Woensdag 08/02/2023

Sportweekend

"Zonder sport hou je ons leven niet vol"

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Voor zanger en gitarist Ruben Block (43), drummer Mario Goossens (42) en bassist Paul Van Bruystegem (55) is spelen bij Triggerfinger het meest intense wat ze ooit hebben gedaan. Ze gaan zo hard op in hun muziek dat ze zich leeg voelen na elk concert. "Als wij op een podium staan, lijkt het alsof ik een wild paard in bedwang moet houden", zegt Ruben Block in onze rubriek Sportweekend. De mannen zijn het erover eens dat ze sport nodig te hebben om dit vol te houden.

Katrien Depoorter

Alle drie ruilen ze meermaals per week hun maatpak in voor een sportieve outfit. Ruben loopt, Paul fietst en Mario traint thuis om de pijn die met de jaren onvermijdelijk bij het drummen is gaan horen te verlichten. Door te sporten maken ze hun hoofd leeg en krijgen ze nieuwe energie die ze nodig hebben op het podium.

Wie van de drie is de fanatiekste sporter?
Paul: "Dat ben ik, denk ik. Voor alles wat ik doe in mijn leven, smijt ik me voor de volle 100 procent en moet ik me inhouden om het geen 200 procent te laten worden. Zo is het ook met fietsen. Ik had nooit gedacht dat ik er zo van in de ban zou geraken. En nog altijd begin ik te lachen als ik mannen in wielrennerspakjes zie. 'Die denken dat ze in de Tour de France rijden', denk ik dan. Maar ik kan het zelf niet laten, want het is zo plezant. Twee of drie keer per week doe ik ritten van ongeveer 140 kilometer. Soms rijd ik met de fiets van mijn huis naar een concert of repetitie. En als we op tournee zijn, probeer ik elke dag minstens een tweetal uren te trainen. Ik fiets altijd alleen, niet in een ploeg."

Wie of wat heeft je doen op de fiets stappen en in zo'n wielrennerspak hullen?
Paul: "Ik ken de organisator van het 1000 km-weekend van Kom Op Tegen Kanker goed. Vorig jaar zocht hij naar bekende deelnemers en kon hij mij overhalen om mij in te schrijven. Ik zat toen werkelijk nooit op een fiets, maar ik stemde toch in om een etappe van 125 kilometer te rijden. Dat er in die periode diabetes bij mij werd vastgesteld en ik te horen had gekregen dat ik dringend meer moest bewegen en vermageren, had er ook wel mee te maken. In het begin zag ik het als een weddenschap, maar hoe dichter dat fietsweekend kwam, hoe nerveuser ik werd. Uiteindelijk kon ik die etappe uit rijden. Dat vond ik zo fijn dat ik fanatiek fietser ben geworden. Ik heb zelfs meteen een fiets op maat laten maken."

(Lees verder onder de foto's)

Ruben Block Beeld Faye Pynaert
Ruben BlockBeeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Hoe gaat het nu met je gezondheid?
Paul: "Ik heb in één jaar tijd een lange weg afgelegd. Het was de gevaarlijke richting aan 't uit gaan met mij. Tot mijn dertigste voelde ik me uitstekend, maar daarna ging het bergaf en de laatste jaren was het de hel. Door mijn levensstijl drastisch te wijzigen ben ik stilaan terug mezelf aan 't worden. Ik ben al dertig kilogram afgevallen en als het zo doorgaat, mag ik binnenkort stoppen met mijn medicatie. Onlangs ben ik bij een sportcardioloog geweest. Hij zei me dat mijn conditie nog niet goed genoeg was om de Mont Ventoux te beklimmen, maar dat we volgend jaar nog maar eens moesten afspreken en ik het dan misschien wel zou aankunnen. Als we in Oostenrijk, Zwitserland of Tsjechië spelen, waag ik me wel eens aan een berg, maar ik voel dat ik daar nog niet klaar voor ben."

Ruben, sport jij al lang?
Ruben: "Ik heb altijd wel oefeningen gedaan, zoals wat push-ups af en toe, maar meer niet. Tot we vorig jaar in L.A. waren om onze plaat 'By Absence Of The Sun' op te nemen. Daar ben ik 's avonds beginnen lopen om mijn hoofd leeg te maken na een lange dag in de studio. Als ik tot elf of twaalf uur 's muziek maak, doet mijn lichaam pijn en ben ik mentaal bekaf. Ik wou kunnen uitwaaien. Ons hotel en de studio lagen op drie kilometer van elkaar en met zijn blokken is Hollywood de perfecte plek om te starten met lopen. Ik had dat 'in geen honderd jaar' meer gedaan, dus deed ik afwisselend een straat al lopend en een straat al wandelend. De loopafstanden maakte ik elke dag langer en de wandelafstanden korter, tot ik niet meer hoefde de stappen tussenin. Ik vond dat fijn, ook al was het maar drie kilometer. Na zeven weken waren we terug thuis en ben ik ermee doorgegaan. Ik loop geen uren aan een stuk op mijn gemak, maar wel een half uur tot drie kwartier aan een stevig tempo. Sport moet voor mij explosief zijn: kort en krachtig. Volgens Lieven Maesschaelk, die aandoeningen bij muzikanten onderzoekt, is dat voor mij als zanger ook het best. Daar haal ik het meest voordeel uit voor mijn zang."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Hoe vaak loop je dan?
Ruben: "Ik probeer dat toch twee à drie keer per week te doen. Thuis hangt de frequentie van mijn 'klein mannen' af en als we op tournee zijn ga ik zo vaak ik kan vòòr de show de stad waar we 's avonds zullen optreden al lopend verkennen. Zo heb ik het laatste jaar al veel impressies opgedaan want wij komen in heel verscheiden regio's. Ik loop altijd zonder muziek, want het is fijn om daar eens nìet mee bezig te moeten zijn."
Mario: "Dat gaat ook gewoon niet. Je neemt het ritme van de muziek over terwijl je op je eigen ritme moet kunnen sporten."

