Donderdag 28/01/2021

Zomers rood

Wij maken de beste cabernet franc ter wereld", hoorden we uit de mond van wijnbouwers uit de buurt van Saumur en Anjou, en dan spreken we over de Franse Loirevallei. En ze menen het. Misschien hebben ze wel gelijk, want zij zijn de enigen die rode wijn durven te maken van niets dan breton, want zo noemt men de cabernet franc in de Loire. In Bordeaux versnijdt men de cabernet franc met merlot en cabernet sauvignon.

Is dat dan zo gewaagd, wijn maken van puur cabernet franc? Toch wel. De cabernet franc levert frisse, erg 'gestructureerde' wijnen op. Met dat laatste wordt bedoeld dat deze wijnen erg tanninerijk zijn. Veel tannine maakt bij de wijnconsument vaak een 'strenge' indruk, want tannine geeft een bittere smaak in de afdronk. De cabernet franc heeft nog een andere bijzondere karaktertrek: hij geurt in de meeste gevallen naar groene paprika en dat is een geur waar niet iedereen gelukkig van wordt.

Dat de cabernet franc uit de Loire niettemin een erg aangename zomerwijn kan zijn, heeft alles te maken met de bijzondere ondergrond van zachte tufsteen. De tufsteen of tuffeau geeft de wijn een frisse, en tegelijk rokerige en kalkachtige toets en een lichte kleur. Het frisse aspect klopt zodanig dat de wijn ook perfect op smaak blijft wanneer u hem koelt tot 12 à 14 °C. En dat maakt hem tot een ideale rode zomerwijn, met niet zelden minder dan 13% alcohol.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234