Maandag 30/03/2020

Zolang het maar Belgisch is

Belgische whisky leek dertig jaar geleden nog een verre illusie, maar is anno 2017 een prettige realiteit, want te lande worden nu regelrechte topwhisky's gedistilleerd. Het lijkt trouwens een trend bij brouwerijen om ook een stokerij op te starten: twee van de vier geselecteerde whisky's ontstonden op die manier. Geen wonder, want wat is de belangrijkste grondstof van whisky? Gerst, net als bij bier.

Karameltoets

Nadat distilleerder Etienne Bouillon de hand kon leggen op twee oude distilleerkolven uit Schotland (Speyside), werd zijn whisky nog fijner. Distillaat op basis van Belgische gerst van eigen bodem. Complex en elegant in de mond, goed geknoopte, evenwichtige afdronk zonder karameltoetsen. Fraaie Belgische terroir-whisky.

Belgian Owl Single Malt Rijpingstijd 3 jaar 50 cl, 46%, ongeveer 50 euro HHHH Bij de speciaalhandel, belgianwhisky.com

ZEEWIERACHTIG

Stokerij Pirlot was een van de eerste artisanale brouwers die ook jenever begon te stoken en vervolgens whisky. Deze whisky heet 'lightly peated': de turfinvloed zorgt voor een rokerig aroma en de rijping op Laphroigh-vaten voor een bijna zeewierachtige toets. Intrigerende whisky met een erg lange afdronk.

Kempisch vuur 'Single Malt & Single Cask' Rijpingstijd: 3 jaar 50 cl, 46%, ongeveer 55 euro HHHH Bij de drankhandel, kempisch-vuur.be

Rokerig Lys is de naam van de Leie in het Frans, en langs die rivier ligt de stokerij van Filliers, auteur van deze whisky die in 2007 het daglicht zag. Gerijpt op bourbon- en vervolgens op sherryvaten (Oloroso-finish). Vuursteentoets, complex met goede diepte. De rokerige, zilte invloed van de vaten komt vooral in de afdronk tot uiting.

Goldlys Single Cask bottling 'Oloroso Finish' Rijpingstijd: 12 jaar 50 cl, 46%, 42,15 euro, HHH Delhaize

VLEUGJE CRèME BRûLéE Charles Leclef, van brouwerij Het Anker in Mechelen, kocht twee Forsyths-alambieken om in Blaasveld whisky te stoken. In 2010 creërde hij de Carolus Single Malt die op het eind rijpt op biervaten. Florale ouverture met hints van zwart fruit. Krachtige aanzet en vlotte afdronk zonder bitter. Vleugje crême brûlée in de finale.

Gouden Carolus Single Malt 'Het Anker Cask Finish' Rijpingstijd: > 3 jaar 50 cl, 46%, 40 euro, HHH dealers.hetanker.be

Whisky-jargon

Single Malt:Afkomstig van één distilleerderij en alleen op basis van gemoute gerst (dus geen maïs of tarwe).

Single Cask: De vaten werden niet gemengd voor botteling, dus afkomstig van één vat.

Peated whisky:Geturfd, dus de gerst werd gedroogd met turfvuur, wat een rokerig aroma geeft.

Whiskey: Gewoon de Ierse schrijfwijze van whisky.

Men kan zich afvragen of dat wel mag, in België ongestraft whisky en gin produceren. Dat mag, zolang er maar geen 'Scotch' of 'London' voor staat. Bij 'gin' geldt ook dat het Engelse 'gin' een verbastering is van 'jenever'. De Engelsen distilleerden gewoon dubbel, wat een sterkedrank opleverde. Onlangs ontstond de trend om er een karrenvracht kruiden, specerijen en planten aan toe te voegen.

KORIANDER Gelanceerd door een Belg in 1838 en nadien vergeten, tot Roel Corthals de oude receptuur terugvond, het merk deponeerde en liet produceren met één nieuwe toevoeging: yuzu. Dat gebeurde in Aalst bij stokerij VDS. De gin heeft een verfrissende neus met impressies van citroenschil, bloemen en koriander en erg harmonieus in de mond.

Cockney's 'Finest Premium' Gin 70 cl, 40%, 39,95 euro HHHH Colruyt

ORANJEBLOESEM Veel Vlaamse restaurants lanceerden hun gin, maar Jurgen Lijcops van The Glorious zorgde voor een echt succesnummer met zijn Forest Dry Gin. Naast de klassieke ingrediënten koos hij voor oranjebloesem, wat neus en mond extra diepte geeft. De ronde aanzet gecombineerd met de lange afdronk zorgt voor een fraai geheel.

Forest Dry Gin 'Winter' 50 cl, 45%, ongeveer 45 euro HHHH The Nectar en drankenhandels

RABARBER De HAVN Little Antwerp Gin is een recente creatie van Antwerpenaar Steve Symons. Behalve de klassieke ingrediënten kreeg deze gin ook 'Belgische' toetsen mee: kaneel, rabarber en steranijs. De neus is sterk geparfumeerd met fruitige ondertoon, zonder dat we echt aan rabarber denken. De ronde, olieachtige textuur vraagt om een pittige tonic.

HAVN 'Little Antwerp', 50 cl, 40%, ongeveer 58 euro, HHHH havn.com en drankenhandels

Kirsch Gin uit Nijlen. Neus met een sterke fruitinslag door gebruik van frambozen, sinaasappel en citroen. Toch is de neus niet te geparfumeerd of te zoet: hij doet eerder denken aan kirsch en eau-de-vie. In de mond eerder droog met een vrije prikkelende afdronk ondanks het lagere alcoholgehalte. Leuk kleurtje!

BUSS N° 509 Raspberry 50 cl, 37,5%, 29 euro HHH Carrefour en onlineshops

Gin-jargon

Bij gin draait bijna alles rond de toegevoegde 'botanicals' en dat zijn niet enkel kruiden maar ook planten, bloemen, specerijen en fruitbestanddelen zoals citruszeste, al moet hij uit minstens 51 procent jeneverbes bestaan. In sommige gins zitten meer dan 50 botanicals. Die worden pas bij een tweede distillatie toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234