Loop jij ook, Mario?
Mario: "Als we op tournee zijn, ga ik vaak eens een half uurtje rustig joggen, maar nooit samen met Ruben. Hij is veel te snel. Als ik werk in de studio bij mijn moeder in Limburg, dan geniet ik van lange wandelingen in de duinen. In mijn jeugd deed ik veel sporten: voetbal, zwemmen, judo en tennis. Op mijn vijftiende ben ik daar van de ene op de andere dag mee gestopt nadat we een slechte match gespeeld hadden en de trainer daarvoor furieus op tafel had geslagen. Ik droomde van een carrière als profvoetballer, maar na die match was mijn goesting volledig over en mijn sportcarrière voorbij."
"Ik drumde toen ook al en heb mij vanaf die dag volledig daarop gefocust. Jarenlang deed ik geen enkele sport meer. Osteopaten en kinesisten waarschuwden me dat het drummen op een dag te belastend zou zijn als ik mijn lichaam niet zou trainen, maar die raad sloeg ik in de wind. Tot ik drie jaar geleden last begon te krijgen van pijn aan mijn nek en hen wel gelijk moest geven. Ik kocht een hometrainer en begon onder begeleiding van (kinesisten) Maarten Vanduffel en Wim Vandeven met spierversterkende oefeningen op een matje. Het heeft een tijd geduurd vooraleer de pijn tijdens het drummen verdween, maar nu ben ik er van af. Ik sport dus wel een beetje, maar Ruben en Paul zijn actiever."

Ruben: "Ja, maar jij beweegt veel achter dat drumstel, dat is al een sport op zich. Alleen zijn het repetitieve oefeningen en daarom is het goed dat je die oefeningen er nu bij doet."

Mario: "Dat klopt wel, ik heb een goeie conditie. Volgens Maarten Vanduffel is mijn manier van drummen vergelijkbaar met een topprestatie op de Olympische Spelen. Ik was me daar vroeger niet van bewust."

Mario Goossens Beeld Faye Pynaert
Mario GoossensBeeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Voelen jullie een duidelijk verschil op het podium sinds jullie sporten?
Paul: "Voor een bassist is anderhalf uur op een podium staan fysiek niet zo lastig, maar mentaal is het dat wel. Ik heb al bij zo veel bands gespeeld, maar nog nooit was spelen zo intens als bij Triggerfinger. We hebben alle drie het gevoel dat we in een soort trance geraken. Na een show zijn we leeg. Zelfs een ganse dag fietsen kan daar niet tegenop."

Mario: "Inderdaad en ook tijdens repetities is er een speciale energie voelbaar. Ik geraak in een aparte flow die misschien wel vergelijkbaar is met sport, want achteraf denk ik ook: dat deed goed."

Ruben: "Voor mij zijn sporten en spelen toch niet hetzelfde. Na het lopen ben ik helder van geest en als ik het een tijdje niet heb kunnen doen, mis ik die helderheid. Als ik speel, voel ik een zekere colère, die trance waar Paul het over heeft. Ik moet het midden houden tussen mij volledig laten gaan en er tegelijk voor zorgen dat alles juist zit. Dat is delicaat. Als wij in die 'groove' zitten, dan lijkt het wel alsof ik een wild paard in bedwang moet houden. Enerzijds wil ik het laten gaan, anderzijds wil ik de teugels strak houden. Af en toe laat ik het los en denk ik niet meer aan mijn ademhaling. Als ik dan een lange noot moet zingen, wordt het wel eens zwart voor mijn ogen. Sporten heeft mijn zang verbeterd. Vroeger was ik pas na een week touren tevreden over de impact van mijn stem, nu vrijwel meteen. Mijn longinhoud is groter geworden."

