaag zo goed als alle aanvragen voor zonnepanelen positief beoordeeld worden door het Agentschap Onroerend Erfgoed.”

Door de hoge energieprijzen stijgt ook de energiefactuur voor eigenaars of beheerders van onroerend erfgoed. Zij kunnen deze gebouwen echter niet in dezelfde mate energiezuinig maken als andere gebouwen omdat ze beschermd zijn. Minister Diependaele kreeg daarover donderdag verschillende vragen in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement, van Manuela Van Werde (N-VA), Joke Schauvliege (cd&v) en Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).

De minister liet daar weten dat hij het afwegingskader voor het beoordelen van aanvragen voor zonnepanelen op erfgoed gaat aanpassen, waardoor eigenaars van onroerend erfgoed nu ook zonnepanelen kunnen plaatsen. “Eigenaars van onroerend erfgoed zijn niet altijd kasteelheren of dames zoals soms wordt voorgesteld, het zijn Vlamingen die in een beschermd dorp- of stadszicht wonen en het ook moeilijk hebben om die energierekening te betalen. Het zijn eigenaars van een beschermd beluikhuisje die willen inzetten op groene energie. Met deze maatregel kunnen we heel veel Vlamingen helpen de komende weken, maanden en jaren”, zegt de N-VA-minister.

Diependaele benadrukt dat er extra belang gehecht zal worden aan de uitvoering van de plaatsing. Zo mogen er daarbij geen erfgoedelementen verwijderd of beschadigd worden. “De impact op de beleving van het erfgoed en de erfgoedwaarde blijft het liefst zo beperkt mogelijk. Bovendien mag de plaatsing van de zonnepanelen het goed onderhoud van het erfgoed niet in de weg staan”, aldus de minister.

Een heldere sensibiseringscampagne moet richtlijnen geven over de visuele impact op het erfgoed. De voorkeur gaat daarbij naar zonnepanelen uit het zicht, maar dat is niet altijd mogelijk, aldus nog de minister.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234