Woensdag 16/10/2019

'Zolang ik adem, blijf ik hier'

Roger Lambrecht (85) slaapt weer wat beter sinds Runar Kristinsson een maand geleden het roer overnam en Lokeren uit de gevarenzone leidde. Vanavond hoopt de president zelfs op minimaal een puntje tegen leider Zulte Waregem. 'Het verschil is niet zo groot.'

Roger Lambrecht tikt op zijn oren en vraagt om luid genoeg te praten. Op zijn 85ste is zijn gehoor niet meer wat het was. Net zo min als zijn geheugen, zegt hij. "Ouderdom, hé. Je kunt erover klagen en zagen, maar op mijn leeftijd begint er hier en daar al wat te haperen. Niets aan te doen." Maar Lambrecht jammert niet. Hij is nog steeds scherp van geest en elke week is hij op de afspraak als zijn club speelt.

De bandenmagnaat heeft de naam beenhard te zijn, zeker voor wie niet rendeert. Zo kende hij in oktober geen genade voor Georges Leekens, toch een vriend. "En dat is Georges nog altijd. Luister, ik ben niet bij de club om vrienden te maken. Ik ben voorzitter. Mijn eerste doel is om Lokeren in eerste te houden en liefst zo dicht mogelijk bij de top zes. Als de trainer niet voldoet, dan moet ik maatregelen nemen. Als ik er drie op één jaar moet buitenzetten, dan is dat een teken dat het slecht gaat.

"Is het moeilijk om een trainer te ontslaan? Neen. Raakt me dat? Neen. Ik ga graag een pintje drinken met de trainer, op voorwaarde dat hij de week erna punten pakt. Anders gaan we niet aan de toog hangen. Ik heb aan Georges duidelijk gezegd: 'Jongen, als er geen punten bij komen, gaan we afscheid van elkaar moeten nemen.' Georges wist heel goed waar hij aan toe was en volgens mij was hij zelfs blij dat hij mocht stoppen. Die rellen met de supporters zijn hem niet bevallen, en terecht."

Geen zotte transfers

Onder Runar Kristinsson klom Lokeren uit het dal, met twee draws en twee zeges. Dat deed deugd, zegt Lambrecht, want de kloof op de gevarenzone is inmiddels opgelopen tot zeven punten. "Ik lag er wakker van, maar nu slaap ik al beter. We zijn niet meer gecrispeerd. En ik zou nog geruster zijn als we ook tegen Zulte Waregem wat rapen.

"Alle spelers zijn tevreden en enthousiast over Runar, er zit weer vuur in de ploeg. Sinds hij het roer in handen heeft genomen, is alles positief. Maar ik maak Georges geen verwijten. Hij wordt ook een dagje ouder en heeft zijn eigen willetje. Soms luistert hij niet genoeg naar anderen. De spelers zegden hem zelf dat hij niet genoeg trainde, maar hij vond altijd een uitleg."

Een trainerswissel is overigens niet per se zaligmakend, beseft Lambrecht: "Als je onderin staat, is dat meestal omdat de ploeg geen 100 procent is. Het lag niet alleen aan Georges, we hebben ook geen goede voorspelers. Runar kon de situatie omkeren. Toen hij overnam, waren de spelers fysiek niet in orde, dat zag je aan de testen. Nu zal meer dan de helft wel fit zal zijn."

Lokeren zal zich tijdens de wintermercato allicht versterken. Een doelgerichte spits staat hoog op het verlanglijstje. Al is Lambrecht niet van plan om zijn portefeuille breed open te trekken, zoals Marc Coucke bij KV Oostende. "Coucke leidt zijn club met zijn vermogen. Dat is een rijke mens, hij moet er niet naar kijken. Hij kan een speler van 1 of 2 miljoen euro kopen. Ik één van 500.000 euro, dat is het verschil. We kochten altijd goede spelers aan lage prijzen die we dan met winst konden doorverkopen: Koller, Vanaken, Tshimanga, De Bock."

Lambrecht deelt intussen al 21 jaar de lakens uit op Daknam en weet van geen ophouden. "Daar denk ik alleen aan als het slecht gaat, zoals toen we na tien speeldagen dertiende stonden. Dan pieker je: potverdorie, wat gaan we doen, hoe lossen we dat op? Maar een zinkend schip kun je niet verlaten. Ik ben ook blij dat ik het nog kan doen, want op je 85ste kun je al (trekt zijn hand over zijn keel), of zit je misschien in een rusthuis of ziekenhuis. Op mijn leeftijd zou ik inderdaad beter stoppen, maar als ik niet naar de club moet komen dan is mijn dag naar de vaantjes. Dan bel ik naar Willy Reynders (technisch directeur, VH) of naar Runar om te horen hoe het zit."

Op zoek naar opvolger

De eeuwige zoektocht naar een opvolger, die komt maar niet ten einde. "Lokeren na mij is een grote bezorgdheid. Ik moet mensen vinden die het kunnen overnemen of toch gedeeltelijk. Wat heb je nodig om Lambrecht op te volgen? Eén: kennis van voetbal. Twee: een Lokeren-supporter die het liefst van al nog wat geld heeft. Niet zo makkelijk te vinden, hoor. Als ik op het gepaste moment de gepaste man vind, dan stop ik ermee. Maar zolang ik nog adem kan halen en kan stappen, is het niet van dringende aard. Uiteraard kan het van vandaag op morgen gedaan zijn met mij, maar het ligt niet in mijn natuur om Lokeren aan zijn lot over te laten."

Zijn nalatenschap is een thema waar Lambrecht niet zo graag over praat. Het heden, dat interesseert hem veel meer. "Je moet realistisch zijn: als je rekening houdt met vanwaar we komen, dan zou een plek in de top tien goed zijn. En dan wordt het contract van Runar automatisch verlengd. Nog een paar punten en we zijn helemaal gerust."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234