Zondag 13/06/2021

Zomer: daar komt het fruitbier

Het begint te zomeren en dus komt er fruitbier op de terrasjes. De laatste jaren is het assortiment enorm uitgebreid, maar een gemiddeld fruitbier lijkt steeds minder op bier. De brouwers geven het grif toe: de nieuwe fruitbieren zijn bewust bijzonder licht gehouden en smaken uitgesproken zoet omdat ze vooral niet-bierdrinkers willen verleiden. Deze Ducassis op basis van zwarte bessen is een prettige uitzondering.

De Brasserie des Géants anno 2001 huist in Irchonwelz, deelgemeente van Ath. In deze stad leeft een sterke reuzentraditie, vandaar de naam. Haar eerste bier was trouwens de Gouyasse, een verbastering van Goliath. Pierre Delcoigne en echtgenote Vinciane Wergifosse behalen beiden aan de UCL een ingenieursdiploma biochemie. Pierre doet er nog twee jaartjes bij en studeert in 1994 af als brouwerij-ingenieur. Beiden dromen van een eigen brouwerij, liefst in een opvallend kader. Vanaf 1997 worden de zaken grondig aangepakt. Het echtpaar koopt in Irchonwelz een verlaten kasteelhoeve aan. Deze oogt met haar anderhalve tot twee meter dikke en tot achtenhalve meter hoge ringmuur uit de dertiende eeuw behoorlijk stoer.

In drie jaar tijd en met veel hulp wordt de vesting grondig opgeknapt. Een vroeger opslaggebouw verdwijnt (de ringmuur blijft intact) om plaats te maken voor een nieuwbouw waarin de brouwerij wordt geplaatst. De spanning tussen de oude, robuuste muren en de vederlichte staal-en-glasarchitectuur van de brouwerij stoort niet, maar blijft boeien. Ook binnenin worden oud en nieuw verrassend gecombineerd. De nieuwe cilinderconische gistings- en lagertanks en de bottelarij beklemtonen de industriële omgeving, maar het hart van de brouwerij is samengesteld uit materiaal van verdwenen brouwerijen uit de omgeving. Zo dateert de gietijzeren en rondom met hout afgewerkte beslagkuip uit 1890 en wordt de kookketel bekroond met een prachtige koperen kap uit 1930.

Bij de opening in mei 2001 staat alleen de Gouyasse op punt, bedoeld als feestbier en daarom licht gehouden (alc. 6% vol.), zuiver en droog van smaak. De recente Gouyasse Tripel smaakt rijker, maar blijft droog. Op het etiket van de donkere Urchon staat een egel afgebeeld. De diertjes houden zich nog steeds graag op in de vochtige vlaktes van Irchonwelz. De gemeente dankt haar naam aan de egel (Fr. hérisson, komt van irchon, in de streektaal nog steeds urchon), de bijnaam van haar inwoners luidt egels.

Dan is er de Ducassis anno 2003. Hij wortelt in de verbroedering tussen Ath en Nuits Saint-Georges in de Franse Bourgogne, bekend om haar zwarte bessen die ter plaatse niet alleen in drank, maar ook veel in sauzen worden verwerkt. De jongerenafdeling van de Kamers van Koophandel van beide gemeentes zoeken en vinden een gemeenschappelijk project in de Ducassis. Basis is een blond bier, goed uitgegist en weinig gehopt om zo het fruit meer ruimte te geven. Cassis wordt gemaakt door toevoeging van suiker aan eerst in alcohol geweekte zwarte bessen. Er bestaan reeds (zoete) fruitbieren op basis van zwarte bessen, maar Pierre wil een droog fruitbier verkrijgen, dus vertrekt de Ducassis van jus alcoolisé, bessen op alcohol maar niet gesuikerd. Bovendien hergist de Ducassis op fles (gebruikelijk bij fruitbier op basis van lambiek, zeer ongewoon voor elk ander fruitbier) waardoor ook de fruitsuikers grotendeels worden omgezet in alcohol en koolzuur.

Het flesje oogt naar goede gewoonte van de brouwerij - noblesse oblige - zeer verzorgd. Op het halsetiket prijkt naast het motto 'Tant que vive' een tekening van de vesting. Opvallend is de violette hoofdkleur van de etiketten en de kroonkurk. De Ducassis kleurt helemaal niet kunstmatig violet, maar eerder roodkoperig. Hij geurt net als kir naar echte bessen, zacht maar absoluut niet zoet, zelfs eerder bitter. De smaak vangt eerder neutraal aan, maar wordt snel fruitig. Men ruikt en proeft zwarte besjes, niet alleen hun sap, maar ook de pitjes, die in de nasmaak een houtsmaak (tannines) achterlaten. De eerlijke, wat bittere bessensmaak en de pittige afdronk maken van de opvallende Ducassis een fris en zomers maar droog fruitbier dat absoluut niet wordt verstoord door plakkerig zoet.

info:

Brasserie des Géants

rue du Castel 19

7801 Irchonwelz (Ath).

Tel. (068)28.79.36,

www.brasseriedesgeants.com.

De kasteelbrouwerij is van 21 mei tot eind augustus vrij te bezoeken op zondag tussen 15u en 19u. Groepen van minstens 20 personen kunnen op afspraak het hele jaar door de brouwerij bezoeken. Op 21 en 22 mei staan de deuren wagenwijd open voor de vijfde Koddige Kasteelfeesten (Bouffonnerie) met drank, restauratie en middeleeuwse muziek. In dit stukje Henegouwen vindt u veel andere interessante brouwerijen: Dupont, Silly, Dubuisson, Ellezelle, Brasserie à Vapeur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234