Zaterdag 03/12/2022

Voetbal

‘Zolang racistische uitlatingen voorkomen, moet het Belgisch voetbal meer doen’

Jarne Pollie. Beeld Scriptieprijs
Jarne Pollie.Beeld Scriptieprijs

Jarne Pollie, een student van Howest, heeft de Scriptieprijs gewonnen met een bachelorproef over racisme in het voetbal. ‘Als een supporter zich misdraagt, moet híj de gevolgen dragen, niet de club.’

Yannick Verberckmoes

Wat heb je precies onderzocht?

“Ik heb enkele van de laatste racistische voorvallen in voetbalstadions bestudeerd. Ik stelde vast dat de bond vooral inzet op sensibilisering, terwijl het de clubs zijn die supporters moeten bestraffen. Dat kan door een stadionverbod of een boete.”

Vind je dat de bond de verantwoordelijkheid afwentelt op de clubs?

“In principe maakt het niet veel uit wie optreedt tegen supporters die over de schreef gaan, zolang ze maar gestraft worden. Als een supporter zich misdraagt, moet hij de gevolgen dragen. Niet de club. Aangezien er zo veel supporters zijn, lijkt het mij voor een club ook moeilijk om ze allemaal in de hand te houden.

“Daarentegen zegt de KBVB dat clubs wel degelijk verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun supporters. In die zin kun je zeggen dat de bond de verantwoordelijkheid voor een deel afschuift. Volgens het reglement kan de bond de clubs ook zelf straffen, maar dat gebeurt niet vaak. Eigenlijk volgt de bond zijn eigen reglement niet helemaal.”

De Pro League is onlangs met een actieplan voor de profclubs gekomen. Dat houdt onder meer in dat een club een supporter meteen een stadionverbod moet opleggen als die zich misdraagt.

“Het is zeker goed dat er nieuwe maatregelen komen en dat het Belgisch voetbal toont dat het ermee bezig is. Telkens als er een racistisch incident is, komt zo’n club ook in een negatief daglicht te staan. Als een club zelf niets doet, vind ik wel dat de bond de club ter verantwoording moet roepen.

“Eigenlijk zou ik de opties vooral openhouden, omdat nog andere straffen mogelijk zijn naast een stadionverbod. Ik heb met de supporter van KV Kortrijk gesproken die Standard-speler Paul-José Mpoku enkele jaren geleden beledigde met racistische gezangen. Hij moest dertig uur meedraaien in een opvangcentrum voor asielzoekers. Ik denk dat die taakstraf op hem meer indruk heeft gemaakt dan een stadionverbod.”

De voetbalbond zet ook in op sensibilisering. Haalt dat iets uit?

“Dat denk ik wel. Kijk ook naar de campagne van de UEFA tijdens Europese wedstrijden. Supporters krijgen voor de wedstrijd een filmpje te zien. Daarin zeggen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi dat racisme echt niet kan en dat supporters respect voor de tegenstander moeten hebben.

“Ronaldo en Messi zijn echte idolen, zeker op jonge supporters heeft dat een effect. In België zou je zo’n campagne ook kunnen opzetten met bijvoorbeeld Hans Van Aken, die voor Club Brugge speelt. Of met zijn ploeggenoot Ruud Vormer of met Vincent Kompany van Anderlecht, dat zijn ook idolen.”

Heeft het in het Belgisch voetbal niet erg lang geduurd voor er actie is ondernomen?

“Misschien wel. Als je het vergelijkt met vroeger, dan wordt het nu veel beter aangepakt. Maar aangezien er nog steeds racistische uitlatingen voorkomen, zou ik zeggen dat er nog meer moet gebeuren. Tot het volledig stopt. Al lijkt dat misschien een utopie. Maar zolang het racisme niet verdwenen is, kun je niet zeggen dat je genoeg doet.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234