Dinsdag 02/03/2021

Zonder betere pensioenen stapt sp.a niet in de regering

Tijdens een traditioneel applauscongres koppelden de Vlaamse socialisten een volgende regeringsdeelname aan betere pensioenen. Als hun pensioenplan niet de blauwdruk vormt van het komende regeerprogramma, blijven ze in de oppositie.

Alzheimerspecialiste en voormalig Antwerps lijsttrekker Christine Van Broeckhoven niet meer verkiesbaar

Het vertrek van hoogleraar en voormalig Antwerps lijsttrekker Christine Van Broeckhoven (sp.a) deed maar weinig stof opwaaien op de partijbijeenkomst. ‘Ze was gewoon niet gemaakt voor de politiek’, klonk het. ‘Dit is een verstandige beslissing.’

In de Brussels Event Brewery klapten de militanten van de sp.a de verkiezingscampagne op gang. Het werd een applauscongres in de meest letterlijke zin van het woord, waar het verkiezingsprogramma en de Senaatslijst zonder veel poespas werden goedgekeurd. “We hebben gewoon geen tijd om ruzie te maken”, lachte een kopstuk. “Dat is het grote voordeel van vervroegde verkiezingen.”

De sp.a maakt van de pensioenen een absoluut breekpunt. Zonder een verdere welvaartsaanpassing van de pensioenen, een verhoging van de inkomensgarantie voor ouderen en een welomlijnd pensioenplan stappen de Vlaamse socialisten na 13 juni niet in de regering. De wettelijke pensioenleeftijd moest vastgebeiteld blijven op 65 én het aanvullend pensioen uitgebreid worden naar alle werknemers. “Niet de pensioenleeftijd, wel de pensioenen moeten omhoog”, zei voorzitter Gennez. “Het is perfect mogelijk om iedereen die tot zijn 65ste werkt tot 200 euro per maand meer pensioen te geven. Met ons zal niemand nog op het einde van een lange carrière in de armoede verzeilen. Gepensioneerden moeten hun centen niet zitten tellen, ze mogen met de kleinkinderen spelen.”

Het congres bood de geknipte gelegenheid voor de socialisten om de rangen te sluiten. De duwersplaats voor Frank Vandenbroucke werd onthaald op een oorverdovend applaus. “Dat was het katharsismoment van het congres”, zei een vooraanstaand lid. “Gennez zit door de rehabilitatie van Frank ook weer wat steviger in de voorzittersstoel.” Zelfs voor Eric De Bruyn vond de voorzitter nog een plek op de Senaatslijst, als tiende bij de effectieven.

Met enkele prominente plaatsen voor de vakbondsafgevaardigden haalden de socialisten de banden met het ABVV weer stevig aan. “We hebben het huwelijk tussen vakbond en partij hersteld”, zei Jos Digneffe, al jaar en dag kopman van ACOD Spoor en voor het eerst op een federale lijst. “De tijden van hoogspanning zijn voorbij.”

Symbool van die hernieuwde liefde is de vierde plaats voor vakbondsafgevaardigde Rudy Kennes op de Antwerpse Kamerlijst. “Ik ga vechten voor mijn plaats in de Kamer”, voorspelde de populaire vakbondsleider. “Knokken is mijn vak.” De relatie tussen de sp.a en de vakbondsman was de afgelopen maanden getroubleerd. Kennes kon het de partij maar moeilijk vergeven dat hij bij de vorige verkiezingen een onverkiesbare plaats kreeg en het electoraal goudhaantje werd al eens gepolst door andere partijen. In de saga rond Opel feliciteerde hij aan de lopende band minister-president Kris Peeters (CD&V), maar niet de socialistische ministers in de Vlaamse regering. Maar dat leek gisteren allemaal vergeven en vergeten. Sp.a kan het zich immers niet veroorloven om het electorale potentieel van Kennis te verkwanselen.

Ontevredenheid was er enkel rond de eerste opvolgersplaats bij de Senaat, altijd een erg begeerde plek. Hoewel Fauzaya Talhaoui (ex-Agalev, ex-Spirit, ex-VlaamsProgressieven) werd weggestemd door haar eigen, Antwerpse afdeling, werd ze door de partijleiding toch nog opgevist als opvolgster op de Senaatslijst van Johan Vande Lanotte. Tot groot ongenoegen van de parlementsleden die op dezelfde plaats aasden.

Het vertrek van Kamerlid en hersenwetenschapper Christine Van Broeckhoven wekte veel minder verwondering. “Dit is een verstandige beslissing”, luidde het eindoordeel van veel kopstukken. Van Broeckhoven, in 2007 nog lijsttrekker van de Antwerpse Kamerlijst, vond nooit haar draai in de politiek. “Wij kunnen tegen kritiek”, zei een parlementslid. “Christine lag er nachtenlang wakker van.” Urenlange gesprekken met Gennez konden de wereldvermaarde Alzheimerspecialiste niet meer overtuigen, een plaats op de Senaatslijst evenmin. Zelfs een rustiger bestaan als politica in de reflectiekamer van het parlement, waar partijgenote en hoogleraar Marleen Temmerman zich wel thuis voelde, zag ze niet meer zitten.

“Er is geen enkel probleem tussen mij en de partij”, benadrukt ze zelf. “Ik heb deze beslissing helemaal alleen genomen. En ik moet er nog altijd van bekomen. Maar ging het echt niet meer.” In haar politieke afscheidsbrief schrijft ze dat ze “naar best vermogen heeft gewerkt om ethische, sociale en medische aspecten van de vergrijzing op de agende te zetten”. Maar, geeft ze goudeerlijk toe, dat is haar slechts gedeeltelijk gelukt. “Mijn aanwezigheid in de Kamer heeft wel geleid tot een netwerk van geïnteresseerde politici zoals Laurette Onkelinx, Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten.” Van Broeckhoven gaat zich nu helemaal terugplooien op haar academische carrière. Haar plaats op de Senaatslijst wordt ingevuld door Selahattin Koçak, schepen van Beringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234