Paul: "Op het einde van een tournee zijn we allemaal moe, hebben we heimwee en ontstaan er wel eens discussies, dat is normaal. Eerst fietsen en dan praten werkt voor mij het best. Als ik eventjes niet aan muziek hoef te denken en de wind in mijn gezicht voel, dan krijg ik nieuwe zuurstof. Mijn dagelijkse ritten op tournee helpen me ook om de vermoeidheid tegen te gaan. Vroeger stond ik me tijdens het spelen wel eens af te vragen wanneer ik in elkaar zou stuiken. Ik kreeg geen lucht en ik zweette als een rund. In de zomer spelen we soms in maatpak op plaatsen waar het boven de vijftig graden warm is. Zelfs voor gezonde mensen is dat een uitdaging. Als je niet sport en ongezond leeft, hou je dit niet vol."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Letten jullie ook op jullie voeding?
Mario: "Absoluut en ook dat is nieuw. Een aandoening komt nooit alleen. Naast de nekklachten bleek ik ook een lichte vorm van glutenintolerantie te hebben. Weer wou ik dat in het begin niet geloven, maar door anders te eten voel ik me beter. Als ik eens vier dagen na elkaar verval in mijn oude eetgewoontes, keren de klachten terug. Het blijft wel een gevecht als ik voor een buffet sta. Wij kunnen altijd kiezen tussen ongezonde en gezonde voeding. Vroeger koos ik steevast voor de 'vetzakkerij', nu hou ik mezelf tegen om niet het worstenbroodje of de pistolé met kaas maar wel het slaatje te nemen."

Paul: "Door mijn diabetes ben ik op een streng dieet. Ik zal wel nog eens biefstuk met frieten bestellen op restaurant, maar van suiker heb ik schrik gekregen. Weet je dat veel mensen diabeet zijn zonder dat ze het beseffen? Die kunnen gewoon doodvallen. Zelf ben ik voor het eerst iets gewaar geworden in L.A. Ik was daar zo verschrikkelijk moe, achteraf gezien lijkt het wel alsof ik daar twee maanden zat ben geweest. Om 'het kwaad te bestrijden' kocht ik me een fruitpers, een blender en kilo's fruit om sapjes en smoothies te maken, maar ik bleef moe en had constant dorst. Toen ik eens tijdens het rijden op de highway niets meer zag, was de maat vol. De dokter zei me dat ik mezelf vergiftigd had met al dat fruit en ik kreeg meteen medicatie."

Mario: "Zijn kamer leek wel een fruitwinkel: pompelmoezen, appels, ananassen... in de keuken en de badkamer. Je had dat moeten zien." (lacht)

Ruben: "Ik heb altijd al gevarieerd gegeten. Ik kan evenveel genieten van gezonde als van ongezonde dingen en dat is niet veranderd door te sporten. Ik heb wel een betere eetlust en eet nu regelmatiger dan vroeger."

Paul: "Wij zitten vaak te wachten en dan eten we wel eens uit verveling. Vroeger waren dat soms acht Twixen na elkaar. Zelfs al lag er vaak fruit naast, Mario en ik grepen altijd naar het ongezonde. Ruben niet. Hij maakt het gezonde aantrekkelijk door eens guacamole en zo van die dingen te maken. Dat is ook lekker, besef ik nu. Ik sta intussen zelfs tien minuten vroeger op om mijn eigen muesli en fruitslaatjes te maken. Sommige fruitcombinaties mag ik niet meer eten, andere wel. Bananen mogen alleen tijdens het fietsen, nooit voor of na een inspanning en elke dag eet ik een volledige ananas."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Ananas, slaatjes, zelfgemaakte muesli... Wat jullie hier vertellen associëren de mensen toch niet met rock-'n-roll?
Paul: "Eigenlijk hebben wij de rock-'n-roll veranderd: niet drinken, niet roken, gezond eten, sporten en goed spelen!"
Mario: "Ik ben bij een band omdat ik graag muziek maak, niet voor het rock-'n-roll leven. Dat heeft me nooit iets gezegd en ik zou die twee zaken niet kunnen combineren."
Ruben: "Een glas wijn of cognac zal ik wel eens drinken, maar echt slechte gewoontes heb ik nooit gehad. Voor ons werkt deze manier van leven, maar iedereen moet doen wat hij zelf wil. Er zijn bands die het helemaal anders aanpakken en ook fantastische muziek maken. Wij gaan onze gewoontes en manieren nooit opleggen aan anderen en zeggen dat je 't zus of zo moet doen."
Paul: "Ik raak geen sigaretten, drugs of alcohol aan, maar het is ooit anders geweest. Intussen ben ik acht of negen jaar geheelonthouder. Ik heb de balans opgemaakt: hoe lang zal ik nog muziek kunnen spelen als ik zo blijf doorgaan? Met de jaren ben ik mijn verstand beginnen gebruiken en heb ik een keuze gemaakt: muziek is belangrijker dan elke dag uit de bol gaan. Het zijn de uitzonderingen die oud kunnen worden met een echte rock-'n-roll levensstijl. De rest gaat eraan kapot, zo simpel is het. Forever Young bestaat niet, alleen in mijn kopje en dat is ook al veel waard. Hoe goed ik de biografie van Keith Richards ook vind, ik weiger te geloven dat alles wat daarin staat echt gebeurd is. Het stomste wat je kunt doen is hem nadoen."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234