Zaterdag 03/12/2022

Zone Rupel krijgt vrouwelijke chef

Gwen Merckx wordt pas de vijfde vrouwelijke korpschef in ons land

Antwerpen

Van onze medewerker

Jeroen Verelst

De 32-jarige Gwen Merckx gaat vanaf april hoogstwaarschijnlijk de veelbesproken politiezone Rupel leiden. Ze volgt Eddie Battle op, die binnen drie maanden met pensioen gaat. Zijn opvolgster moet het door scandalitis geteisterde korps weer op de rails krijgen.

De huidige korpschef van de zone Rupel, Eddie Battle, gaat op 1 april 2006 met pensioen. Van rustig uitbollen was het laatste jaar absoluut geen sprake voor Battle. Het Rupelkorps werd geteisterd door scandalitis. Vier agenten belandden in de cel en kregen ondertussen al zware straffen voor drugdeals, diefstal en bijzonder verregaande corruptie. Tot overmaat van ramp kwam in de nasleep van die affaire ook nog eens aan het licht dat een aantal agenten smeergeld aannam van takelbedrijven.

Gwen Merckx wacht de loodzware taak om het korps van de zone Rupel opnieuw op de rails te krijgen. Ze is nu nog commissaris in Mechelen, maar heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het haar grote ambitie was om het ooit tot korpschef te schoppen. "Daarom ben ik drie jaar geleden van de federale naar de lokale politie overgestapt", zei Merckx in november in een interview met De Morgen.

Collega's omschrijven Merckx als bijzonder gedreven en heel bekwaam. Ze bewees dat ook door in de selectie zes andere kandidaten, allemaal mannen, achter zich te laten. Het politiecollege van de zone Rupel draagt haar voor als nieuwe korpschef, ook Battle meent dat Merckx het perfecte profiel heeft om hem op te volgen. De politieraad moet het college nu volgen, dan formuleren de Antwerpse gouverneur en de procureur-generaal nog een advies, en ten slotte moet het ministerie van Binnenlandse Zaken het licht op groen zetten. Maar met de steun van het politiecollege heeft Merckx de eerste en belangrijkste hindernis al genomen.

Als Merckx het haalt, en dat lijkt erg waarschijnlijk, wordt ze pas de vijfde vrouwelijke korpschef in ons land op een totaal van 196. De 193 andere politiezones worden geleid door een man. De ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen bij de politie zijn een van Merckxs stokpaardjes. Ze is voorzitter van de Vereniging van Belgische Politievrouwen, die al tien jaar lang ijvert voor een vrouwriendelijker arbeidsklimaat bij de politie. Die inzet resulteerde onder andere in het afschaffen van de minimumlengte voor agenten en in een gezinsvriendelijker statuut, dat de politiemensen toelaat om makkelijker hun toevlucht te zoeken tot loopbaanonderbreking of ouderschapsverlof.

Maar Merckx geeft toe dat er nog werk aan de winkel is. "Vrouwen zijn goed voor 30 procent van de instroom van nieuwe politieambtenaren, maar ze blijven ondervertegenwoordigd in de topfuncties." Merckx geeft alvast zelf het goede voorbeeld. Ze maakt het selecte kringetje van vrouwelijke korpschefs groter en doet dat bovendien door het meest beruchtste korps van ons land te gaan leiden. Merckx heeft er vertrouwen in. "Er blijven nog veel enorm gemotiveerde agenten over in de zone Rupel."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234