Dinsdag 29/11/2022

Zomerblues (1)

Vier weken lang brengen we vloeibaar soelaas voor de thuisblijvers, die Firenze, Barcelona, Kaapstad of New York minder boeiend vinden dan Knokke, Hasselt of Dinant. Flessen om deze (natte?) zomer toch heelhuids door te spartelen.

frank van der auwera

In deze eerste aflevering halen we ons hartje op aan frisse, guitige of gewoon lekkere witte wijnen. Aperitieven par excellence, verkwikkende tussendoortjes of begeleiders van lauwe/koude voorgerechten, Vlaamse orgiën met schelpdieren, lichte pastaschotels of niet te vette vis op de grill.

Yves Chaley, Bourgogne Aligoté 1997

Met de aligotédruif heb ik een barslechte relatie. De tientallen exemplaren die in de loop der tijden reeds over onze tong galoppeerden, geurden of smaakten te geforceerd naar zwarte drop, bleken boeketloos of waren zo ontzettend (over)rijp dat ze meer met hooi en mispel dan met een kwieke wijn te maken hadden. Geen wonder dat de meeste rugetiketten suggereren dat je er prachtige 'kirs' mee kan maken. Als wijn op zich zijn de meeste namelijk geen fluit of duit waard. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, zoals deze fles. Fraai strogeel, helder en met veel fonkeling. Boterig boeket, met geel fruit (vooral pruimen en Golden-appel) met een flink rijpe ondertoon. Rond en soepel in de smaakaanzet en meer dan voldoende frisse zuren, opnieuw met het duo appel en pruimen als ruggengraat. Mooi beendroog van textuur. Een eerlijke aligoté die geen likeurtjes nodig heeft om als aperitief te fungeren.

Distributeur: Advanced Quality Wines (Vilvoorde), tel. 02/251.96.56

Prijs: 299 fr.

Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi (Classico) 1997

De naam klinkt als een misviering van de charismatische beweging en de fles oogt slank en sierlijk. Het product, gemaakt van 100 procent verdicchiodruiven, stamt uit de Marken, gesitueerd langs de Adriatische-Zeekust in Midden-Italië. Een van de betere oogsten in jaren met, naast een bleekgele kleur met nog groene glans, een boeket van rijp wit fruit, bloemen en anijs. Vrij vet met voldoende krachtig wit fruit, mineralig droog van onderbouw en met die typische amandelbitterheid in de finale, die zoveel witte Italianen kenmerkt. Een onbekommerde, goed getypeerde partner voor de eerste helft van de maaltijd, van aperitief tot lichte voorgerechten. Puik voor zijn prijs.

Distributeur: Colruyt (diverse filialen)

Prijs: 145 fr.

Domaine de la Salette, Vin de Pays de Côtes de Gascogne, blanc 1997

Een van de steeds maar talrijker wordende witte wijntjes die uit de Gascogneregio vloeien en die slechts één ambitie hebben: fraicheur. Deze combinatie van colombard, ugni blanc en gros manseng is strogeel en bijzonder helder. De geur is onmiskenbaar zesty, met kruidige klemtonen en vooral rijpe limoenen. Mineralig droge smaak, met opnieuw veel uitgesproken limoenzeste. Vinnig en eenvoudig.

Distributeur: Caves de France (Dendermonde), tel. 052/42.73.73

Prijs: 154 fr.

La Tour Saint-Martin, Menetou Salon 1997

Net als de veel prestigieuzere appellatie Sancerre, zweren de Menetou Salonwijnen trouw aan de sauvignon blanc-druiven. Aangezien hun commerciële reputatie nog altijd minder is worden ze - vaak bij gelijke kwaliteit - toch altijd zo'n 50 à 100 frank goedkoper aangeboden dan hun bekendere buren. Want kwaliteit schuilt er ook in deze fles. Kristalhelder goudgeel, met dikke tranen. Prachtig boeket van appel en peer, grassig van ondertoon, met een gekonfijte toets van Turks fruit. Heel rijp en vet wit fruit qua smaakstart, elegant gebouwd, met een goede balans tussen 'droog' en 'zesty'. Vooral genietbaar tussen nu en de volgende zomer.

