Zaterdag 28/05/2022

straatblog

Zondagavondmensen in een grootstad

null Beeld kos
Beeld kos

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie. Vandaag verdiept hij zich in de verveling op een zondagavond.

OPINIE

Een avondje thuis. De meest louterende en verkwikkende ontspanning die er bestaat. En goedkoop! Daarbij, het was zondagavond. Dan stuur je zelfs je demonen de deur niet uit, want ze zouden van verveling aan de tabernakels van lege kerken gaan knagen. Dus bleven ook zij, ter wille van de tandhygiëne, binnen. Ze namen plaats naast mij op de divan. Daar zaten we dan. Ergens in het gebouw ritselde iemand kookgerief uit een schuiflade. Wel stil, zo'n avondje thuis.

Ik besloot de geïnformeerde burger uit te hangen en greep naar m'n tablet om het journaal online mee te pikken. Ijdele hoop. Het internet had er de brui aan gegeven en op de modem flikkerden zoveel lichtjes dat ik even dacht dat er een doodsreutel zat aan te komen. Zozo, daar gingen plots heel wat avondlijke perspectieven verloren. Door het open raam bereikte het geluid van klinkende wijnglazen de woonkamer, achterna gejaagd door de echo van gulle lachsalvo's. Muziek, ik had muziek nodig.

Dan maar languit op de zetel. Lekker luisteren naar het beste wat Luc De Vos en co in hun carrière op plaat hebben gezet. Zie je wel dat de postmoderne mens zonder internet en sociale media kan! Een zondagavond waar de eenvoud van afdruipt. Een ogenblik van catharsis, van vrede op aard en in de broek. Op een terras even verderop ging de mond van een ijzeren vuilnisbak kreunend open en er werd een of andere zachte substantie in gekieperd. Beetje luider zetten, dat plaatje. Oogjes dicht. Laat de gedachten gerust de vrije loop. Dat ging al gauw de foute kant op.

"En als alle arme kinderen hun geld nu eens aan míj zouden geven? Wat dan Gorki, hé? Wat dan?" Even later: "Waar is die godverdomse Mia als je ze écht nodig hebt?"

Neen, dit kon zo echt niet verder. Wie dat soort denkpatronen ontwikkelt is of niet goed snik of heeft geen officieel brevet om een avond thuis te blijven. De muren kwamen ook al in beweging, om me op te peuzelen. Al kunnen het ook fruitvliegjes zijn geweest. De demonen krijsten dan weer plots dat het een lieve lust was. Al kan het ook Luc De Vos zijn geweest. Ik maakte dat ik weg was, zo gauw als ik kon. Op straat zag ik in een flits hoe twee silhouetten voor het raam stonden, vermanende vingers op elkaar gericht. Een dronken schreeuw deed de avondlucht trillen.

In de metro was het rustig. Iedereen zat thuis, het internet te reanimeren. Na drie haltes bereikte ik m'n stamkroeg waarvan ik de naam niet kan vermelden, want de onderhandelingen over product placement zitten vooralsnog muurvast. Er was niet veel volk, maar er was drank en iedereen had klaarblijkelijk wel de intentie om de schijn van sociale interactie hoog te houden. Ik had kortstondige gesprekken (in die volgorde) over de truc met de naald in een pot ingemaakte augurken; over liedjes uit mijn kindertijd die hoedjes van papier promootten; over de herkomst van hobby's; over het leven van anderen; over pijn. Er speelde best te pruimen muziek en ik meende zelfs even flarden van "Soms vraagt een mens zich af" te ontwaren. Alles komt terug.

Naarmate de uren en de promilles vorderden, nam een vreemdsoortige vorm van verbondenheid bezit van de aanwezigen. Wij waren de zondagavondmensen, ongeschikt bevonden om het een avond lang alleen thuis uit te zingen. De herbergier voelde dat haarfijn aan, en ging ook lang nadat de kroeg zogezegd gesloten was door met plaatjes draaien en pintjes tappen. De deuren gingen op slot, de harten op een kier.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234