Woensdag 07/12/2022

Zon of geen zon, altijd paraat

Weer of geen weer, winter of zomer, voor deze waterratten is de zee altijd onweerstaanbaar.

JOKE DE VREESE (26) STARTTE ACHT JAAR GELEDEN MET GOLFSURFEN. ALS HET HOOG WATER IS, VIND JE HAAR OP ZEE IN BREDENE. HARTJE ZOMER ÉN WINTER.

"Ik ben altijd sportief geweest. Als kind deed ik aan turnen en volleybal. Nu geef ik yogalessen en surf ik. Ik leerde al doende surfen, door mijn vriend, ook een fervente golfsurfer. Golfsurfen is nooit saai omdat je constant uitgedaagd wordt om nieuwe trucjes te leren. Ik surf zowel op een longboard als een shortboard. Met mijn shortboard oefen ik nu bijvoorbeeld op turns, bochtjes maken, en met mijn longboard op nose riding, op het voorste puntje van je board surfen. Mijn vriend heeft meer ervaring en hij is goed in airs, dat zijn sprongen.

"Hoe meer je surft, hoe langer je het kunt volhouden want surfen is heel intensief. Ik moet na een tijdje altijd stoppen omdat mijn armen pijn beginnen te doen. Hier in België hebben we vooral korte golven maar in het buitenland heb je er langere, en daar doen je benen dan weer pijn van. Ik surf zowel in de winter als in de zomer en plan mijn hele agenda rond hoog water. Om het in de winter te kunnen volhouden, neem ik koude douches. Ik woon in Oostende en surf het liefste op het stuk strand tussen Oostende en Bredene. Daar vind je cleane golven (wanneer de golven mooi afrollen en strak staan, red.).

"Naast stromingen is het grootste gevaar dat je te dicht komt bij anderen. Daar zijn onder surfers ongeschreven wetten over. Als er iemand op een golf zit, blijf je eraf. Tenzij je kiest voor een party wave, maar dat moet je dan wel op voorhand afspreken.

"Ik hou van de vrije levensstijl die bij surfen hoort. In de zomer geef ik bijvoorbeeld yogalessen aan mensen die een golfsurfkamp volgen.

"Ik heb net mijn bachelor in de gezondheidswetenschappen behaald en wil het geven van yogalessen combineren met coachingtrajecten om mensen te helpen richting te geven aan hun leven.

"Mijn vriend en ik dromen er van om ooit ergens in de buurt van een golfsurfstrand een 'Board & Breakfast' te openen met een lapje grond om groenten te kweken, zodat we zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn."

***

IJSBEREN ELS (75) EN GERDA (72) SPRINGEN IN JANUARI IN ZEE IN WENDUINE EN IN FEBRUARIIN NIEUWPOORT. 'IJSBEREN IN ZEE IS 'S WINTERS IN HET WATER SPELEN.'

Els: "Ik ijsbeer sinds mijn vijfenveertigste en ben nu bij de ijsberenclub in Deurne-Zuid. Ik werkte vroeger lange dagen in de horeca als chef-kok en als chef plongeur (lacht) en kon toen maar een keer per week trainen. Nu ik op pensioen ben, kom ik veel vaker. Iedereen denkt dat wij speciaal zijn maar dat is niet zo, wij hebben het ook gewoon koud." (lacht)

Gerda: "Ik ben acht jaar geleden begonnen, na mijn pensioen. Soms heb ik een slechte dag en moet ik mezelf moed inspreken om te komen, maar als ik uit het water kom, ben ik altijd blij; het is een enorme oppepper. Iedereen wordt vrolijk van ijsberen.

"Met de club gaan we elk jaar een lang weekend naar Nieuwpoort om te ijsberen. In België is het verboden om zomaar in zee te springen, dus brengen we onze eigen redders mee. Het is superleuk om in de winter in zee te gaan. Om te beginnen is het water aan zee 's winters warmer dan in onze zwemvijver. Daar is het meestal maar een graad of twee, aan zee is het er dan zeven. Het is echt spelen in de winter. In het water gaan is niet het ergste stuk, het is vooral dat lopen op blote voeten over het strand dat lastig is."

