Woensdag 21/04/2021

Gezondheidszorg

Zonder geld naar de huisarts?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een groep van 22 vooraanstaande artsen, professoren en experts in armoedebestrijding pleit in De Morgen voor een systeem waarbij iedereen zonder geld naar de huisarts kan. Zo'n systeem verlaagt volgens hen de drempel voor onze gezondheidszorg en verhoogt tegelijk de kwaliteit ervan.

"Laat mensen zonder geld naar de huisarts gaan", zo klinkt het unisono in een opiniestuk in deze krant, ondertekend door 22 huisartsen, professoren en experts in armoedebestrijding. Nieuw is dat idee weliswaar niet, maar het is wel de allereerste keer dat het gedragen wordt door een brede groep van vooraanstaande namen uit de gezondheidssector en armoedebestrijding. Daarbij onder meer Jan De Maeseneer (UGent), Jan Delepeleire (KU Leuven), Tim Joye (Geneeskunde voor het Volk), Jan Vandevoorde (VUB) en Marleen Temmerman (directeur WHO en UGent).

Ze pleiten voor een systeem waarbij het remgeld afgeschaft wordt en het ziekenfonds rechtstreeks betaalt aan de huisarts, al dan niet via een forfaitair maandelijks bedrag. Dat moet vermijden dat zo'n 900.000 Belgen jaarlijks hun bezoek aan hun huisarts uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen, zoals nu het geval is. Een cijfer waarmee België slecht scoort in de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg.

Ziekenfonds

Aanleiding voor hun pleidooi is de invoering vanaf 1 juli van een systeem waarbij artsen rechtstreeks hun vergoeding innen bij het ziekenfonds bij patiënten die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Het gaat om 1,9 miljoen mensen. Volgens de artsen, professoren en armoede-experts is de invoering daarvan een gelegenheid om het systeem te veralgemenen, zoals dat in de meeste landen van de EU momenteel het geval is. Mét afschaffing van het remgeld, stellen ze voor. "Ons land is een van de weinige Europese landen waar het bezoek aan de huisarts nog steeds betalend is", zo betogen ze.

Els Cleemput, woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), veegt het idee van tafel. Financieel niet haalbaar, zo argumenteert ze. "Als je een kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg wilt, dan moet er ook een bijdrage van de patiënt komen. Anders kunnen we de gezondheidszorg voor de overheid niet meer betaalbaar houden. We zijn van plan dit jaar 40 miljoen euro te investeren in nieuwe geneesmiddelen voor hepatitis B. In dit systeem zouden we dat niet meer kunnen doen. Er moet ook ruimte zijn voor innovatie."

Maggie De Block. Beeld BELGA
Maggie De Block.Beeld BELGA

Rechtvaardiger systeem

Toch stellen de 22 artsen en professoren dat hun voorstel haalbaar is. "Het totale bedrag aan remgelden voor consultaties en huisbezoeken bedraagt 170 miljoen euro per jaar. Die kosten worden terugverdiend door het terugdringen van tijdverlies, administratie en rompslomp bij de huisarts, de patiënt, de ziekenfondsen en de ziekteverzekering."

Ze wijzen er ook op dat het systeem rechtvaardiger is, omdat de volledige kosten voor de huisartsen door iedereen volledig gedragen worden, via de ziekteverzekering. Dat vermindert de ongelijkheid in de toegankelijkheid tot de huisarts. De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is tegen het systeem, omdat het volgens hen dreigt te leiden tot overconsumptie en vertraagde terugbetalingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234