Dinsdag 24/05/2022

'Zonder mijn ouders kom ik niet rond'

Zo'n 35.000 vrouwen dreigen binnenkort in armoede te belanden, klaagt het ABVV vandaag tijdens een betoging. Ze werken deeltijds in slechtbetaalde jobs, maar verliezen binnenkort een belangrijke uitkering.

Nathalie Coppens (38) had tot voor kort weinig om zich zorgen over te maken. Haar man had een goedbetaalde job, zij werkte deeltijds als verkoopster op de horlogeafdeling bij warenhuis Inno in Gent. Ook al had ze graag een voltijdse baan, ze kwamen goed rond. Tot haar huwelijk anderhalf jaar geleden op de klippen liep.

Nu woont ze alleen met haar zoon van negen en kan ze amper de touwtjes aan elkaar knopen met haar halftijdse loon. "Mijn ouders geven me maandelijks een vast bedrag en betalen af en toe mijn boodschappen. Anders kom ik niet rond."

Eigen boontjes

Coppens verdient zo'n 1.200 euro per maand. Het verschil met een werkloosheidsuitkering die ze zou krijgen is minimaal. Net voor mensen als Nathalie bestaat er in ons land zoiets als de inkomensgarantieuitkering (IGU).

Wie onvrijwillig deeltijds werkt, krijgt een toelage van de staat. Zo stijgt hun totale inkomen boven dat van een werkloosheidsuitkering. De bedoeling is om mensen aan te moedigen om toch nog te blijven werken en de zogenaamde "werkloosheidsval" te vermijden.

Aan stempelen denkt Nathalie niet. "Ik doe de job zo graag. Ik geniet van het contact met de mensen, ik ga niet alleen thuis zitten." Door omstandigheden kan ze haar uitkering nu pas aanvragen. Ze heeft recht op 200 euro extra, waardoor ze eindelijk haar eigen boontjes kan doppen. "Een vrouw van 38 die nog afhankelijk is van haar ouders, dat kan toch niet?"

Maar nu heeft de regering-Michel beslist om de IGU vanaf 1 januari 2017 te halveren voor wie twee jaar in het stelsel zit. Tegelijk is de berekeningswijze van de uitkering nu al strenger geworden. Momenteel zijn er een kleine 40.000 mensen die zo'n uitkering krijgen. Door het beleid van de regering dreigen zij te moeten rondkomen met een loon onder de armoedegrens, waarschuwen de vakbonden. Nathalie Coppens zou ook weer moeten aankloppen bij ma en pa.

Wat opvalt: negen op de tien steuntrekkers zijn vrouwen. Zij werken vaak deeltijds in slechtbetaalde sectoren zoals de retail of de schoonmaak. Door de onregelmatige uren is het voor hen moeilijk om een voltijdse job te vinden. Vaak hebben werkgevers ook geen voltijdse jobs ter beschikking.

Hetzelfde schuitje

"Ik heb altijd een fulltime gewild", zegt ook Coppens. "Toen ik de job zo'n twintig jaar geleden aanvaardde, hoopte ik op doorgroeimogelijkheden. Ik heb verschillende keren gevraagd voor een vollere uurrooster, maar dat kon niet. Mijn bazen hebben liever kleine contracten. Zo kunnen we flexibeler worden ingezet." Combineren met een andere job gaat ook niet. "Ons uurrooster varieert enorm en vaak kennen we die pas een week op voorhand."

Veel van haar collega's zitten in hetzelfde schuitje als zij, zegt ze. "Zij hebben minder geluk. Door mijn anciënniteit heb ik een relatief hoog loon. Anderen krijgen geen hulp van hun ouders. Ik zie soms echt schrijnende situaties. Een collega van mij heeft zo'n uitkering, maar daar komt ze niet mee rond. Er is beslag gelegd op haar loon. Verschrikkelijk voor een moeder van twee." Dat net bij die mensen hun uitkering gehalveerd wordt, begrijpt ze niet.

Verzuchtingen

Coppens stapt vandaag mee op in de betoging in Brussel van de socialistische vakbond ABVV. Die staat volledig in het teken van de vrouwelijke werknemers. Volgens de vakbond zijn zij het eerste slachtoffer van de besparingen van de regering-Michel. De IGU-trekkers springen daarbij het meest in het oog.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) toont begrip voor de verzuchtingen. De regeling zoals ze in het regeerakkoord staat, wordt mogelijk nog bijgeschaafd. "We onderzoeken momenteel wat de impact zou zijn van een halvering van de IGU, meer specifiek ook voor alleenstaande vrouwen", zegt Peeters. Hij ontmoet binnenkort de Vrouwenraad en het Feministisch Socio-Economisch Platform, een brede verzameling van de voornaamste vrouwenbewegingen in ons land. Ook zij toonden zich al erg ongerust.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234