Els: "Voor Gerda en ik, als alleenstaanden, is de ijsberenclub een belangrijk onderdeel van ons sociaal leven. Ik beschouw 'gaan ijsberen' niet echt als sport of training. Ik doe ook niet altijd mee aan de opwarmingsoefeningen of het lopen. Ik fiets tot daar en daarmee ben ik vaak al opgewarmd genoeg. Ik heb zelden last van een verkoudheid en mijn weerstand is heel goed. Veel mensen kampen met een tekort aan vitamine D, maar wij hebben daar echt geen last van omdat we voldoende buiten komen."

Gerda: "We zwemmen altijd met onze badmuts want langs je hoofd verlies je de meeste warmte. In tegenstelling tot sommige ijsberen doen we geen handschoenen of schoentjes aan. Daar zien we het nut niet van in. Je moet je vingers en voeten juist als barometers gebruiken. Als je vingertoppen pijn doen, moet je eruit. Je mag ook niet bibberen als je eruit komt, dan ben je er te lang in geweest. Dat is een typische beginnersfout."

Deurnese-ijsberen.be

***

TOM AMEIJE (41) STAAT VAN KLEINS AF GRAAG OP ZEE. HIJ SUPT AL TIEN JAAR IN ZIJN THUISBASIS OOSTDUINKERKE.

"SUP staat voor stand up paddling, staand peddelen op een plank dus. Het is een van de snelst groeiende sporten; in bijna alle surfclubs bieden ze het aan tegenwoordig. Het is niet moeilijk, je hebt er haast geen opleiding voor nodig maar het is wel intensief. Ik ben intussen Belgisch Kampioen Suppen en ik kan je verzekeren: 10 kilometer suppen is niet hetzelfde als 10 kilometer lopen. (lacht) Je hebt stevige beenspieren nodig om je evenwicht te bewaren, goede rug- en buikspieren en uithoudingsvermogen. Na een uur wedstrijdsuppen sta je in het rood. Het is alles geven, een beetje zoals veldrijden.

"Ik begon er tien jaar geleden mee omdat ik na een blessure niet meer mocht golfsurfen. Ik ben al van in mijn kinderjaren graag op zee. Op mijn dertiende kocht ik mijn eerste surfplank en begon ik te windsurfen. Zonder lessen, gewoon op het gevoel. Toen ik op mijn vijftiende golfsurfers bezig zag aan de Atlantische kust in Frankrijk, wist ik niet wat ik zag. Ik heb toen thuis, samen met mijn vader, een eigen plank gemaakt en vanaf dan was ik elk vrij moment weg. We woonden in Loppem en ik nam, met mijn plank onder arm, de trein naar Blankenberge om te golfsurfen.

"Ik woon nu in Oostduinkerke en ga bijna elke dag het water in, winter en zomer. Suppen doe je niet erg ver in zee; ik ga zelf meestal tot aan de boeien. Verder dan 2,5 kilometer ga ik niet, dan neem ik wel mijn gsm mee. Wat niemand weet is dat het zo rustig is op zee, je bent op een plaats waar niemand is. Zeehonden en bruinvissen zwemmen soms met je mee. Of het nu winter of zomer is, ik train altijd bij ons op zee, in de winter alleen niet als het donker is.

"Wedstrijdsuppen is niet zo populair als pakweg voetbal of wielrennen, het is eerder saai om te volgen omdat het er gewoon om gaat dat we een lange afstand afleggen. Daarom hebben we van het Belgisch Kampioenschap (in april) een festival gemaakt met initiaties op het strand.

"Ik combineer het sporten met twee jobs: ik geef informatica in Hotelschool Ter Duinen en daarnaast train ik gevangenen om halve marathons te lopen in de gevangenis van Brugge, binnen de muren welteverstaan." (lacht)

Info: isup.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234