Vrijdag 04/12/2020

Begroting

"Zonder rechtvaardige fiscaliteit is het probleem groter dan de regering"

Kris Peeters bij het binnengaan van de ambtswoning van de premier.Beeld BELGA

CD&V-vicepremier Kris Peeters voert de forcing in de begrotingsonderhandelingen. "Zonder rechtvaardige fiscaliteit, is het probleem groter dan deze regering", zo zei hij tegenover VTM-Nieuws. MR-vicepremier Didier Reynders wil de onderhandelingen over de structurele hervormingen aan de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt dan weer over de 'state of the union' van dinsdagmiddag tillen. En aangezien de begroting in zijn ogen rond is, kan worden afgeklopt, zo liet Reynders verstaan bij zijn aankomst op de Lambermont. Van een crisis is volgens hem geen sprake. 

Premier Charles Michel houdt de onderhandelingstafel erg beperkt. Enkel de vier vicepremiers mochten om 11 uur mee aanschuiven. Zelfs begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) en haar collega van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kregen geen uitnodiging. Bij de onderhandelingsmarathons dit weekend was de groep veel groter. Denk naast Wilmès en Van Overtveldt bijvoorbeeld aan CD&V-minister Koen Geens en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), plus kabinetschefs en technici van de verschillende partijen.

Dat nu enkel Jan Jambon (N-VA), Didier Reynders (MR), Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) naar Michels ambtswoning afzakten, lijkt er op te wijzen dat de tijd gekomen is om politiek te trancheren. Michel vroeg kokkin Maria alvast om nog eens goed te koken, zo valt te horen. Maar zonder invoering van een "rechtvaardige fiscaliteit" wordt het moeilijk, zo liet Peeters verstaan bij het binnengaan. "De rechtvaardige fiscaliteit is een belangrijk debat waardig en als men dat niet wil inzien, dan zullen we wel zien wat er gebeurt. Maar als men rechtvaardige fiscaliteit niet invult, is het probleem groter dan deze regering", klonk het fors.

De topministers zoeken zowel een akkoord over enkele hervormingsvoorstellen als over de begroting. Vooral N-VA zou hameren op een akkoord op beide terreinen. De regering heeft voor komend jaar een inspanning van ongeveer 3 miljard voor ogen, maar het grote breekpunt blijft een meerwaardebelasting op aandelen. Terwijl N-VA en Open Vld in eerste plaats kijken naar besparingen in de sociale zekerheid, eist de CD&V ook inspanningen bij de grote vermogens. "Je kan niet steeds bij dezelfde mensen uitkomen", klinkt het in de partij.

Kleine spaarder en belegger uit vizier

Concreet heeft CD&V een voorstel op tafel gelegd om meerwaarden van aandelen te belasten. Winsten op korte termijn zouden dan veel zwaarder belast worden dan langetermijnbeleggingen. De christendemocraten schuiven een tarief van 30 procent naar voren voor meerwaarden binnen het jaar. Op lange termijn zou er dan en lager tarief komen van 7,5 procent. De kleine spaarder en belegger wil de partij wel uit het vizier houden: alle bedragen onder de 50.000 euro per persoon zouden over een periode van 10 jaar vrijgesteld worden van deze belastingen. Ook KMO-aandelen en startersaandelen worden niet onderworpen aan de meerwaardebelasting. "Zo dragen ook de 10 procent van rijkste Belgen hun steentje bij", klinkt het.

Volgens Didier Reynders is er helemaal geensprake van een crisis.Beeld BELGA

Volgens CD&V staaft een enquete van de Nationale Bank dat dit een rechtvaardige maatregel is. Daaruit blijkt dat de tien procent meest vermogende Belgen het overgrote deel van de beursgenoteerde aandelen (85 procent) en obligaties (86 procent) hebben. Meer zelfs: de 1 procent rijkste Belgen bezit ruim de helft van de beursgenoteerde aandelen en bijna een derde van de obligaties. De helft minst vermogende Belgen bezit nauwelijks 1 procent van de aandelen en 0,7 procent van de obligaties.

CD&V wachtte tot de laatste rechte lijn om zijn voorstel op de onderhandelingstafel te gooien. Vicepremier Kris Peeters was er beducht voor dat zijn voorstellen gelekt zouden worden. De strategie zorgt voor frustratie bij de coalitiepartners. Niet alleen zijn Open Vld en N-VA kritisch voor nieuwe belastingen, ze hebben helemaal geen zin om een nog niet helemaal doorgesproken en afgewerkt voorstel op te nemen, in het begrotingsakkoord.

Buffer

Ook zou de discussie over de buffer nog niet geheel zijn opgelost. Die buffer van 1 miljard euro werd naar voren geschoven om tegenvallers op te vangen. N-VA wilde die niet zomaar laten schieten. De partij wees daarvoor naar de "systematische fout" in de berekening van de fiscale inkomsten. Zolang die fouten er niet uitzijn, wil N-VA een buffer behouden.

De ministers van de regering-Michel zaten al sinds gisterenochtend samen. Al vrij vlug bleek dat het water tussen de verschillende partijen nog erg diep was en dat de kans klein was dat er tot de finish zou worden doorvergaderd. Naar verluidt werd er afwisselend plenair en afzonderlijk vergaderd. Vanochtend rond 6 uur zijn de ministers dan uit elkaar gegaan zonder akkoord. Morgen wordt premier Michel verwacht in de Kamer voor zijn jaarlijkse state of the union.

Reynders wil de premier enkel met een begrotingsakkoord naar het parlement sturen. De eerste minister zou in zijn beleidsverklaring dan eventueel wel een stand van zaken kunnen geven over de voortgang van de onderhandelingen over de hervormingen, zo opperde hij.

Rond die structurele hervormingen is Reynders bereid "alles te bekijken wat op tafel ligt". Maar over de hervorming van de vennootschapsbelasting die N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil doorvoeren, suggereerde de Franstalige liberaal dat misschien nog een impactstudie nodig is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234