Zaterdag 26/09/2020

'Zoiets gebeurt wel meer in die wereld'

Een medewerker van de 'keizer van de wegwijzer' Glenn Janssens heeft bekend dat hij de Mechelse stadsambtenaar Ivo Van Hamme 600 euro toestopte voor een reis naar New York. Maar dat lijkt het voorlopig wel zo'n beetje te zijn met de bewijsvoering in het corruptieonderzoek in Mechelen.

door Douglas De Coninck

MECHELEN l De Mechelse schepen van Financiën Leo Stevens, hoewel in verdenking gesteld voor corruptie, schreeuwt zijn onschuld verder uit: 'Ik heb niks misdaan, zo simpel is het. Die bordenverkoper kan vertellen wat hij wil.'

Cruciaal in de carrière van Glenn Janssens (32), de echtgenoot van ex-Miss België Ilse De Meulemeester, was de overname van de nv Alga in 2000. De firma maakte verkeersborden en verkocht die bijna uitsluitend aan gemeenten. Met de overname lijfde Janssens verkoper Wim Verschueren in, een naam als een klok in de sector. Dankzij hem kreeg Janssens toegang tot een markt die voor hem tot dan toe gesloten was gebleven. Verschueren had de voorbije decennia een netwerk van gemeentelijke ambtenaren opgebouwd. Hij kende ook de "tradities van het vak", zoals Janssens' verdediging dat nu noemt.

Vorige week, na de aanhouding van Janssens, biechtte Verschueren aan de speurders op dat hij na het afsluiten van een vijfjaarscontract met de stad Mechelen in 2006 zowel Leo Stevens als ambtenaar Ivo Van Hamme had bedankt met een "cadeau". Aan Van Hamme was een etentje voorgesteld, maar de ambtenaar voelde daar niks voor en zinspeelde op een reis naar New York. Verschueren paste 600 euro bij voor tickets. Een peulenschil, zegt Janssens' advocaat. "Dat is iets wat in die wereld vaak gebeurt." Kan zijn, zegt de Dendermondse parketwoordvoerder Theo Byl. "Maar het is niet omdat al jaren iets onwettigs gebeurt, dat wij het als Openbaar Ministerie moeten laten gebeuren. Ze hebben ons in elk geval nooit horen zeggen dat het om astronomische bedragen gaat." Van Hamme werd (nog) niet in verdenking gesteld.

Schepen Leo Stevens werd, dixit Verschueren, "bedankt" door het betalen van een factuur van 2.000 euro bij drukkerij Coloma, kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. Op de factuur was sprake van zevenduizend exemplaren van "drukwerk leaflets verkeersborden, formaat A3". Tegenover de speurders zei Verschueren dat "het in realiteit ging om een verkiezingsfolder van Leo Stevens".

Stevens overweegt nu juridische stappen tegen Verschueren. Hij werd woensdag door onderzoeksrechter Paul De Brucker in verdenking gesteld voor corruptie, maar denkt er niet aan om op te stappen. "Ik heb niks misdaan, zo simpel is het", zegt Stevens. "Die bordenverkoper kan vertellen wat hij wil. Het kan net zo goed zijn dat hij achter de rug van zijn baas 2.000 euro in zijn zakken stak en nu een uitleg moet verzinnen. Die factuur zegt mij in elk geval niks."

Stevens wordt ook een etentje verweten met Verschueren in restaurant Villa Franck in Rijmenam. "Een gewone werklunch", zegt de schepen. "Ze hebben een goede keuken, daar niet van, maar het is ook niet echt Comme Chez Soi." Op de kaart staat een streekmenu: 25 euro.

Alle (vermeende) cadeaus dateren van na de ondertekening van het basiscontract met Janssens, medio 2006. Het voorzag een inventaris van alle verkeersborden, vervanging, bijkomende plaatsing en een deelcontract voor mobiele borden om bij evenementen straten verkeersvrij te krijgen. Groep-Janssens ging nogal gretig om met haar vrijheid en zette tot ergernis van heel wat Mechelaars hele straten vol borden, soms één om de 15 meter.

Het geheel aan contracten met Janssens was begin dit jaar al goed voor 2,4 miljoen euro, maar in juni zag het schepencollege zich verplicht tot een budgetverhoging van 280.000 euro voor mobiele borden. Dat besluit volgde na de 'geschenken' en dus is voor het parket het verband wel duidelijk. "Maar ik was de eerste die in het college protesteerde tegen de wildgroei", zegt Stevens. "Als schepen van Financiën zag ik de facturen binnenstromen. Telkens als de firma-Janssens een bord vastpakte en het een meter verder neerzette, kostte ons dat 35 euro. Dat was te gek. Ik heb maanden geleden aangekondigd dat het contract moest worden herzien. Nu zou ik, omdat deze zaak de media haalt, 'mijn verantwoordelijkheid moeten opnemen'. Laat maar."

Stevens is al 31 jaar lang gemeenteraadslid en al bijna twintig jaar schepen. Hij stapte voor de verkiezingen van 2006 van CD&V over naar de stadslijst van burgemeester Bart Somers (Open Vld). De afspraak was dat hij schepen zou blijven tot 1 januari 2010 om daarna opgevolgd te worden door Kristl' Strubbe.

Deze ochtend gaat het schepencollege het contract herbekijken. De opties zijn: verbreken, on hold zetten of doorgaan. Burgemeester Somers geeft vandaag uitleg.

Schepen Leo Stevens:

Telkens als de firma-Janssens een bord vastpakte en het een meter verder neerzette, kostte ons dat 35 euro. Dat was te gek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234