Distributeur: Caves de France (Dendermonde), tel. 052/42.73.73

Prijs: 299 fr.

Domaine Joël Delaunay, Touraine Sauvignon 1997

Deze Loirewijn is eigenlijk al de laatste vijf jaar synoniem met moderne, perfecte sauvignonsappigheid. Ook deze nieuwe oogst is weer picobello. Na de prachtige groengele kleur met veel schittering stuift het zesty fruit zowat uit het glas: fijne limoengeuren, witte perzik en lentebloemen. Lekker lui en vet in de mond, met opnieuw een hart van rijp wit fruit, maar voldoende citruszeste als tegenspel. Verstandig, vet en sappig: daar draaien we graag onze kurkentrekker in, van bij het aperitief en de schaaldieren tot bij de (niet overdreven zware) visbereidingen.

Distributeur: Wijnpassie/Le Vin Passion (Brussel), tel. 02/469.02.10

Prijs: 205 fr.

Virginie, Vin de Pays d'Oc Viognier 1997

De viognier is een van de zuiderse koninginnendruiven, die in veel 'grote wijnen' wordt verwerkt, maar die steeds vaker opduikt in de sfeer van landwijnen. Zoals op Virginie, het domein waar o.a. een Belg een vinger in de pap houdt. Stralend lichtgeel van kleur en met een kristalheldere glans. Sappig boeket van witte peer en een vleugje perzikbloesem. De smaak start vrij vet en rijp, met impressies van gekonfijte peer, honing en Provençaalse perzik. Goed getypeerd, uitlopend in een abrikozenfinale. Een modern gemaakte viognier, die nu en in het eerstkomende jaar optimaal geurt en smaakt. Uitstekend bij gestoomde of gepocheerde vissen, gemengde salades en een naturel kreeft.

Distributeur: DD Wine Consulting (Nijvel), tel. 067/84.15.38

Prijs: 250 fr.

Virginie, Vin de Pays d'Oc Sauvignon Blanc 1997

Van hetzelfde domein stamt deze sauvignon blanc-versie die, ondanks haar zuiderse origine, toch heel veel noordelijk allure uitstraalt: licht strogeel, tegen het groene aanleunend. Heel floraal boeket, met impressies van gedroogde appel. Terroirtoets in de smaakstart, zelfs wat vuursteenachtig, maar daarna met goed gespannen wit en geel fruit, vooral (Kaapse en Golden) appel. Zeker niet het type opstuivende of tropische sauvignon, die men in deze productiezone zou verwachten. Een eenvoudige, beheerste sauvignon die precies zijn prijs waard is. Niet meer of niet minder.

Distributeur: DD Wine Consulting (Nijvel), tel. 067/84.15.38; Ambrosius (Koksijde), tel. 058/51.28.97; Cavins (Merksplas), tel. 014/63.23.82

Prijs: 180 fr.

Les Domaines Paul Mas, Enclos De Nicole, Vin de Pays d'Oc 1996

Van de makers achter het virginiegamma komt dit gloednieuwe product, waarmee ze duidelijk op het hogere marktsegment mikken. Terwijl de virginiewijnen de traditie van de monocépages (één druivenras) in ere houden, kiest men in het Paul Mas-gamma duidelijk voor duetjes. In dit geval van chardonnay en viognier, die bovendien enkele maanden in eigen fusten mochten rijpen en aan kracht winnen. Voor het eerst wordt deze oogst nu ook in België op de markt gebracht. En of het de moeite is? De kleur oogt in ieder geval goudgeel en rijp, terwijl het boeket duidelijk zijn rijp karakter laat smaken, met impressies van zoete ananas en rijpe herfstappel, evenals een vleugje kaneel. Heel vet in de mond, met een nog mooie aciditeit, met de smaak van perzik en in de staart een nog dominant houtaccent. De chardonnay haalt in dit stadium duidelijk de overhand. Een wijn die vooral aan tafel, in confrontatie met gerechten, dient te worden beoordeeld.

Distributeur: DD Wine Consulting (Nijvel), tel: 067/84.15.38

Prijs: 280 fr.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234