Vrijdag 17/09/2021

Zonen president Uribe in opspraak in Colombiaans schandaal

BOGOTA l Tomás en Jerónimo Uribe, de zonen van de Colombiaanse president Álvaro Uribe, blijken nauw bevriend met een kopstuk van het piramideschandaal, waarbij het spaargeld van 4 miljoen arme burgers is verdwenen.

Tomás en Jerónimo Uribe, twintigers die al sinds het aantreden van hun vader de Colombiaanse societypers bezighouden, blijken intieme vrienden te zijn van David Murcia, de 28-jarige directeur van DMG Group Holdings, een van de tientallen bedrijfjes die onlangs in opspraak zijn geraakt wegens het doen verdwijnen van de spaarcenten van miljoenen arme Colombianen. Het nieuws is bijzonder vervelend voor de president, die een derde ambtstermijn nastreeft en daarvoor ten tweeden male de grondwet wilde laten aanpassen.

Ondanks de vele omkoop- en mensenrechtenschandalen van de voorbije jaren en maanden, wist de conservatieve Álvaro Uribe toch populair te blijven. Dat komt omdat hij de veiligheid, of tenminste het veiligheidsgevoel, terugbracht in het Andesland, dat al decennia met een intern conflict kampt. Maar het jongste schandaal in de rij, waarbij in vier zuidelijke departementen alleen al naar schatting zo'n 750 miljoen euro spaargeld van armen verdween, hetzij door kwaad opzet hetzij door wanbeheer, dreigt de president nu alsnog de das om te doen.

Wonderboy David Murcia blijkt zijn financiële en witwastentakels immers te hebben uitgestrekt door politici en financiële diensten om te kopen. Omdat Murcia zo nauw met de presidentszonen bevriend is, zag Uribe zich verplicht een persconferentie op te zetten waar hij zwoer dat Tomás noch Jerónimo corrupt zijn. Gisteren bracht de krant El Tiempo overigens uit dat Murcia op een besloten politieke bijeenkomst in Noord-Colombia opgedoken was, waar ook de president zelf aanwezig was.

In de aanloop naar het schandaal, in het kielzog van de wereldwijde financiële crisis, had de regering-Uribe heel wat waarschuwingen over de riskante piramidefinanciering in de wind geslagen. Bogota stond dan ook voor een complete verrassing toen bleek dat miljoenen euro's verdwenen waren. In heel wat steden en gemeenten moest de avondklok worden ingesteld om te vermijden dat burgers hun woede op straat zouden botvieren.

Bij DMG, dat ook elders in Latijns-Amerika actief was, konden burgers met voorbetaalde kaarten inkopen doen bij winkels die door DMG zelf bevoorraad of gerund werden. Aan de kopers van de kaarten werd beloofd dat het geïnvesteerde bedrag later met 75 tot 150 procent zou worden teruggestort. (LD)

Het jongste schandaal, waarbij het spaargeld van 4 miljoen armen verdwenen is, dreigt president Álvaro Uribe alsnog de das om te doen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234