Zondag 21/07/2019

Zonnekaart toont weg naar (energie)winst

Eén kaart die voor alle 2,5 miljoen daken in Vlaanderen toont of ze geschikt zijn voor zonnepanelen, en vooral: hoeveel geld ermee te verdienen is. De Vlaming surfte gisteren zo massaal naar de Zonnekaart dat de website eronder bezweek.

De Zonnekaart is sinds gisteren online en bleek meteen een succes. De site raakte overbelast en was uren onbereikbaar of werkte bijzonder traag. Aan de kaart is lange tijd gewerkt door het Vlaams Energieagentschap. Tussen februari 2013 en maart 2015 werden vanuit de lucht met laseropnametoestellen alle 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen gescreend.

Dat leverde de onderzoekers gedetailleerde informatie op over dakoppervlakte, de oriëntatie en hellingshoek van het dak, en eventuele schaduw die omliggende gebouwen of bomen erop werpen. Die gegevens werden gekoppeld aan de KMI-metingen van de zogenaamde zoninstraling in het gebied. Op die manier kan de Zonnekaart nu voor elk dak de geschiktheid voor zonnepanelen inschatten én de opbrengst ervan becijferen.

Simpel

Je eigen dak opzoeken, is erg simpel: je surft naar apps.energiesparen.be/zonnekaart en geeft je adres in. Je huis floept tevoorschijn op de kaart en meteen zie je welke delen van je dak ideaal zijn voor zonnepanelen of een zonneboiler en welke beperkt tot helemaal niet bruikbaar. Ook de prijs en terugverdientijd worden automatisch berekend.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), die overigens al panelen heeft liggen, tikte op de voorstelling van de Zonnekaart gisteren zijn thuisadres in. En zo weten we dat de minister voor 5.565 euro vijftien panelen kan laten plaatsen, die per jaar 3.697 kilowattuur stroom produceren, waardoor hij 895 euro bespaart op zijn stroomfactuur. In negen jaar tijd heeft Tommelein zijn investering terugverdiend.

Op dit moment heeft een op de acht gebouwen in Vlaanderen zonnepanelen of een zonneboiler. "Zonne-energie is niet duur meer en is vooral winstgevend. De meeste daken zijn geschikt. Met deze kaart willen we zoveel mogelijk mensen, bedrijven, scholen enzovoort overtuigen om hierin te investeren", aldus Tommelein.

Dat zal zeker lukken, verwacht Alex Polfliet van de federatie van zonnepaneleninstallateurs. "De kaart is een sterk instrument en zal zijn nut bewijzen, zeker nu er door de Vlaamse regering een positief klimaat is geschapen rond hernieuwbare energie.

"Na de oproep van de minister vorig jaar ontstond er al een rush op panelen. Voor dit jaar verwachten we een verdubbeling van het aantal geplaatste panelen: van een half miljoen in 2016, goed voor 150 megawatt, naar één miljoen dit jaar, goed voor 300 megawatt. De twee belangrijkste redenen voor die groei: de panelen zijn goedkoper geworden en stroom wordt altijd maar duurder."

Sneller terugverdiend

De terugverdientijd van zonnepanelen is intussen ook sterk gedaald naar gemiddeld tien jaar. Maar het kan nog sneller, zegt Polfliet. "Bij de berekening van het Vlaams Energieagentschap telt men 1.400 euro per kilowattpiek (het maximale elektrische vermogen dat één paneel kan leveren, red.). Dat bedrag kan echter fors dalen als je meedoet met een groepsaankoop."

Iets wat steeds meer mensen doen. In 2016 hebben 8.250 gezinnen en kmo's een installatie aangevraagd via iChoosr, de grootste organisator van groepsaankopen in Vlaanderen. Eén jaar eerder waren dat er nog maar 3.424. Ook dit jaar verwacht het bedrijf een stijging.

"Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee", zegt Frédéric Dumalin van iChoosr. "Via een groepsaankoop verdien je ze terug in acht jaar, zonder duurt dat bijna tien jaar. Daarna boek je winst. Als je bekijkt hoeveel geld je dan overhebt op het einde van elke maand, kun je het vergelijken met een spaarboekje dat een rendement heeft van 5 à 6 procent per jaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden